Την εθνική στρατηγική στο ενεργειακό πόκερ το οποίο εκτυλίσσεται καθημερινώς σε πολλά ταμπλό μελετά το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ωστόσο οι εκκρεμότητες γεννούν μεγάλο προβληματισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά την εξέταση όλων των δεδομένων και τον σχεδιασμό των έκτακτων παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση κατά την οποία αυτές καταστούν αναγκαίες.
Περιμένοντας τη ΡΑΕ για τα υπερκέρδη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναγκαιότητα αυτού του σχεδίου προεξοφλείται, ωστόσο η τελική του μορφή δεν είναι ακόμη εφικτό να περιγραφεί. Οπως σημειώνεται, καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωσή του είναι ο προσδιορισμός του ύψους των υπερκερδών των εταιρειών του κλάδου ενέργειας, η οποία εκκρεμεί εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Εν αναμονή αυτών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι τα εικαζόμενα υπερκέρδη δεν θα επαρκούν για τη χρηματοδότηση του εθνικού πλαισίου στήριξης, το οποίο υπό αυτή τη συνθήκη θα απορροφήσει και δημοσιονομικούς πόρους. Αυτό σημαίνει έναν επιπλέον πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η δέσμευση για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας παραμένει ισχυρή και ανελαστική.
Κατά πληροφορίες, πάντως, τα έκτακτα μέτρα στήριξης, με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο και εφόσον συνεχίσουν να καρκινοβατούν οι όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις έως το τέλος Μαΐου, θα διέπονται από την κεντρική φιλοσοφία της παρέμβασης στις τιμές της ενέργειας και από την αρχή ότι θα πρέπει να στηριχτούν ταυτόχρονα πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνει αισθητή η αποκλιμάκωση των τιμών στη λιανική αγορά.
Οι ρωσικές απειλές και η στάση της Ελλάδας
Εως ότου φανούν όλα τα πραγματικά δεδομένα και προσδιοριστούν οι παράμετροι για την εθνική παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας, αναμένονται με αγωνία οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του νέου, πιεστικού προβλήματος το οποίο παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες υπό τη ρωσική απειλή της διακοπής παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες οι οποίες διακαώς επιθυμούν τη συνέχιση της τροφοδοσίας. Υπό το καθεστώς των ρωσικών πιέσεων και την απειλή της διακοπής των εισαγωγών σε περίπτωση κατά την οποία οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια, η Αθήνα υποστηρίζει τη θέση ότι η μετατροπή των ευρώ σε ρωσικό νόμισμα και η πληρωμή των εισαγωγών σε ειδικούς λογαριασμούς δεν συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Πούτιν και πάντως ότι η διακοπή της τροφοδοσίας της αγοράς θα ήταν μια αυτοκτονική επιλογή.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για το ρωσικό αέριο – Ποιο το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας
Ως προς αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη φορά στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανία, η εξάρτηση της οποίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ μεγαλύτερη. Οπως εκτιμάται, στην προκειμένη περίπτωση η γερμανική θέση θα βαρύνει στις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται στην κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου πάντως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να προκύψει πρόβλημα με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης
Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, η κυβέρνηση κινείται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να διασφαλιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ο ελλιμενισμός στη Ρεβυθούσα του δεξαμενόπλοιου, στο οποίο θα αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ έως το φθινόπωρο αναμένεται να έχει αγοραστεί ένα ακόμη πλοίο με ανάλογα χαρακτηριστικά.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία για το ευρύτερο ενεργειακό και γεωστρατηγικό παιχνίδι της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους.
Ενδεικτικές της σημασίας του συγκεκριμένου έργου είναι οι παρουσίες ηγετών της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες στην τελετή θα είναι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και Κιρίλ Πετκόφ αντίστοιχα (δεδομένου ότι η χώρα είναι εταίρος στην κατασκευή του έργου), ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι.
Το συγκεκριμένο έργο και το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών γι’ αυτό αποτελούν μια νέα παράμετρο στο ευρύτερο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, καθώς και στη διαδικασία ανακατανομής των ρόλων σε αυτό. Δεδομένου του διαχρονικά σημαντικού ρόλου της Τουρκίας, η δημιουργία ενός σταθμού αποθήκευσης και διακίνησης φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο σημείο της ελληνικής επικράτειας θεωρείται εκ προοιμίου και εξ αντικειμένου καθοριστική για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας στο αναδιατασσόμενο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας.
Στο τραπέζι και πάλι ο EastMed
Το ενεργειακό ζήτημα και ο ρόλος της Ελλάδας αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο μαινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η αλλαγή των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας εκ των πραγμάτων επιδρούν και στη στρατηγική θέση της Ελλάδας. Υπό αυτό το νέο πρίσμα, αναμένεται ότι θα επανεξεταστούν όλες οι γεωστρατηγικές παράμετροι. Μεταξύ αυτών η ασφάλεια και η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, το Κυπριακό, η σημασία των βάσεων στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη.
Αίσθηση έχει εξάλλου προξενήσει το γεγονός ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, στα θέματα των συζητήσεων περιλήφθηκε η παράμετρος της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πάντως ότι η νέα συνθήκη, η οποία διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων και κάποια νέα στοιχεία. Κυρίαρχο μεταξύ αυτών αναμένεται ότι θα είναι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Η αμερικανική πλευρά είχε προ μηνών «παγώσει» τη σχετική συζήτηση, επικαλούμενη επισήμως λόγους οικονομικής βιωσιμότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται όμως ότι αλλάζει με δυναμικό τρόπο τα δεδομένα και τα σενάρια στο ενεργειακό και στο γεωπολιτικό πεδίο.
Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επανεξετάζει την επιχειρηματολογία της, με στόχο την εδραίωση της χώρας ως της μοναδικής αξιόπιστης εισόδου των νέων ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη και την ασφαλή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις πληροφορίες για την επανενεργοποίηση του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, με αντικείμενο τις προοπτικές ενεργειακής διασύνδεσης ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.
Συνέδριο πολιτικής επανατοποθέτησης
Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινά την Παρασκευή 6 Μαΐου το 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Η κρίσιμη διεθνής συγκυρία και τα δεδομένα της περιόδου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη διετία της πανδημίας και τη νέα γεωπολιτική κρίση, αντιμετωπίζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μία ευκαιρία συνολικής πολιτικής επανατοποθέτησης και ως μία πρόκληση για την οριοθέτηση της ταυτότητας του κόμματος.
Κατά τα όσα μεταφέρονται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, η εναρκτήρια ομιλία του της Παρασκευής θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνει εξαγγελίες, παρά μόνον εν είδει νύξεων για την αναγκαιότητα στήριξης όσων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων έχουν πραγματικές ανάγκες. Κεντρικό στοιχείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι οι επισημάνσεις ότι η ΝΔ είναι η παράταξη η οποία εκφράζει την πραγματική πρόοδο.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η ΝΔ και η κυβέρνησή της έχουν συγκεκριμένες προτάσεις λύσεων για τα πραγματικά προβλήματα, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα. Εν όψει αυτών, αντιπαραβάλλουν την κομματική διαδικασία του ερχόμενου Σαββατοκύριακου με το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως λένε είχε χαρακτήρα εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος και αναζήτησης για τη διαχείριση μιας εκλογικής ήττας, ενώ αναμένουν από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ συγκεκριμένες θέσεις του κόμματος ως προς την κυβερνησιμότητα.
Στην τριήμερη διαδικασία θα συμμετέχουν 2.300 σύνεδροι, οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 30% είναι κάτω των 35 ετών. Αναμένεται να εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή και να επικυρωθεί η εκλογή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα, ενώ οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις εξής έξι θεματικές ενότητες:
1. Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.
2. Πολιτικές για τους νέους.
3. Ασφάλεια για όλους.
4. Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη.
5.Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
6.Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της.
Latest News
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης