O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Ίλον Μασκ θα αγοράσει έναντι 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Twitter – το οποίο πριν δέκα χρόνια διάφοροι επαναστάτες υμνούσαν ως «απελευθερωτικό», επειδή είχε διευκολύνει τις διαδηλώσεις στο Occupy Wall Street, στην Πλατεία Ταχρίρ Καΐρου και σε αντίστοιχα κινήματα που απλώς εξαφανίστηκαν ή οδήγησαν σε σφαγές και δικτατορίες.
Ο Ίλον Μασκ, θέλει άραγε να συνεχίσει αυτή την ανατρεπτική παράδοση αφού δηλώνει ότι αγοράζει το Twitter γιατί πιστεύει στην «απόλυτη ελευθερία του λόγου»; Πολλοί υποπτεύονται ότι εννοεί απλώς την ελευθερία διαφόρων ακροδεξιών που έχουν αποκλειστεί από την πλατφόρμα. Πάντως, ο γνωστότερος από αυτούς, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επανέλθει και θα χρησιμοποιεί την ιδιοκτησίας του πλατφόρμα Truth Social, που λειτουργεί ήδη.
Το Truth Social αποτελεί επομένως την πρώτη πλατφόρμα πολιτικής δικτύωσης και αναρωτιέται κανείς αν παραμένουν πάντα επίκαιρες οι θέσεις του Λένιν στο «Τι να Κάνουμε;», ότι για την κατάληψη της εξουσίας απαιτείται κόμμα «επαγγελματιών επαναστατών» και κομματική εφημερίδα που θα έχει τον ρόλο του «συλλογικού οργανωτή».
Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ίλον Μασκ – μπορεί να μην είναι πολιτικές, μπορεί απλώς να οργανώνει μία ακόμη «αρπαχτή», σαν την περυσινή με το Bitcoin: ανακοίνωσε πως θα το δέχεται σαν νόμισμα η εταιρεία του και το ανέβασε κατά 50%. Μετά, αναίρεσε τη δήλωσή του διότι, είπε, «δεν ήξερε πόσο αντι-οικολογική είναι η εξόρυξη του Bitcoin». Το κρυπτονόμισμα κατακρημνίστηκε αλλά «κάποιοι» ενδιαμέσως είχαν κερδίσει δισεκατομμύρια.
Πάντως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να εκλεγεί γιατί δεν γεννήθηκε αμερικανός πολίτης· απέκτησε την ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Αλλά είναι φανερό πως ανοίγει ο δρόμος προς την εξουσία δια των μέσων «πολιτικής δικτύωσης» που μάλλον θα είναι πιο ενδιαφέροντα και αποτελεσματικά από την Ισκρα, την Αυγή, τον Ριζοσπάστη αφού θα επιτρέπουν αμφίδρομη, με τον Ηγέτη, και οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των followers. Η αμφίδρομη επικοινωνία ήταν αδύνατη με τις εφημερίδες, η οριζόντια απαγορευόταν αυστηρά στα κομμουνιστικά κόμματα.
Ισχύει σε σημαντικό βαθμό ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «κατέλαβε» το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και την πρωθυπουργία λόγω του ότι ήταν ιδιοκτήτης τριών καναλιών. Γενικά όμως οι «βαρόνοι του τύπου» δεν ευτύχησαν στην πολιτική σε καμία δημοκρατική χώρα. Δεν ευτύχησαν, την εποχή που υπήρχαν κόμματα. Τώρα όμως τα κόμματα αποδυναμώνονται ή και εκλείπουν, όπως απέδειξε εκ νέου η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν. Όσοι λοιπόν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους μέσα «πολιτικής δικτύωσης» και να πληρώνουν επαγγελματίες να τους τα «τρέχουν», ίσως να έχουν λαμπρότερο μέλλον.
Latest News
Τα αγκάθια, οι παγίδες αλλά και τα θετικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός σε μισθούς και συντάξεις
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες