Από το Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο και τη Μονεμβασιά, «το περιώνυμον άστυ» του παρελθόντος, το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, έως τις απίστευτες παραλίες της Ελαφονήσου, το 3 εκατομμυρίων ετών σπήλαιο της Καστανιάς στη Νεάπολη, και το πανέμορφο φυσικό λιμάνι του Γέρακα, η Λακωνία προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Η UNESCO αναγνωρίζει το Παυλοπέτρι ως την παλαιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο με κατοικημένες γειτονιές, διοικητικά κτίρια, εργοστάσια για την παραγωγή αγγειοπλαστικής, αγορές κ.λπ.
Εκτιμάται ότι κατοικήθηκε την Εποχή του Χαλκού, από το 3000 έως 1100 π.Χ. Φαίνεται πως ένας μεγάλος σεισμός που συντελέστηκε στην περιοχή βύθισε την πόλη. Όμως, 5.000 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα ίχνη από κτίσματα, αυλές, δρόμους και τάφους.
Τα βυθισμένα ερείπια βρίσκονται σε βάθος 3 μέτρων και καλύπτουν έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων στον κόλπο των Βατίκων, απέναντι από την σαγηνευτική Ελαφόνησο.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επέλεξε ως περιοχή INHERITURA, το Παυλοπέτρι Λακωνίας. Έτσι, διατέλεσε μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την ανάδειξη της ενάλιας πόλης παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ως τόπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενη στην ανάδειξη της βυθισμένης πόλης Παυλοπέτρι η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Πελοποννήσου κα Άννα Καλογεροπούλου σημείωσε : «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι επικεφαλής εταίρος ενός ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου, το INHERIT, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg Med και προσπαθεί να ενημερώσει γενικότερα το κοινό, τους φορείς και να προωθήσει δραστηριότητες βιώσιμου τουρισμού στις ανεκμετάλλευτες περιοχές της Μεσογείου, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».
Όπως τόνισε «στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να δώσουμε καινούργιες τουριστικές εμπειρίες για τους επισκέπτες μας, να έρθουν να βιώσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες στην περιοχή μας, μία εκ των οποίων είναι και η βυθισμένη αρχαία πόλη του Παυλοπετρίου, μόλις στα 3 μέτρα και νιώθεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα την αγγίξεις».
Καταλήγοντας τόνισε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη εμπλουτίζει το τουριστικό της προϊόν και το προβάλλει με σύγχρονα ψηφιακά μέσα σε χώρες στόχευσης στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας».
Να σημειωθεί ότι στο έργο INHERIT η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τεθεί επικεφαλής των δεκαπέντε εταίρων από δώδεκα χώρες όπως: η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία ενός μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδίου διαχείρισης για ερευνητικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δράσεις.
Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:
• Η τοποθέτηση πινακίδων κάτω από τη θάλασσα, τα οποία θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να περιηγηθούν στον οικισμό ενώ κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα σε βάθος 1 έως 4 μέτρα.
• Η τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης στην ακτή του Παυλοπετρίου όπου θα σημειωθούν το προϊστορικό νεκροταφείο, το λατομείο, το κανάλι και η γέφυρα.
• Η αφαίρεση των beach bar, των ομπρελών και του παράκτιου φωτισμού.
• Ο καθαρισμός, η σήμανση και η θεσμική προστασία των περιοχών αναπαραγωγής των χελωνών Caretta-Caretta.
• Ο σχεδιασμός ενός περιπτέρου πληροφοριών στο τμήμα της γης, όπου θα δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και εποπτικό υλικό.
Οι ενέργειες αυτές αφορούν σε 1η φάση μέρος της σήμανσης των αρχαιολογικών χώρων με τοποθέτηση πινακίδων ενάλιων και χερσαίων κύβων σήμανσης σημείων ενδιαφέροντος και πλωτοί σημαντήρες προτεινόμενων διαδρομών, υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενώ υπάρχουν εύλογες ελπίδες για τη συνέχιση του έργου με συμπληρωματικές δράσεις για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής.
Σημειώνεται ότι βασική αρχή σχεδιασμού του Προγράμματος αποτελεί η ολοκληρωμένη επεξεργασία της υποβρύχιας και χερσαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, του χερσαίου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής, που οδηγεί σε αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, προστασίας και προώθησης με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική κοινωνία.
Σπήλαιο Καστανιάς: Ένα στολίδι 3 εκατομμυρίων ετών
Η περιοχή της Λακωνίας εκτός από το Παυλοπέτρι επιδιώκει να αναδείξει και το Σπήλαιο της Καστανιάς, στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα και κοντά στη Νεάπολη Λακωνίας.
Με ηλικία 3 εκατομμυρίων ετών, πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.
Το σπήλαιο ανακάλυψε το 1910 ο αγρότης Σπύρος Στιβακτάς όταν παρατήρησε ότι οι μέλισσές του κρύβονταν για ώρες κάτω από το έδαφος. Έτσι, κατάλαβε πως είχαν βρει νερό.
Από τότε και για σχεδόν 50 χρόνια, ο ίδιος και οι απόγονοί του συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα στο σπήλαιο, κρατώντας μια αναμμένη αφάνα για να βλέπουν, και να παίρνουν νερό από μια μικρή γούρνα.
Μέχρι που το 1958 ο Στιβακτάς είδε μια καρτ ποστάλ από το σπήλαιο του Δυρού στη Μάνη και τότε συνειδητοποίησε τη σπουδαιότητα του δικού του μυστικού. Έτσι αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές κι από τότε όλα πήραν το δρόμο τους.
Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.
Η αναγέννηση του Μαλβαζία
Πέρα από τις ομορφιές των τοπίων, η Λακωνία φημίζεται για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και το γλυκό κρασί Μαλβαζία. Ένα κρασί που ξαναγεννήθηκε μετά από 5 αιώνες στο γενέθλιο τόπο του την Μονεμβασιά.
Χρειάστηκε μια περιπετειώδης διαδρομή που κράτησε 14 χρόνια και το χαμένο στο χρόνο περίφημο μεσαιωνικό κρασί ξαναγεννήθηκε από τον Γιώργο και την Έλλη Τσιμπίδη της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς, του μεγαλύτερου οινοποιείου της περιοχής.
Στις 23 Ιουλίου 2010, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους, το κρασί Μονεμβασία-Malvasia αναγνωρίζεται ως οίνος Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και εμφιαλώνεται για πρώτη φορά το 2013, έπειτα από δύο έτη παλαίωσης.
Σήμερα, μετράει ήδη πάνω από 60 μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
ΠΕ-ΛΟ-ΠΟ-ΝΙΙΙΙΙΖ
Εν τω μεταξύ το τουριστικό σποτ της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Peloponnese – Greece beyond the obvious» απέσπασε το χρυσό βραβείο στο πλαίσιο του παγκόσμια καθιερωμένου θεσμού New York Festivals TV and Film Awards.
Όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης κα Καλογεροπούλου, «είναι ένα spot που δημιουργεί προσδοκία για μία ευχάριστη, ανθρώπινη και αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία».
Latest News
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Το mega project των 800 εκατ. του Μπορίσοφ στην Ελούντα – To deal με τον Ralph Lauren
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική επένδυση του Elounda Hills του επιχειρηματία – Η προπώληση κατοικιών και η συνεργασία με εταιρεία του Ralph Lauren
Πάνω από 100 επενδυτές ψάχνουν ξενοδοχεία στην Αθήνα - Πώς ενισχύεται ο τουρισμός
Ο τουρισμός ενισχύεται με νέα ξενοδοχεία απο Wyndham - Ενδιαφέρον απο Highgate για την ελληνική αγορά - Η αξία του τοπικού management
Πού θα επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία ο όμιλος Μήτση - Τι «βαθμό» πήρε το 2023
Ο Όμιλος Μήτση συνεχίζει να αναπτύσσεται στον ελληνικό τουρισμό - Τι λέει ο CEO της εταιρείας, Κώστας Μήτσης
Επενδύσεις σε υποδομές και όχι τέλη - Το μήνυμα της MSC για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Ο επικεφαλής της MSC στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα λιμάνια - Kρουαζιέρες με home port τον Πειραιά όλο τον χειμώνα
Φλερτάρει με Καραϊβική και Μέση Ανατολή η Sani/Ikos – Νέο ξενοδοχείο στην Ισπανία
Παγκόσμια επέκταση σχεδιάζει ο όμιλος Sani/Ikos, όπως δήλωσε ο COO του Ομίλου Alexander Schneider σε συνέντευξη του στο γερμανική έκδοση FVW