Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε σήμερα την κριτική ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει άσκηση ηγεσίας στις προσπάθειες της Δύσης, προκειμένου η Ουκρανία να ενισχυθεί με βαριά όπλα για την απώθηση της ρωσικής εισβολής.
Ο ίδιος, είπε ότι προτιμάει να είναι προσεχτικός, παρά να λάβει βιαστικές αποφάσεις.
Ο Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις τόσο από το εσωτερικό της Γερμανίας, όσο και από το εξωτερικό, προκειμένου να εφοδιάσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα, όπως, άρματα μάχης και πυροβόλα, αλλά και να υποστηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ώστε να μειωθούν δραστικά τα έσοδα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε σκληρό συνάλλαγμα, αποστερώντας από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων.
«Λαμβάνω τις αποφάσεις μου γρήγορα και συντονισμένος με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Σολτς σε μία συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag. «Θεωρώ ότι βιαστικές ενέργειες και μοναχικές γερμανικές προσπάθειες θα είναι αμφισβητήσιμες».
Στροφή 180 μοιρών
Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, η Γερμανία ενέκρινε στις 26 Απριλίου την παράδοση αυτοκινούμενων τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard στην Ουκρανία, ενώ την εξέλιξη αυτή, υποστήριξε ποσοστό 55% των Γερμανών, οι οποίοι σε μία δημοσκόπηση υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να παραδώσει στην Ουκρανία, οπλικά συστήματα αυτού του τύπου.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν βοήθησε στην αντιστροφή της δημόσιας εικόνας του Σολτς ως ενός αναποφάσιστου ηγέτη, με έλλειψη ηγεσίας. Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα, έδειξε ότι ποσοστό 54% των Γερμανών δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του Σολτς στην ουκρανική κρίση. Το ποσοστό της αποδοχής του έχει μειωθεί στο 32%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Φοβούμενοι ένα ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου από τη Ρωσία πέραν της Ουκρανίας και σε άλλες χώρες, μερικοί από τους συμμάχους της Γερμανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους με την αρχική αργοπορία του Σολτς, αναφορικά με την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Δυσαρέσκεια από συμμάχους
Άλλοι σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Πολωνία, έχουν δυσαρεστηθεί από την αντίθεση του Βερολίνου σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που συμμετέχουν ως μικρότεροι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, τάσσονται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Σολτς πρέπει να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις τους, με αυτές, μελών της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του, που δηλώνουν ότι η παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, εμπεριέχει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας ρωσικής στρατιωτικής αντίδρασης σε μία άλλη χώρα, προκαλώντας μία ενδεχόμενη διεύρυνση της πολεμικής σύγκρουσης.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειες της ως “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, αλλά και την απαλλαγή του Κιέβου από τον αντί-ρωσικό εθνικισμό που υποκινεί η Δύση.
Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία άρχισε έναν απρόκλητο πόλεμο επιθετικής φύσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση