
Υπεραποδίδοντας εφέτος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας με πρωταγωνιστές μετοχές από τους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας, των κατασκευών και της πληροφορικής εξάλειψε σχεδόν τις απώλειες του πολέμου προσεγγίζοντας πλέον την υψηλή επίδοση του έτους των 971,09 μονάδων, που καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών παραμένουν εξάλλου όπως αναφέρουν οι αναλυτές αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων, την ώρα που η Ελλάδα, όπως εξάλλου και όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να μετριάσει τις επιπτώσεις από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Όταν πάντως, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη τελειώσει και ο επενδυτικός κύκλος στην Ελλάδα αποκτήσει πλήρη ισχύ, οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών θα αποκτήσουν νέα δυναμική. Για τους οικονομολόγους εξάλλου, ο πόλεμος μπορεί προσωρινά να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά δεν θα ανατρέψει την πραγμάτωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο των επενδύσεων
Διαχειριστές κεφαλαίων, εκτιμούν πως η Ελλάδα ξαναμπήκε στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών, ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας, με ορισμένα διεθνή funds να παίρνουν θέσεις σε επιλεγμένους τίτλους καθώς, όπως λέγεται, «άνοιξε η αγορά για τις ελληνικές μετοχές», οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό «υπεραξίας» και «υψηλής ανάπτυξης», δηλαδή ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά ταυτόχρονα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Συνολικά, η διεθνής επενδυτική κοινότητα εξετάζει τους τομείς στην Ελλάδα που μπορούν να γίνουν επενδύσεις με καλή συσχέτιση απόδοσης – ρίσκου σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ομόλογα, ιδιωτικά κεφάλαια, έργα υποδομών και ακίνητα. Ορισμένοι «βλέπουν» ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην ψηφιακή τεχνολογία, την ώρα που και ο τραπεζικός τομέας έχει πλέον «γυρίσει σελίδα».
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση-ρεκόρ των ξένων επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη και τα ακίνητα. Ορισμένοι επενδυτές επιδιώκουν μάλιστα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών τους στη χώρα, όπως εταιρείες private equity, funds υποδομών, κρατικά επενδυτικά ταμεία και family offices, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να προσφέρει ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλότερο προφίλ ανάπτυξης.


Latest News

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου