Δύσκολη προμηνύεται η εβδομάδα για την Wall Street και όχι μόνο, καθώς η αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve θα βρει την αμερικανική αγορά αποδυναμωμένη και περιστοιχισμένη από ισχυρούς κινδύνους κυρίως στο γεωπολιτικό πεδίο.

Το μεγάλο θέμα των ημερών θα είναι φυσικά η διήμερη συνεδρίαση της Fed, Τρίτη και Τετάρτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με μια δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και την ανακοίνωση των σχεδίων της Τράπεζας για την (μάλλον, ταχεία) μείωση του ισολογισμού της.

Αστάθεια στο χρηματιστήριο

Οι προθέσεις του συμβουλίου έχουν γίνει σαφείς προς την αγορά, δεδομένου πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, οπότε οι επενδυτές δεν θα αιφνιδιαστούν. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η νέα πραγματικότητα της πολύ πιο συγκρατημένης ρευστότητας είναι ευπρόσδεκτη από την αγορά, ειδικά σε ένα διάστημα που τα σύννεφα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από την αμερικανική (αλλά και παγκόσμια) οικονομία καλλιεργώντας ακόμη και σενάρια μιας ύφεσης μέσα στο 2023.

Το θολό τοπίο έχει ήδη επηρεάσει το αμερικανικό χρηματιστήριο που τον Απρίλιο μέτρησε σημαντικές απώλειες, που ήρθαν βέβαια να προστεθούν στο συνολικά αρνητικό πρώτο τετράμηνο. Ενδεικτικά ο δείκτης S&P 500, που την Παρασκευή έκλεισε με την μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020 ύψους 3,6%, μετρά απώλειες που φτάνουν το 13,3% από τις αρχές της χρονιάς, ποσοστό που μεταφράζεται στο χειρότερο πρώτο τετράμηνο για το δείκτη από το 1939. Μόνο τον Απρίλιο οι απώλειες για τον Nasdaq ξεπέρασαν το 13%, ήτοι η χειρότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2008.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 2,9% από το 1,5% που βρισκόταν στα τέλη του 2021.

Μέσα στο κλίμα αυτό, μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν αλλαγή των τάσεων στην Wall Street εύκολα ή γρήγορα. Μάλιστα, σε δημοσκόπηση της American Association of Individual Investors, το 59,4% χαρακτήρισε την εξάμηνη προοπτική των αμερικανικών μετοχών ως αρνητική, πτωτική.

Η Fed ανεβάζει στροφές

Η Fed από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στο μονοπάτι που έχει χαράξει σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Τόσο ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ όσο και άλλα στελέχη έχουν μιλήσει ανοιχτά για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο επικείμενο συμβούλιο, μετά την πρώτη μετριοπαθή αύξηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Όμως, το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο επιθετικά θα θελήσει να συνεχίσει να κινείται η Τράπεζα τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με κάποιους αναλυτές να μην αποκλείουν αυξήσεις έως και κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Ιουνίου ή του Ιουλίου, αλλά και το πλάνο απομείωσης του ισολογισμού της Fed.

Το τελευταίο είναι ίσως το κρισιμότερο θέμα στην ατζέντα του διήμερου συμβουλίου, όπου θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για την σημαντική μείωση του μεγέθους των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, τα οποία έχει συσσωρεύσει μέσα από το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ουσιαστικά ο στόχος είναι η μείωση του ύψους 9 τρισ. δολαρίων ισολογισμού της συνάμα με την μετατόπιση από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη χρεόγραφα και κρατικά ομόλογα, για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας στους διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Επιδείνωση του τοπίου 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου αποκάλυψαν πως τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν ένα ρυθμό απομείωσης ύψους 95 δισ. δολαρίων το μήνα, ήτοι ρυθμός αισθητά ταχύτερος από τα ανάλογα βήματα που είχαν δρομολογηθεί κατά το διάστημα 2017-19 από την Fed, μετά την τότε περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα προς το χειρότερο: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να σταματά, η Κίνα προχώρησε σε νέα lockdown για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, το ράλι στις ενεργειακές τιμές έχει επιταχυνθεί, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εμμένουν.

«Εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα εκτιμώμενα επίπεδα του πληθωρισμού και δεν διαπιστώσει υποχώρηση του στο μέλλον, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές. Κι αυτό διότι θα σημάνει πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα επιταχύνει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, πιθανότατα πιο επιθετικά» σχολίασε ο Μάικλ Αρόν της State Street Global Advisors.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αναλυτές ανησυχούν για την πιθανότητα μιας ύφεσης την επόμενη χρονιά, που θα ανατρέψει τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί από την Fed και όχι μόνο. «Η πιθανότητα μιας ύφεσης δεν είναι πολύ υψηλή στο σημείο αυτό. Ωστόσο αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε και η πιθανότητα μιας ύφεσης θα είναι πολύ πιο αυξημένη» σχολίασε ο Ρομπέρτο Πέρλι της Piper Sandler.

Πολλά, προφανώς, θα εξαρτηθούν από την ροή των μακροοικονομικών στοιχείων και δη, του πληθωρισμού, τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή