Την Τρίτη του Πάσχα των Ορθοδόξων η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο από Πολωνία και Βουλγαρία. Αποφασίζοντας μονομερώς, απειλώντας τους πάντες – και εμάς – ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουμε έως τις 25 Μαΐου με τον τρόπο που ο Πούτιν επιθυμεί θα έχουμε την τύχη των δύο χωρών. Εκβιασμός από τους λίγους. Και γιατί να μην το κάνει αφού μπορεί.
Κι όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτός μας έχει περισσότερη ανάγκη. Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι παρά τον πόλεμο, παρά τους νεκρούς Ουκρανούς, τις καταστροφές, τις εκτοπίσεις και τις διακηρυγμένες σε όλους τους τόνους κυρώσεις, οι Ρώσοι όχι απλώς επωφελούνται από το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα, περισσότερο από όσο ωφελείται η Ελλάδα από τη Ρωσία, αλλά εν μέσω εχθροπραξιών αυξάνουν αυτά τα οφέλη τους.
Εχουμε και λέμε. Τον Φεβρουάριο του 2022 – η εισβολή ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου – η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 662,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 252,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.
Τον ίδιο μήνα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν μόλις σε 12,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.
Οι εξαγωγές μας μειώθηκαν. Οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν. Πότε; Τον μήνα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Φανταστείτε πόσο πιο μεγάλη θα ήταν η διαφορά στο διμερές μας εμπόριο εάν δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος και δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα στο διμερές εμπόριο είναι εντυπωσιακό. Από την αρχή του έτους για κάθε ένα ευρώ που κερδίζει η Ελλάδα, η Ρωσία κερδίζει 52 ευρώ. Κι όμως μας απειλούν, καταστρατηγώντας κάθε προηγούμενη γραπτή συμφωνία.
Την προηγούμενη χρονιά, το 2021, η διαφορά ήταν επίσης χαώδης. Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 46,7%. Αντίστοιχα οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των περίφημων ρώσων τουριστών που φέτος δεν θα έρθουν, ανήλθε μόλις σε 206 εκατ. ευρώ (αύξηση 28%).
Κι όλα αυτά για να ακούμε και να διαβάζουμε τις απειλές και το παραλήρημα της κυρίας Ζαχάροβα και των τρολ της ρωσικής πρεσβείας. Να μας κάνουν μαθήματα ιστορίας, αυτοί που κερδίζουν πολλαπλάσια από εμάς ακόμα και όταν μας απειλούν. Αυτοί που κερδίζουν ακόμα και όταν υποτίθεται ότι εφαρμόζουμε κυρώσεις εναντίον τους.
Μετά την κλιμάκωση των εκβιασμών από ρωσικής πλευράς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι μόνο ενεργειακή. Πρέπει να είναι γενικευμένη σε κάθε είδος οικονομικής δραστηριότητας.
Φανταστείτε να είχατε έναν συνεργάτη, που κερδίζει πολλαπλώς από εσάς, ενώ εσείς ωφελείστε ελάχιστα. Επιπλέον αυτός ο συνεργάτης, σας επιτίθεται καθημερινά και σας προσβάλλει με κάθε τρόπο με τη συμπεριφορά του, διαφωνώντας για παράδειγμα με τα πολιτικά σας φρονήματα. Μπορείτε να συνεχίσετε να συνεργάζεστε μαζί του; Για λόγους αρχής και όχι μόνο, μάλλον όχι…
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται