Τον δρόμο σε δομικές αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων άνοιξε η πανδημία, αφήνοντας μια παρακαταθήκη «εργαλείων» και τεχνογνωσίας που υπόσχεται (εφόσον αξιοποιηθεί) την εξυγίανση και την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθώντας το πρότυπο των δύο τελευταίων ετών, στόχος είναι οι διαγωνισμοί εφεξής να είναι κεντρικοί – είτε σε επίπεδο επικράτειας είτε σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας – ώστε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της κακοδιαχείρισης στο ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα, το «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολούθησης των αποθεμάτων, η δημιουργία οκτώ κεντρικών αποθηκών σε στρατηγικά σημεία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες πανελλαδικά, το παρατηρητήριο τιμών και ο ορισμός τεχνικών προδιαγραφών υλικών «πρώτης γραμμής» που απαντούν στις σύγχρονες ιατρικές ανάγκες δημιουργούν το πλαίσιο για την επόμενη φάση.
Οι ελλείψεις και η πειρατεία
Για την ιστορία, επιστρέφοντας στους πρώτους δύσκολους μήνες του 2020, θυμάται κανείς πως το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε σε τεράστια παγκόσμια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μοιραία παρουσιάστηκαν πρωτόγνωρες ελλείψεις σε μια σειρά υλικών που κρίθηκαν (από την ιατρική κοινότητα) ως απολύτως απαραίτητα για την ολοκληρωμένη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της COVID-19.
Κάπως έτσι το… χρηματιστήριο των ιατρικών υλικών χτύπησε «κόκκινο» με τις τιμές να παίρνουν φωτιά. Είναι σημαντικό, δε, να συνυπολογίσει κανείς ότι 80%-90% των απαραίτητων ποσοτήτων παγκοσμίως κατασκευάζονται σε έναν μικρό αριθμό χωρών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο τον εφοδιασμό όλων των κρατών. Παράλληλα, όμως, τα κράτη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις ελλείψεις την παρουσία στην αγορά υλικών που δεν ήταν κατάλληλα καθώς δεν είχαν τις τεκμηριωμένες πιστοποιήσεις, ενώ ζωντανές παραμένουν οι μνήμες των φαινομένων πειρατείας – όπως, για παράδειγμα, αλλαγές δρομολογίων την τελευταία στιγμή για άλλους προορισμούς εκτός των συμφωνημένων.
Ο αγώνας δρόμου και οι ευκαιρίες
Αποτελεί, δε, κοινό μυστικό πως τα ελληνικά νοσοκομεία είχαν, συγκριτικά με τη ζήτηση που προκάλεσε η άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, ανεπαρκή αποθέματα, με την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαναγκάζεται σε έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει τα κενά. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο αρωγοί στάθηκαν αρκετοί δωρητές που ενίσχυσαν τα αποθέματα.
Η εμπειρία όμως δείχνει πως εν μέσω παράδοξων συνθηκών γεννιούνται ευκαιρίες, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με την ανάδειξη ψηφιακών εργαλείων που εξάλειψαν τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών (άυλες συνταγές, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα εμβολιαστικά ραντεβού κ.ο.κ.) και ήδη λειτουργούν ως «προίκα» για την επόμενη ημέρα.
Αντίστοιχα και σε ό,τι αφορά τον νευραλγικό τομέα των προμηθειών, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας νομοθετήθηκαν αφενός ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας όσον αφορά τα υλικά πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να τηρούνται νομίμως όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να ολοκληρώνονται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, και αφετέρου δημιουργήθηκαν μηχανισμοί καθημερινής παρακολούθησης αποθεμάτων και προγραμματισμού νέων προμηθειών μέσω διαγωνισμών.
Οι διαγωνισμοί με αριθμούς
Το αποτέλεσμα; Μέχρι σήμερα η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), που πρόσφατα έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου, έχει διενεργήσει κεντρικούς διαγωνισμούς για όλη την επικράτεια που αφορούν υλικά ατομικής προστασίας για την επιδημία (π.χ. μάσκες και γάντια), υλικά για τον εμβολιασμό αλλά και γενόσημα φάρμακα συνολικής αξίας 398.464.200 ευρώ. Σημειώνεται, δε, πως από αυτούς έχει ολοκληρωθεί και συμβασιοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των διαγωνισμών (με εξαίρεση τους τελευταίους που αφορούν φάρμακα και αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2022), συνολικής αξίας κατακύρωσης 108.926.455 ευρώ (όταν ο αρχικός προϋπολογισμός στα είδη που κατακυρώθηκαν ήταν 174.764.200 ευρώ).
Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με τους διαγωνισμούς φαρμάκων (γενόσημα), σήμερα υλοποιούνται από την ΕΚΑΠΥ κεντρικοί διαγωνισμοί αξίας 223.728.000 ευρώ (με τη διαδικασία της συμφωνίας-πλαίσιο) που αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 3 μήνες. Τα δείγματα έως τώρα δείχνουν σημαντικές εξοικονομήσεις: Η Αρχή έχει ήδη ολοκληρώσει διαγωνισμούς για φάρμακα προσυπολογιζόμενης αξίας 28.925.000 ευρώ με τελικό ποσό κατακύρωσης 24.398.921 ευρώ, που μεταφράζεται σε κέρδος για τα δημόσια ταμεία της τάξης του 15,6%.
Η επιτυχία και η έρευνα τιμών
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, πως η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από τους θεσμούς εδώ και αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωση του 30% των ετήσιων προμηθειών των νοσοκομειακών μονάδων του ΕΣΥ μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών για την περίοδο 2021-2022 αποτελεί σημαντική επιτυχία για την ΕΚΑΠΥ και το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, όμως, με τη συμμετοχή των ιατρικών εταιρειών και έπειτα από εντατικές εργασίες που διήρκεσαν πλέον των έξι μηνών, όπου μεταξύ άλλων έγινε έρευνα τιμών αλλά και των αναγκών του κάθε νοσοκομείου, δημιουργήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με τις ενώσεις των προμηθευτών. Έτσι, πλέον, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την έναρξη των κεντρικών διαγωνισμών.
Αναμενόμενα οφέλη 60.000.000 ευρώ
Μάλιστα, η ΕΚΑΠΥ έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τους 20 από τους 24 διαγωνισμούς που αφορούν υλικά «πρώτης γραμμής», όπως κοιλιακά μοσχεύματα, συσκευές έκχυσης, ενδοφακοί, ουρολογικοί καθετήρες, αγγειοχειρουργικά μοσχεύματα, λαπαρασκοπικά εργαλεία κ.ο.κ. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός (για το σύνολο των 24 διαγωνισμών) ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 170.000.000 ευρώ και για τα δύο έτη (οι διαγωνισμοί θα αφορούν χρονική περίοδο 2 ετών) περίπου στα 340.000.000 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αναμενόμενα οφέλη αναμένεται κατά μέσο όρο να κυμανθούν από 15% έως 25% – ποσοστό που μεταφράζεται σε 60.000.000 ευρώ.
«Ηλεκτρονικό μάτι» στις αποθήκες
Ο βιοϊατρικός εξοπλισμός και τα αποθέματα των νοσοκομείων που αγοράστηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια δεν στοιβάζονται ατάκτως στα υπόγεια των νοσοκομείων – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – αλλά σε κεντρικές αποθήκες, ενώ ένα «ηλεκτρονικό μάτι» ελέγχει τις διαδρομές τους με στόχο την ορθή διαχείριση.
Πιο συγκεκριμένα, η εποχή της πανδημίας οδήγησε στη δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Αποθέματος που βρίσκεται σε κεντρικές αποθήκες ανά υγειονομική περιφέρεια (δηλαδή επτά στο σύνολο) αλλά και στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως τα νοσοκομεία δεν προβαίνουν στην προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) έναντι του κορωνοϊού, αλλά όλα τα συγκεκριμένα υλικά τα προμηθεύονται από τις αποθήκες που γέμισαν μέσω κεντρικών διαγωνισμών.
Η νέα αυτή στρατηγική αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, την καθοριστική αρχή για την αλλαγή στην εφοδιαστική αλυσίδα των νοσοκομείων. Και σημειώνει ότι ο συνδυασμός κεντρικών διαγωνισμών και κεντρικών αποθηκών έχει εξασφαλίσει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι σήμερα χαμηλότερες τιμές και επάρκεια αγαθών.
Καταγραφή υλικών σε πραγματικό χρόνο
Παράλληλα, όμως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης αποθεμάτων αποτέλεσε και αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο ελέγχου. Έτσι, σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΒΙ του υπουργείου Υγείας καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι αυξομειώσεις των αποθεμάτων ΜΑΠ. Κάθε φορά, συνεπώς, που μπαίνουν ή αναλώνονται (φεύγουν) υλικά από τις αποθήκες είτε των υγειονομικών περιφερειών (και της κεντρικής αποθήκης του υπουργείου Υγείας) είτε των νοσοκομείων γίνεται ενημέρωση τους ύψους των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Με τον τρόπο αυτόν οι ιθύνοντες έχουν σαφή εικόνα και συνεπακόλουθα τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τους διαγωνισμούς των συγκεκριμένων υλικών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο ολοκλήρωσής τους (περίπου 5-8 μήνες).
Η συνέχεια αυτής της κατάστασης είναι η ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των αποθεμάτων υλικών των νοσοκομείων. Ήδη, και σε συνεργασία με το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (με χρηματοδότηση από το RRF), «χτίζεται» πάνω στην υπάρχουσα πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) η ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των αποθηκών των νοσοκομείων. Βασική προϋπόθεση όμως για την ολοκλήρωση του έργου είναι η ύπαρξη κοινής κωδικοποίησης των υλικών.
Latest News
Κούμπαν: Οι τρεις συνήθειες ενός κροίσου που τον κρατούν νέο είναι... τσάμπα
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μαρκ Κούμπαν λέει ότι η μακροζωία προχωρά τόσο πολύ που το 60 είναι το νέο 40.
Η αξιοποίηση της AI φέρνει αύξηση εσόδων στις ΜμΕ - Έρευνα της Salesforce
Το 75% των ΜμΕ αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έδειξε έρευνα της Salesforce ενώ το 91% των ΜμΕ που ήδη χρησιμοποιούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης καταγράφει σημαντική αύξηση εσόδων
Χρήση AI για την καταπολέμηση της απάτης από τον ΕΟΠΥΥ - Όλες οι αλλαγές από το 2025
Άλλη μεγάλη αλλαγή στον ΕΟΠΥΥ από το 2025 θα είναι στον τρόπο κοστολόγησης των νοσηλειών και κάθε παροχής υπηρεσίας στα δημόσια νοσοκομεία
Τίλντα Σουίντον: Θα βραβευτεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο στη Berdinale
«Το να τιμώμαι με αυτόν τον τρόπο από το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι για μένα βαθιά συγκινητικό», δήλωσε η Τίλντα Σουίντον για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας
Ανοικτό σύστημα αυτόματης κάλυψης των κενών θέσεων σε περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, επιχειρεί να καλύψει τα κενά στους προσωπικούς γιατρούς
«Αγγέλικα Κοροβέση: Γλυπτική»: Το βιβλίο – λεύκωμα της Aggelika Korovessi
Το βιβλίο - λεύκωμα της Aggelika Korovessi, με τίτλο "Αγγέλικα Κοροβέση: Γλυπτική", του οποίου η έκδοση είναι μια ευγενική χορηγία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Λιγότερα από τα μισά νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί σε όλες τις χώρες
Πρώτα στις ΗΠΑ εγκρίνονται και αποζημιώνονται οι καινούριες δραστικές ουσίες στα φάρμακα, ακολουθούν Ευρώπη και Ιαπωνία
Ανισότητες στη φαρμακευτική περίθαλψη από την ελλιπή χρηματοδότηση στην υγεία
Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους ασθενείς για φάρμακα – Ο ανεπαρκής προϋπολογισμός προκαλεί καταστροφικές δαπάνες στα νοικοκυριά
Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
Ο οίκος Christie’s μηνύει τον πλειοδότη του Le Melon entamé, ενός αριστουργήματος νεκρής φύσης, γιατί δεν έχει πληρωθεί
Tesla -Intel και η ανεπάρκεια των δ.σ. - Τα συστατικά για το τέλειο δ.σ.
Η Intel και η Tesla αντιπροσωπεύουν δύο τρόπους με τους οποίους τα δ.σ. αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να εκπροσωπούν τους επενδυτές και να θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, υπσοτηρίζει ο Economist