Ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε καταφέρθηκε εναντίον της Αυστραλίας, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στα Νησιά Σολομώντα και την Κίνα.

Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Σογκαβάρε δήλωσε πως η χώρα του Ειρηνικού δεν είχε προειδοποιηθεί το 2021 ότι η Αυστραλία επρόκειτο να υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία περιλάμβανε πυρηνικά υποβρύχια.

Το Σεπτέμβριο, οι εν λόγω χώρες ανακοίνωσαν την τριμερή αμυντική σύμπραξη γνωστή ως AUKUS, η οποία τους επιτρέπει να μοιράζονται τεχνολογία που καλύπτει την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τα υποβρύχια συστήματα και τις δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.

«Έμαθα για τη συνθήκη AUKUS από τα μέσα ενημέρωσης. Θα περίμενε κανείς ότι, ως μέλος της οικογένειας του Ειρηνικού, τα Νησιά Σολομώντα και τα μέλη του Ειρηνικού θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε διαβουλεύσεις για να εξασφαλισθεί πως αυτή η συνθήκη AUKUS είναι διαφανής», δήλωσε ο Σογκαβάρε.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Αυστραλία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνθήκη θέλει, με διαφάνεια ή μη, πράγμα που ακριβώς έκαναν με την AUKUS».

Επικρίσεις από χώρες της Δύσης

Ο Σογκαβάρε έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις επικρίσεις από πολλές δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, για το σύμφωνο ασφαλείας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Κίνα και τα Νησιά Σολομώντα.

«Όταν η Αυστραλία υπέγραψε την AUKUS, δεν κάναμε θεατρινισμούς ούτε υστερίες για τις επιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να έχει σε εμάς», δήλωσε ο Σογκαβάρε. «Σεβαστήκαμε την απόφαση της Αυστραλίας».

Στη διάρκεια πρόσφατων ταραχών στα Νησιά Σολομώντα, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν στρατιωτικό προσωπικό, σκάφη και αστυνομία για να υποστηρίξουν τη σταθερότητα της χώρας.

Ωστόσο ο Σογκαβάρε επέκρινε τη συνθήκη που έχουν υπογράψει τα Νησιά Σολομώντα με την Αυστραλία, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή» καθώς «δεν κατάφερε να συγκρατήσει» τις ταραχές το Νοέμβριο.

Η νησιωτική αυτή χώρα, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυστραλίας, έχει πληθυσμό μόλις περίπου 700.000 ανθρώπους, όμως έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Η Κίνα είναι όλο και περισσότερο δραστήρια στον Ειρηνικό, μια περιφέρεια στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον