Ότι κάποιοι στην κυβέρνηση και στο ελληνικό κοινοβούλιο είχαν μπει σε προεκλογικό mood δεν είναι κρυφό.
Χθες, o Kυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χωρίς περιστροφές: Κάποιοι… σε κάποια… υπουργεία είχαν αφήσει κάτω τα στυλό.
Μαθαίνουμε πως εδώ και καιρό είχαν καταγραφεί στα τεφτέρια γκρίνιες για κάποια στελέχη και βουλευτές που έβγαζαν φωτογραφίες μίας άλλης εποχής κατά τις εορτές του Πάσχα από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Σε κάποιους δεν άρεσαν και οι φήμες για υποσχέσεις προς ψηφοφόρους λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
«Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου», σημείωσε με νόημα ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και επειδή μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγονται τα πιο σοβαρά συνέχισε χαριτολογώντας: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».
Σαν να τους έλεγε: Πιάστε ξανά δουλειά και αφήστε τις περιφέρειες για αργότερα…
Κάντο όπως ο Ντράγκι;
Προ ημερών κυκλοφόρησαν ορισμένες πληροφορίες ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει νέο πακέτο βοήθειας για την προστασία εταιρειών και οικιακών καταναλωτών από τις τιμές της ενέργειας. Το ενδιαφέρον είναι από πού θα τα βρει. Τα νέα 6 δισ. ευρώ που θα ρίξει ο Ντράγκι θα προέλθουν από το αδιάθετο υπόλοιπο του πρόσφατου δανεισμού ύψους 10 δισ. ευρώ. Η οικονομία της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα επεκταθεί κατά 3,1% φέτος. Οι δημόσιες δαπάνες έχουν ωθήσει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ, αν και ο Ντράγκι έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 141% έως το 2025.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξη. Θα ανακοινωθεί σύντομα ένα εθνικό σχέδιο έναντι της ακρίβειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κύρια στόχευση είναι η δραστική μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος. Το πώς θα γίνει αυτό είναι ακόμα άγνωστο.
Δεν θα περιμένει πάντως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι μέχρι να γίνει αυτό, θα ακούμε τζιτζίκια. Αναμένεται παράλληλα να συνεχίσει τις έκτακτες ενισχύσεις για χαμηλά εισοδήματα και δεν έχει φύγει από το τραπέζι η μείωση ΦΠΑ σε κάποια, βασικά προϊόντα.
Το ερώτημα είναι από πού θα βρει τους πόρους ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ήδη έχουν δοθεί περί τα 4 δισ. ευρώ. Και έως το τέλος του έτους θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα 4-5 δισ.. Πέραν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που δίνουν έναν έξτρα χώρο περί τα 2 δισ. για το 2022, υπάρχουν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που υπολογίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ, καθώς και τα όποια έσοδα προκύψουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.
Είναι αρκετά; Μήπως θα το κάνει όπως ο Ντράγκι; Το ταμειακό μαξιλάρι που έχει δημιουργηθεί κυρίως από τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές τον τελευταίο χρόνο είναι στα 41 δισ. ευρώ. Δεν θα το μειώσει φυσικά δραστικά. Αλλά έτσι κι αλλιώς αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπισης κρίσεων.
Θεωρητικά αν πάρει κάποια δισ. και τα διαθέσει σε ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης εταιρειών και νοικοκυριών δεν θα προκαλέσει καμία αναταραχή στην οικονομία, ούτε στις αγορές.
Όμως όλα τα πράγματα θέλουν τον τρόπο τους.
Στο «μικροσκόπιο» του SSM
Στην Αθήνα αναμένεται να καταφθάσει στις 11 Μαΐου ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, προκειμένου να «σκανάρει» τις ελληνικές τράπεζες. Η πορεία των «κόκκινων» δανείων, η έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία και οι μάκρο προβλέψεις αναμένεται να τεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων. Για αυτό, ο κ. Ενρία θα έχει επαφές τόσο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρόσφατα, οι τράπεζες είχαν επικοινωνία με τον SSM σχετικά την αποστολή των στοιχείων για τα stress test. Στις 15 Μαΐου αναμένεται να σταλούν οι επισημάνσεις του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Ακολούθως, αναμένεται να υπάρξουν διορθώσεις από τις τράπεζες και τον Ιούλιο ο SSM θα τους ανακοινώσει τα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι προ δύο μηνών, ο ίδιος τους είχε αποστείλει επιστολή κάνοντας συστάσεις να περιορίσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν τα συστήματα πιστωτικής αξιολόγησης.
Οι τρεις συγκεντρώσεις και η… μοτοπορεία της Πρωτομαγιάς
Η «παράδοση» των τελευταίων δεκαετιών, για πολλές και χωριστές συγκεντρώσεις την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συνεχίζεται – ίσως εντονότερα – και κατά τον φετινό εορτασμό. Τρεις συν μια (3 + 1) συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1η Μαΐου στο κέντρο της πόλης από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.
Η κεντρική συγκέντρωση έχει ορισθεί για τις 11 πμ. στην πλατεία Κλαυθμώνος από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στις 10.30 πμ. το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) θα τιμήσει την εργατική πρωτομαγιά στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μισή ώρα αργότερα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου διοργανώνουν συγκέντρωση κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Μια ιδιαίτερη «πινελιά» στον φετινό εορτασμό είναι η πορεία με τα δίτροχα των «κούριερ και ντελίβερι» από το Πεδίον του Άρεως προς το κέντρο της πόλης με σύνθημα «την 1η Μάη δεν βάζουμε κουτί».
Όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στον εορτασμό προβάλλουν ως αίτημα «την αύξηση των αμοιβών και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Στο φως άγνωστες πτυχές μιας σκοτεινής περιόδου
Η πλέον δραματική περίοδος της μεταπολιτευτικής ελληνικής ιστορίας, η «σκοτεινή» οκταετία των Μνημονίων, από τον Μάιο του 2010 έως το καλοκαίρι το 2018, ζωντάνεψε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Συνεδρίου «The Negotiation Ghallenge 2022» που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), με χορηγό επικοινωνίας τον ΟΤ.
Και οι τέσσερις συμμετέχοντες στη συζήτηση πέραν της θητείας τους στην «κεφαλή» ή τα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών, συμμετείχαν διαδοχικά στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από το 2010 έως και το 2018. Οι τοποθετήσεις τους ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές των κύκλων διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που συμμετείχαν στα τρία προγράμματα στήριξης – ή Μνημόνια, όπως έμειναν στην ιστορία σημαδεύοντας μια εποχή βαθιών αναταράξεων για την ελληνική οικονομία, πρωτοφανών δυσκολιών και προκλήσεων για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.
Latest News
Παγωμάρα στο Νταβός, η έκπληξη της Ελλάδας, η χειμερινή σύναξη των… δυσαρεστημένων, το «όνειρο» του ΟΛΘ, «ξυπνητήρι» στην Aegean, τα χαμόγελα στα σούπερ μάρκετ, το παζάρι ΔΕΔΔΗΕ
Έχουμε να δούμε πολλά
Προσδεθείτε… ήρθε ο Τραμπ, «Drill, baby, drill» στην… Ελλάδα, ποιος θα μιμηθεί τον Κωστόπουλο, μαθαίνουν Αγγλικά στο Υπ. Οικονομίας, το placement σε Helleniq Energy
Εν οίδα...
Κάτι δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης, το… χιούμορ (;) του Χατζηδάκη, λύση – λαβύρινθος για τα απορρίμματα, υπερωρίες στο Υπ. Ενέργειας, «δαγκώνουν» τα τιμολόγια
Ας πιάσουμε δουλειά
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…