Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, περιλαμβανομένης βοήθειας στο Κίεβο ώστε να μετακινηθεί από όπλα της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βαρέων όπλων, συνιστά απειλή στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και «προκαλεί αστάθεια».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε μακροπρόθεσμα», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια σύνοδο νέων στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να τραβήξει και να διαρκέσει για μήνες και χρόνια».

Πίεση στον Πούτιν

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε πως η Δύση θα συνεχίσει να ασκεί στο μέγιστο πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να βάλει τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μέσω κυρώσεων και οικονομικής καθώς και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μια μακρά χρονική περίοδο και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση, να μετακινηθεί από τον παλιό σοβιετικής εποχής εξοπλισμό σε πιο σύγχρονα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όπλα και συστήματα που θα απαιτήσουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα περισσότερα από τα βαρέα όπλα που έχουν στείλει μέχρι τώρα οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι σοβιετικής κατασκευής όπλα που εξακολουθούν να βρίσκονται στα αποθέματα των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να προμηθεύουν το Κίεβο με δυτικά οβιδοβόλα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, την αποστολή αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard στην Ουκρανία – είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο ενέκρινε τη χορήγηση βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Πώς εξελίσσεται η σύγκρουση στο Ντονμπάς

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «αργή και δύσκολη», καθώς και «σταδιακή» πρόοδο στην περιοχή του Ντονμπάς, εν μέρει λόγω της ουκρανικής αντίστασης, καθώς και των συνεχιζόμενων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας.

«Υπάρχουν πολλά ακόμα μπρος-πίσω στο Ντονμπάς όσον αφορά τα εδάφη που έχουν κερδηθεί ή και χαθεί από ειλικρινά και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο αξιωματούχος off the record σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία διαθέτει πλέον 92 τακτικές ομάδες ταγμάτων στην Ουκρανία από 85 την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες «προκλήσεις στην υλικοτεχνική υποδομή και τη συντήρηση» εμποδίζουν τις ρωσικές δυνάμεις να σημειώσουν πρόοδο περισσότερο από «μερικά χιλιόμετρα περίπου την ημέρα, ακριβώς επειδή δεν θέλουν να ξεφύγουν πολύ μπροστά από τις γραμμές υλικοτεχνικής υποδομής και υποστήριξης».

Η Ρωσία κάνει κάποιες προόδους ανατολικά και νότια του Ιζιούμ, ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στα νότια, ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει κάποιες ρωσικές δυνάμεις να αποχωρούν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και να κατευθύνονται προς τα βορειοδυτικά προς τη Ζαπορίζια, παρά το γεγονός ότι η Μαριούπολη δεν έχει ακόμη πέσει στα χέρια της Ρωσίας, όπως δείχνουν τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα κατά της πόλης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πλέον εκτοξεύσει περισσότερους από 1.900 πυραύλους κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την άμυνα και την ασφάλεια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης