
«Για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία δεν χρειάζονται μόνο διακηρύξεις, χρειάζονται απτές πολιτικές που να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες στην πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο δωδεκάμηνο, η κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», σήμερα 28 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:
«Κυρώθηκαν οι Συμβάσεις 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
Συστήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ενώ αυτές τις ημέρες προχωρεί η τοποθέτηση Διοικητή στη νέα αυτή ανεξάρτητη αρχή.
Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία, εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Ορίστηκε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια, έναντι των αυτοαπασχολούμενων με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
Προβλέφθηκε ότι το διάλειμμα θα χορηγείται, μετά από τέσσερις ώρες εργασίας, αντί για έξι.
Κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
Όλα αυτά με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που μπορεί να κατηγορήθηκε άδικα, λόγω κομματικού φανατισμού, έκανε όμως συγκεκριμένα βήματα μπροστά ακόμα και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».
«Πέραν αυτών», ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έθεσε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που δομείται στη βάση του νέου στρατηγικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία 2021–2027 και, ταυτόχρονα, ενσωματώνει τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.
«Όμως, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών του παρελθόντος, όμως, ταυτόχρονα, νέοι κίνδυνοι συνεχώς αναδύονται. Οι νέες προκλήσεις και τα εργατικά ατυχήματα, που εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν, είναι οι λόγοι για τους οποίους στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν εφησυχάζουμε, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζουμε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, στοχεύουμε σε συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα για την πρόληψη των ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Είναι θέμα συνείδησης, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι στους εργαζόμενους» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.


Latest News

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους