
Ικανοποιητική κρίνουν 6 στους 10 Θεσσαλονικείς βιοτέχνες την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που, σχεδόν, αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας της.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας (Οικονομικό Βαρόμετρο) του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 308 βιοτεχνικών επιχειρήσεων το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου απο την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του ΒΕΘ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο μέρος του οικονομικού βαρόμετρου, που αφορούσε στις επιπτώσεις του ρωσο – ουκρανικού πολέμου στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, λόγω της επικαιρότητας του, παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.
Περισσότερο ικανοποιημένες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Στην ερώτηση πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρηση σας το 55% δηλώνει πως είναι ικανοποιητική, το 34% κακή, ενώ το 11% καλή.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, βάσει των επιχειρήσεων που έχει στους κόλπους του το ΒΕΘ (μεταποιητικές, παροχής υπηρεσιών και μικτές) το 73,9% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών δηλώνει ικανοποιημένο από την κατάσταση της επιχείρησης του, το 21,8% λέει πως είναι κακή ενώ το 4,9% δηλώνει πως είναι καλή.
Αναφορικά με τις μεταποιητικές το 50,8% απαντά πως είναι ικανοποιητική η πορεία της επιχείρησης του, το 16,4% καλή και το 32,8% κακή. Στις μικτές το 50% χαρακτηρίζει ικανοποιητική την κατάσταση των επιχειρήσεων του, το 43,8% κακή και μόλις το 6,2% καλή.
Στασιμότητα, στα ίδια επίπεδα, βλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 44% των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα, το 40% πιστεύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων του θα χειροτερεύσει ενώ το 16% πιστεύει πως θα βελτιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν περισσότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι μεικτές, καθώς το 46,9% αυτών εκτιμά πως θα υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασης των επιχειρήσεων τους το επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό απαισιοδοξίας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 37,7% ενώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο 34,8%.
Πέντε στους 10 θα διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους
Για το επόμενο δίμηνο το 50% των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 15% θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 8% θα κάνει προσλήψεις. Σημειώνεται πως το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν απασχολεί προσωπικό στις επιχειρήσεις του.
Το 60% των βιοτεχνών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε, το 34% πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ ο 6% πως αυξήθηκε. Η χειρότερη εικόνα εμφανίζεται στις μεικτές επιχειρήσεις με το 71,9% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως κατέγραψε μείωση τζίρου, ενώ το 28,1% πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο μέρος της έρευνας (περιελάμβανε ερωτήσεις επικαιρότητας και έχει, ήδη, παρουσιαστεί) αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, δήλωσαν πως επηρεάζονται αρκετά έως πολύ από τις πολεμικές συρράξεις.
Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μεικτές βιοτεχνικές επιχειρήσεις (μεταποιητικές και εμπορικές) καθώς το 74% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οριακά μικρότερο είναι το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων (70%) που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σχεδόν στο ήμισυ μειώνεται το ποσοστό (38%) για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, μέτρα για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων ζητούν οι βιοτέχνες. Το 46% των συμμετεχόντων απαντά πως το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, το 33% ζητά αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, ενώ το 21% μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου