Επικίνδυνο ήταν το μείγμα που δημιουργήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο «βούτηξε» στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά αυτό έγινε με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι διαθέσεις των επενδυτών μόνο θετικές δεν είναι για την αγορά.
Ο γενικός δείκτης έχασε 2,38% στις 900,45 μονάδες, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 111 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση θύμισε πολύ τη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου, όταν το ΧΑ έκλεισε με απώλειες 2% και με τον τζίρο στα τριψήφια επίπεδα, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Και ο αυξημένος τζίρος παραπέμπει στις μεγάλες κινήσεις μείωσης του κινδύνου από τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Έτσι παρά το γεγονός ότι μέσα στο δύσκολο πρώτο τετράμηνο το ΧΑ έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές, είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο επισκιάζει τις όποιες αγοραστικές δυνάμεις.
Το διεθνές περιβάλλον
Αυτό που επισημαίνεται από σχεδόν όλους τους εγχώριους αναλυτές είναι το δύσκολο διεθνές περιβάλλον στο οποίο το ΧΑ καλείται να λειτουργήσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, τα νέα lockdown στην Κίνα που επηρεάζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και βεβαίως η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του δύσκολου μείγματος που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως. Και μέσα σε αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να σπάσει την ευάλωτη εικόνα που είχε τα προηγούμενα χρόνια και να κινηθεί καθαρά με βάση τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και είναι κάτι που βρίσκει σοβαρά προσκόμματα.
Τεχνικά, τώρα, το ΧΑ δέχτηκε ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, καθώς έχασε με συνοπτικές διαδικασίες τα επίπεδα των 910 μονάδων, με τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές να έχουν δώσει σήματα πώλησης. Έτσι, ακόμη και εάν κάποιοι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί, το θολό διεθνές κλίμα δεν επιτρέπει να αγνοήσει κανείς τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, η οποία αναζητά την αυτονομία υπό δύσκολες συνθήκες. Έτσι, ενδεχόμενη διάσπαση και των 900 μονάδων θα θέσει το διάγραμμα του γενικού δείκτη σε ζώνη υπερπώλησης με επόμενο επίπεδο τις 888.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Quest έκλεισε στο -6,30%, η Βιοχάλκο στο -5,36%, ενώ ισχυρές ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, ΔΕΗ, Eurobank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.
Οι απώλειες σε Jumbo, Πειραιώς, Titan, Coca Cola, Motor Oil και Alpha Bank ξεπέρασαν το 2%, ενώ στον αντίποδα, ο Σαράντης κέρδισε 1,38% και ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο +4,11%.
Latest News
Για τρεις μέρες κλειστό θα παραμείνει το ΧΑ
Η επόμενη συνεδρίαση για την ελληνική αγορά είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου
Λύγισε υπό το βάρος της Εθνικής το ΧΑ
O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.448,86 μονάδες
Βάζει στοπ στην άνοδο του ΧΑ η Εθνική - Bαρίδια και οι Motor Oil, Eurobank
Οι απώλειες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα, τα οποία δοκιμάστηκαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης
Ήπια ανοδικά το ΧΑ - Επιλεκτικές οι συναλλαγές
Η αγορά προσπαθεί να διανύσει τις τελευταίες ημέρες του 2024 πιο κοντά στα επίπεδα που θα του επιτρέψουν να συντηρήσει τις θετικές προσδοκίες για τη νέα χρονιά
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Παραμένει υπό διεθνή πίεση το ΧΑ
Η αγορά θέλει ένα καλύτερο κλείσιμο εβδομάδας, προκειμένου να κρατήσει σε ισχύ το θετικό βραχυπρόθεσμο σενάριο
«Παγιδευμένο» στη διεθνή αβεβαιότητα, στο επίκεντρο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «παγιδευμένο» στο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα