Στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην επιτάχυνση του επενδυτικού της πλάνου που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ εστιάζει για το 2022 η ΕΥΔΑΠ. Η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού της εταιρείας, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς και η μεγαλύτερη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι οι βασικοί πυλώνες. Αποτελούν μάλιστα και το «αντίδοτο» απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας, που συνέβαλαν το 2021 στην αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας κατά 7,3 εκατ., προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια τα επόμενα χρόνια, όπως είναι και ο στόχος της διοίκησης.
Σταθερά τιμολόγια για το 2022
Η εταιρεία, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, σχολιάζοντας σήμερα, Παρασκευή, τα οικονομικά αποτελέσματα σε εκπροσώπους του μέσων ενημέρωσης, έκλεισε το 2021 για πρώτη φορά χωρίς κανέναν αστερίσκο από τους ορκωτούς ελεγκτές.
Για το 2022, τα τιμολόγια της εταιρείας παραμένουν σταθερά, όπως συμβαίνει κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Είναι μάλιστα τα δεύτερα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις ραγδαίες ανατιμήσεις, η διοίκηση στοχεύει τα νέα τιμολόγια -όταν αυτά εγκριθούν- να μην έχουν αυξήσεις, για αυτό και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.
Μάλιστα, προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό, θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την εταιρεία, που ενεργοποιήθηκε με την υπογραφή το 2021 της νέας 20ετούς σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, θα καθιερωθούν οι γενικοί κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, καθώς και οι διαδικασίες ανάκτησης του κόστους. Μέχρι να τεθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε εφαρμογή, θα παραμείνουν σε ισχύ τα υφιστάμενα τιμολόγια.
Σημειώνεται ότι η νέα ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, που θα συσταθεί για να αναλάβει το έργο της εφαρμογής των κανόνων τιμολόγησης και κοστολόγησης του ύδατος, αναμένεται να είναι λειτουργική το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ακόμη, θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά και η δυνατότητα της εθελούσιας εξόδου για την εταιρεία, Σημειώνεται ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της εταιρείας ανέρχεται στα 55 έτη και ετησίως λόγω συνταξιοδότησης αποχωρούν περίπου 90 άτομα. Αριθμός όμως που τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί στα 120-150. Δεδομένου όμως ότι η ανανέωση του προσωπικού είναι χρονοβόρα υπόθεση, μόνο για τα 245 άτομα που προσλήφθηκαν την τελευταία διετία οι διαδικασίες διήρκεσαν 5 χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι απαιτούνται πιο ευέλικτες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.
Ως προς δε την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Σαχίνης τόνισε πως δεν υπάρχουν ζητήματα κυβερνησιμότητας, καθώς και σήμερα το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, άρα αυτή έχει δημόσιο χαρακτήρα. Εντωμεταξύ, ως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.
Αντίδοτο στο ενεργειακό κόστος
Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και οι συνακόλουθες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, είχαν ήδη επιπτώσεις στα μεγέθη της εταιρείας, οι οποίες μαλιστα αναμένεται να κλιμακωθούν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με βάση τις τρέχουσες τιμές και την κρατική επιδότηση, προβλέπεται ότι το κόστος ενέργειας της ΕΥΔΑΠ για το 2022 θα ανέλθει σε 43,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 69,5%.
Προκειμένου να ανασχέσει αυτό το κύμα ακρίβειας η διοίκηση της εταιρεία επισπεύδει τις μελέτες και τους διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, όπως οι αντλίες, με ενεργειακά αποδοτικότερα, την τοποθέτηση συστημάτων ενεργειακού ελέγχου (monitoring) των εγκαταστάσεων για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων, καθώς και τους διαγωνισμούς για δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, ήδη εξετάζεται η εγκατάσταση μίας σειράς φωτοβολταϊκών συστημάτων (επί εδάφους και επί στέγης) ισχύος 40MW, σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά της εταιρείας.
Παράλληλα, προχωρά στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο ΚΕΛ Ψυττάλειας για την οποία το κόστος το 2021 έφτασε τις 600.000 ευρώ. Σχεδιάζεται, υπό τη νέα σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης, η μείωσή του κατά 80% μέσα στο 2023. Σήμερα, η συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 47,5%, ενώ καλύπτει περί το 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το λιθαράκι της στη μείωση του κόστους για την ΕΥΔΑΠ βάζει και η πρόσφατη συμφωνία με τα ΕΛΤΑ, η οποία εξομάλυνε και τη διανομή των λογαρισμών στους καταναλωτές, δίχως να σημειώνονται πια καθυστερήσεις. Ως προς το κόστος, επιτεύχθηκε σημαντική έκπτωση με την τιμή να διαμορφώνεται σε 0,27 ευρώ ανά λογαριασμό από 0,39 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη σύμβαση.
Επέκταση δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα
Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον παραμένει η συμμετοχή της εταιρείας σε έργα ΣΔΙΤ και στην επέκταση της δραστηριότητάς της πέραν του Λεκανοπεδίου, διαμορφώνοντας και ισχυρές συμμαχίες. Στόχος θα είναι να αυξήσει τα έσοδά της και να μεγιστοποιήσει το αποτύπωμά της σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως για να γίνει αυτό εφικτό απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν αυτές τις δυνατότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ της συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής.
Σε κάθε περίπτωση το υφιστάμενο πλάνο έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, το οποίο εκτοξεύει τις ετήσιες ροές της εταιρείας σε επενδύσεις από τα 20 εκατ. κατά μέσο όρο, ακόμη και στα 125 εκατ. μέσα στην επόμενη δεκαετία, προχωρά. Η ανησυχία που εκφράζεται συνολικά από τον τεχνικό κόσμο για την πορεία των εν εξελίξει έργων λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα κόστη των υλικών βρίσκεται στο ραντάρ της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ. Όπως τόνισε, πάντως, ο επικεφαλής της εταιρείας, δεν υπάρχει αγωνία αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένα έργα, ούτε εντοπίζονται καθυστερήσεις από την πλευρά των εργολάβων. Η ανησυχία εκφράζεται βεβαίως από τους αναδόχους, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν ειδικά αιτήματα από την πλευρά τους.
Latest News
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023
Πώς η Φάρμα Κουκάκη κόντρα στο ρεύμα κερδίζει από το γάλα
Ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και εξαγωγές το 2023 για τη Φάρμα Κουκάκη – Αύξηση μεριδίων σε 11 κατηγορίες γαλακτοκομικών
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων
Ποιες εταιρείες επενδύουν στην απολιγνιτοποίηση - Τα 6 μεγάλα projects
Έργα συνολικού προϋπολογισμού 141,558 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται από 6 μεγάλες εταιρείες στις περιοχές όπου συνέβη η απολιγνιτοποίηση
Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ - Τα χαμηλά κέρδη και τα μέτρα για τις τιμές
Τι «βλέπει» ο Αριστοτέλης Παντελιάδης για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ - Γιατί δεν θα επιστρέψουν ποτέ εκεί που ήταν στα προ τριετίας
Restart για την Electrolux με νέα δομή και νέα προϊόντα – Οι στόχοι
Η... 105 ετών Electrolux τον τελευταίο χρόνο ολοκλήρωσε την αναδόμηση και τον προσανατολισμό της - Οι αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο ελληνικής αγοράς
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν