Για την πιθανότητα να βρεθεί απέναντι σε ένα πακέτο αμερικανικών κυρώσεων, ανάλογων με αυτές που πλήττουν τη Ρωσία σήμερα, φαίνεται πως προετοιμάζεται η Κίνα. Γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο το Πεκίνο έχει στο νου του μια στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του, όπως για παράδειγμα μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, που σίγουρα θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Δύσης.
Στο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτοντας πως, πριν λίγες ημέρες, οι κινεζικές αρχές διοργάνωσαν μια έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους εγχώριων αλλά και ξένων τραπεζών, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προστασία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό από πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, ανάλογες με αυτές που έχουν εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
Θυμίζουμε πως το Πεκίνο έχει διατηρήσει τη στήριξη του προς την Μόσχα αποφεύγοντας να καταδικάσει την εισβολή στην Ρωσία. Μάλιστα, οι δύο χώρες συνεχίζουν και έχουν σκοπό και να αυξήσουν τις διμερείς συναλλαγές τους, παρά το γεγονός πως πολλές κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές στις συναλλαγές με τους Ρώσους φοβούμενες πως θα στοχοποιηθούν από τα μέτρα της Δύσης.
Σενάρια αντίδρασης
Στην σύσκεψη που φαίνεται πως έγινε στις 22 Απριλίου, υπό την κεντρική τράπεζα της Κίνας και το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκαν ανώτατα στελέχη από δεκάδες κινεζικές αλλά και διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC.
Στη συζήτηση έγινε σαφές πως οι κινεζικές αρχές έχουν θορυβηθεί από την ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να προχωρήσουν σε εκτεταμένο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και να περικόψουν την πρόσβαση της χώρας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι συνέπειες για την κινεζική οικονομία από αντίστοιχα μέτρα θα ήταν καταστροφικές. Φαίνεται, λοιπόν, πως ζητήθηκε από τους τραπεζίτες να κάνουν ότι μπορούν και να έχουν διαμορφωμένα σχέδια αντίδρασης για να μπορούν να προστατέψουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα, εφόσον προέκυπτε η ανάγκη.
Ποια θα ήταν η ανάγκη αυτή, δεν διευκρινίστηκε. Όμως, μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν φαίνεται πως ήταν κάτι που πολλοί είχαν στο μυαλό τους.
Η Κίνα έχει ένα τεράστιο εύρος περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, που ξεκινά από την κατοχή αμερικανικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. δολαρίων έως τον έλεγχο πανάκριβων και μοναδικών ακινήτων, κυρίως στην Νέα Υόρκη.
Οι προτάσεις
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αρκετές ιδέες… έπεσαν στο τραπέζι. Κάποιοι τραπεζίτες πρότειναν η κεντρική τράπεζα να απαιτεί από τους εξαγωγείς να μετατρέπουν σε ρενμίμπι όλα τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα, έτσι ώστε να αυξηθεί το εγχώριο απόθεμα σε δολάρια. Στο καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι εξαγωγείς διατηρούν το δικαίωμα να κρατούν μέρος των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα για πιθανή μελλοντική χρήση.
Μια ακόμη πρόταση που κατατέθηκε είναι να δρομολογηθεί μια σημαντική περικοπή στην ύψους 50.000 δολαρίων ποσόστωση που ισχύει σήμερα για όλους τους Κινέζους για την αγορά ξένων assets, για ταξίδια ή για την εκπαίδευση.
Ωστόσο, η ιδέα να γίνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση του ξένου συναλλάγματος, ήτοι με αύξηση των assets σε γιεν και ευρώ αντί του δολαρίου, απορρίφθηκε ως πρακτικά δύσκολη.
Πάντως, αυτό που προέκυψε από την συνάντηση είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζιτών, ακόμη και ξένων τραπεζών, έδειξε να συμφωνεί πως είναι λίαν απίθανο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε διακοπή των οικονομικών σχέσεων της με την Κίνα, στο βαθμό που έκανε τώρα με την Ρωσία. Κι αυτό διότι δεν την συμφέρει καθόλου, λόγω των υψηλών διμερών εμπορικών σχέσεων. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μαζικές κυρώσεις κατά της Κίνας. Η αμοιβαία καταστροφή θα ήταν ανάλογη ενός πυρηνικού πολέμου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άντριου Κολιέρ της Orient Capital Research.
Latest News
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή
Πρόταση για αμυντικές δαπάνες 90 δισ. από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Οι δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους στη Γερμανία έρχονται εν μέσω πίεσης προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες