Δύο μήνες έχουν περάσει, πια, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ρωσικές ελίτ ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών έχει αρχίσει πια να σπάει τη σιωπή του, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.
Παρά τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική κοινωνία τάσσεται συντριπτικά υπέρ του πολέμου, έχουν αρχίσει πια να εμφανίζονται ρωγμές, όπως σημειώνεται. Στο ίδιο πλαίσιο, ορισμένοι από τους μεγιστάνες – ειδικά όσοι έκαναν περιουσία προτού ανέλθει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία – έχουν αρχίσει πια άρχισαν να μιλούν.
Τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες που είχαν κάνει περιουσία στα χρόνια της προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. H Washington Post αναφέρει συγκεκριμένα τα ονόματα των Αλεξάντερ Μαμούτ, Αλεξάντερ Νέσις, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Άβεν. Τουλάχιστον τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν από τις θέσεις και εκείνοι τη χώρα, μεταξύ αυτών και ο Ανατόλι Τσουμπάις.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, υπέβαλε και εκείνη την παραίτησή της, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να την αφήσει να παραιτηθεί.
Ενοχλημένοι μεγιστάνες
Σύμφωνα με την Washington Post, είναι πολλοί οι δισεκατομμυριούχοι, οι τραπεζίτες και οι πρώην και νυν αξιωματούχοι της Ρωσίας που έχουν, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πλαίσιο συνεντεύξεων, εκφράσει την ενόχλησή τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ο ολοένα πιο απομονωμένος Πούτιν επηρεάζεται πια αποκλειστικά και μόνο από έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας.
Προς το παρόν βέβαια, κανείς δεν έχει ασκήσει άμεσα δημόσια κριτική στον ίδιο τον Πούτιν παρά μόνο σε κάποια από τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ρωσική ηγεσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.
Επιχειρηματίες όπως ο Βλαντιμίρ Λισίν, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχουν ασκήσει κριτική, με τον τρόπο του και στο δικό του ύφος ο καθένας.
Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η Washington Post υποστηρίζει μάλιστα πως το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής ελίτ, όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κρατικής, δεν περίμενε πως η Μόσχα θα προχωρούσε σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο στην Ουκρανία και πως όταν τελικώς έγινε αυτό εκείνη «εξεπλάγη» αρνητικά.
Πλέον, έπειτα από δυο μήνες συγκρούσεων, ο πόλεμος αντιμετωπίζεται πια με αυξανόμενη απογοήτευση, όχι μόνο από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων αλλά ακόμη και από μέλη των ρωσικών κρατικών μηχανισμών ασφαλείας, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της Washington Post, επικαλούμενοι ρωσικές πηγές.
Latest News
Πατήθηκε το κουμπί για τον διαγωνισμό της Chevron - Το roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η αδειοδότηση για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες ξεκινά, ανήγγειλε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος - Τα βήματα για τον διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησε η Chevron
Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247 θετικές ψήφους
Ισραήλ: Η πρώτη ανάρτηση της απελευθερωμένης ομήρου Ρόμι Γκονέν
Η Ρόμι Γκόνεν είχε απαχθεί από το φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023 – Επέστρεψε στο Ισραήλ μετά την εκεχειρία μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χαμάς
Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναλάβει τη θέση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο προεδρείο της Βουλής
Βροχές και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας
Άστατος ο καιρός – Βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και στην Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για το έργο ανοικοδόμησης της Γάζας - «Μακρά διαδικασία»
Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί όπως και οι περισσότεροι δρόμοι και οι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης