
Στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει αναγγείλλει από το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς για τη μεγαλύτερη διαφάνεια των χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά από την 1η Ιουνίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ και σύμφωνα με αυτές, οι αλλαγές που δρομολογεί ο Ρυθμιστής αφορούν στη διαμόρφωση νέων και με ενιαία μορφή λογαριασμών ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν εύκολα τις συγκρίσεις ανάμεσα στις εταιρείες προμήθειας αλλά και να είναι κατανοητές.
Πηγές θέλουν τη ΡΑΕ, την ερχόμενη Πέμπτη να προχωρά στη λήψη απόφασης για την έκδοση των κατευθυντήριων οδηγιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη για ζητήματα αλλαγών που έχουν εγείρει. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές της ΡΑΕ δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η Αρχή δρομολογεί ως κίνητρο εφαρμογής τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που υιοθετούν τις αλλαγές.
Τρεις κατηγορίες τιμολογίων
Με την παρέμβαση της η ΡΑΕ καθιερώνει επίσης την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων των παρόχων. Αυτή γίνεται με βάση την εφαρμογή ή μη ρήτρας αναπροσαρμογής και το όριο αναπροσαρμογής τους.
Πιο συγκεκριμένα τα τιμολόγια θα διαχωρίζονται ως εξής:
1. Σταθερά τιμολόγια
Πρόκειται για προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας. Δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Έτσι, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν θα γνωρίζουν πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα ή δύο χρόνια δεν θα αυξομειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας.
2. «Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης»
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Στην περίπτωση που η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής ξεπερνά τα όρια αύξησης τότε οι προμηθευτές θα απορροφούν τη διαφορά και δεν θα την περνάνε στους καταναλωτές.
3. «Τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης»
Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις
Βροχή τα παράπονα
Στο μεταξύ βροχή πέφτουν τα παράπονα των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος, τις χρεώσεις και τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η ΡΑΕ γινόταν αποδέκτης περίπου 1.000 παραπόνων την εβδομάδα.
Ηλεκτρονική εφαρμογή
Η ΡΑΕ στην προσπάθεια της για μεγαλύτερη διαφάνεια στη ρήτρα αναπροσαρμογής αναμένεται σε 15 μέρες να εφαρμόσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα βοηθά τους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν την ορθότητα της εφαρμογής της ρήτρας.
Οι καταναλωτές σε ειδικό calculator θα συμπληρώνουν τον τύπο του τιμολογίου (σύμβαση προμήθειας ρεύματος) και το όνομα της εταιρείας. Η εφαρμογή αυτή θα επιβεβαιώνει ή θα διαψεύδει, ανάλογα, τη χρέωση που έχει λάβει ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού