
Καλοί οι πανηγυρισμοί για τις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού, ωστόσο δεν πρέπει να κρύβουν κάτω από το χαλί τα πολλά κακώς κείμενα που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αντί να εξαντλείται η συζήτηση στις προβλέψεις για το αν θα ξεπεραστούν τα επίπεδα του 2019, θα ήταν πιο χρήσιμο να εξετάσουμε σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους το τουριστικό μας προϊόν θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και ποιοτικό, ώστε να αυξηθεί η συνεισφορά του στο εθνικό προϊόν.
Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, αρκεί να γίνουν και να αλλάξουν πολλά. Δεν χωρούν δικαιολογίες, για παράδειγμα, ότι εν έτει 2022 δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο για χώρους όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί, το Σούνιο και πολλά μουσεία.
Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου παραμένει στα χαρτιά, είμαστε εγκλωβισμένοι στο βολικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», ενώ ήδη άλλες ανταγωνιστικές χώρες επενδύουν στον τουρισμό εμπειρίας που φέρνει επισκέπτες όλο τον χρόνο.
Ο ανεκτίμητος πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας είναι εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος. Το μαρτυρά η χαμηλή προσέλευση επισκεπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι αντιστρόφως ανάλογη της αξίας των εκθεμάτων.
Ο υπερτουρισμός, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η άναρχη και ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη, οι χαμηλές αμοιβές και οι κακές συνθήκες εργασίας, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, όσο δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά θα απομειώνουν την αξία του «εθνικού κεφαλαίου».


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.