Για την πιθανότητα να βρεθεί απέναντι σε ένα πακέτο αμερικανικών κυρώσεων, ανάλογων με αυτές που πλήττουν τη Ρωσία σήμερα, φαίνεται πως προετοιμάζεται η Κίνα. Γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο το Πεκίνο έχει στο νου του μια στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του, όπως για παράδειγμα μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, που σίγουρα θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Δύσης.
Στο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτοντας πως, πριν λίγες ημέρες, οι κινεζικές αρχές διοργάνωσαν μια έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους εγχώριων αλλά και ξένων τραπεζών, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προστασία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό από πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, ανάλογες με αυτές που έχουν εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
Θυμίζουμε πως το Πεκίνο έχει διατηρήσει τη στήριξη του προς την Μόσχα αποφεύγοντας να καταδικάσει την εισβολή στην Ρωσία. Μάλιστα, οι δύο χώρες συνεχίζουν και έχουν σκοπό και να αυξήσουν τις διμερείς συναλλαγές τους, παρά το γεγονός πως πολλές κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές στις συναλλαγές με τους Ρώσους φοβούμενες πως θα στοχοποιηθούν από τα μέτρα της Δύσης.
Σενάρια αντίδρασης
Στην σύσκεψη που φαίνεται πως έγινε στις 22 Απριλίου, υπό την κεντρική τράπεζα της Κίνας και το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκαν ανώτατα στελέχη από δεκάδες κινεζικές αλλά και διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC.
Στη συζήτηση έγινε σαφές πως οι κινεζικές αρχές έχουν θορυβηθεί από την ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να προχωρήσουν σε εκτεταμένο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και να περικόψουν την πρόσβαση της χώρας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι συνέπειες για την κινεζική οικονομία από αντίστοιχα μέτρα θα ήταν καταστροφικές. Φαίνεται, λοιπόν, πως ζητήθηκε από τους τραπεζίτες να κάνουν ότι μπορούν και να έχουν διαμορφωμένα σχέδια αντίδρασης για να μπορούν να προστατέψουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα, εφόσον προέκυπτε η ανάγκη.
Ποια θα ήταν η ανάγκη αυτή, δεν διευκρινίστηκε. Όμως, μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν φαίνεται πως ήταν κάτι που πολλοί είχαν στο μυαλό τους.
Η Κίνα έχει ένα τεράστιο εύρος περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, που ξεκινά από την κατοχή αμερικανικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. δολαρίων έως τον έλεγχο πανάκριβων και μοναδικών ακινήτων, κυρίως στην Νέα Υόρκη.
Οι προτάσεις
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αρκετές ιδέες… έπεσαν στο τραπέζι. Κάποιοι τραπεζίτες πρότειναν η κεντρική τράπεζα να απαιτεί από τους εξαγωγείς να μετατρέπουν σε ρενμίμπι όλα τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα, έτσι ώστε να αυξηθεί το εγχώριο απόθεμα σε δολάρια. Στο καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι εξαγωγείς διατηρούν το δικαίωμα να κρατούν μέρος των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα για πιθανή μελλοντική χρήση.
Μια ακόμη πρόταση που κατατέθηκε είναι να δρομολογηθεί μια σημαντική περικοπή στην ύψους 50.000 δολαρίων ποσόστωση που ισχύει σήμερα για όλους τους Κινέζους για την αγορά ξένων assets, για ταξίδια ή για την εκπαίδευση.
Ωστόσο, η ιδέα να γίνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση του ξένου συναλλάγματος, ήτοι με αύξηση των assets σε γιεν και ευρώ αντί του δολαρίου, απορρίφθηκε ως πρακτικά δύσκολη.
Πάντως, αυτό που προέκυψε από την συνάντηση είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζιτών, ακόμη και ξένων τραπεζών, έδειξε να συμφωνεί πως είναι λίαν απίθανο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε διακοπή των οικονομικών σχέσεων της με την Κίνα, στο βαθμό που έκανε τώρα με την Ρωσία. Κι αυτό διότι δεν την συμφέρει καθόλου, λόγω των υψηλών διμερών εμπορικών σχέσεων. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μαζικές κυρώσεις κατά της Κίνας. Η αμοιβαία καταστροφή θα ήταν ανάλογη ενός πυρηνικού πολέμου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άντριου Κολιέρ της Orient Capital Research.
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της