Αφιερωμένο στον είναι το σημερινό Doodle της Google, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο βέλγος τζαζίστας Jean-Baptiste Frederic Isidor, Baron Thielemans, γνωστός και ως «Τουτς»
O Τουτς, όπως είναι ευρέως γνωστός, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1922 στις Βρυξέλλες και υπήρξε σπουδαία μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κιθαρίστας και στη συνέχεια πρόσθεσε την ικανότητά του να σφυρίζει μελωδίες πάνω από τους ήχους της. Εμπνευσμένος από τις καινοτομίες του Τσάρλι Πάρκερ και του Ντίζι Γκιλέσπι στα μέσα του 20ου αιώνα, ασχολήθηκε πιο εντατικά με τη φυσαρμόνικα και ανέπτυξε μια τεχνική επηρεασμένη από το bebop.
Ερμήνευσε και ηχογράφησε πολλά τραγούδια πλάι στους ήρωές του που προέρχονταν από το χώρο του bebop, καθώς επίσης και πολλούς αστέρες της μεταπολεμικής τζαζ. Η μελωδία του «Bluesette» έγινε γρήγορα πρότυπο της τζαζ. Οι ήχοι του «ντύνουν» επίσης πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Η τζαζ μουσική γρήγορα έγινε το πάθος του. Ήθελε να παίζει μαζί με τα συγκροτήματα swing που άκουγε στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στη συνέχεια μπήκε στη ζωή του και το bebop. Βέβαια, η πορεία του είχε εμπόδια μιας και η φυσαρμόνικα θεωρούνταν εκείνη την εποχή όργανο που «άνηκε» στην μπλουζ μουσική κι έτσι αντιμετώπισε δυσκολίες μέχρι να τον αποδεχθούν στους κύκλους της τζαζ. Του έλεγαν «”θα μπορούσες να γίνεις καλός μουσικός. Πέτα τη φυσαρμόνικα και πάρε ένα πραγματικό μουσικό όργανο”. Έτσι αποφάσισα να γίνω κιθαρίστας», τόνισε.
Το 1948 βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου και δικτυώθηκε και έκτοτε η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Έγινε μέλος του κουϊντέτου του πιανίστα Τζορτζ Σίρινγκ, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά από τα κορυφαία ονόματα της τζαζ.
Στη δεκαετία του ’60 όταν πρόσθεσε το σφύριγμα πάνω από την κιθάρα του έκανε διεθνή επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον σπουδαίων παραγωγών όπως για παράδειγμα ο Κουΐνσι Τζόουνς. Η φυσαρμόνικά του πλέον κοσμεί το θεματικό τραγούδι του Sesame Street.
Ο Τίλεμανς υπέστη εγκεφαλικό στα 60 του, το οποίο περιόρισε την ικανότητά του του να παίζει κιθάρα, αλλά εκείνος συνέχισε τις περιοδείες. Αποσύρθηκε από τις εμφανίσεις σε ηλικία 92 ετών.
Άφησε την τελευταία του πνοή το 2016 σε ηλικία 94 ετών.
Latest News
Από σήμερα κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές - Τι πρέπει να κάνουν οι κατασκευαστές
Πλέον οι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να έχουν μια καθολική λύση φόρτισης για τις συσκευές τους, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες για έναν κοινό φορτιστή.
«Κολοτούμπα» Τραμπ στο θέμα του TikTok
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει τον νόμο που είχε απαγορεύσει το TikTok
Η Κίνα στρέφεται στα «παλαιού τύπου» τσιπ - Η αντίδραση των ΗΠΑ και η μάχη της διπλωματίας
Οι ΗΠΑ έχουν δύο επιλογές σχετικά με την πολιτική τσιπ της Κίνας και καμία δεν φαίνεται να είναι καλή
Οι εταιρείες διαδικτυακής εκπαίδευσης υποχωρούν έναντι της τεχνητής νοημοσύνης
Αν και υπάρχουν εταιρείες διαδικτυακής εκπαίδευσης που βρίσκουν χρηματοδότηση αδυνατούν να πλησιάσουν αυτή που κατευθύνεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Η Apple δημιουργεί κάμερα κουδουνιού πόρτας με αναγνώριση προσώπου
Το έξυπνο κουδούνι πόρτας ίσως εξοπλιστεί με το φημολογούμενο τσιπ Wi-Fi της Apple, το οποίο λέγεται ότι διαθέτει Secure Enclave για την προστασία δεδομένων χρηστών
H συμφωνία EE - MERCOSUR συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς - Οι αντιδράσεις της Γαλλίας
Η συμφωνίας με τη Mercosur θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή συνοχή, προειδοποιεί η υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Sophie Primas
Εργασία και κοινωνική ζωή - Πόσο μπλέκονται μεταξύ τους;
Μήπως η δουλειά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή σας; Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για το δικαίωμα στην αποσύνδεση
Το «άστρο» της NVIDIA συγκεντρώνει νέους επενδυτές - 30 δισ. δολ για αγορά μετοχών
Η μετοχή της Nvidia είναι η πιο αγορασμένη μετοχή, από ιδιώτες επενδυτές σε καθαρή βάση το 2024, από τις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research.
Τελικά πόσα δικαιώματα πρέπει να έχει η AI; Το εγχείρημα της Anthropic
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσέλαβε έναν ερευνητή για να σκεφτεί την «ευημερία» της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης
Γιατί ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni κατασκεύασε υπερυπολογιστή 100 εκατ. ευρώ
Η Eni ενεργοποιεί το πιο ισχυρό μηχάνημα στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ