Προ μηνός ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, φιλελεύθερος πολιτικός, πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ που αποχώρησε το 1994 λόγω πολιτικών διαφωνιών με τον τότε αρχηγό Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος δήλωνε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα», έγραφε στο twitter: «Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Σύμφωνα με τον «Economist» η ρωσική οικονομία δεν υποφέρει και πολύ από κυρώσεις της Δύσης. Μα η Ρωσία ζει από εισπράξεις εξαγωγών ενέργειας. Οταν οι εξαγωγές συνεχίζονται απρόσκοπτα και η Ευρώπη πληρώνει, πώς θα υπάρξουν συνέπειες;».

Και να που πριν από λίγες ημέρες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με ένα νέο δελτίο αφιερωμένο στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους εμπόλεμους Ρωσία και Ουκρανία, ήρθε να τον δικαιώσει.

Ακριβώς γιατί, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ίδιο κι εμείς πληρώναμε ήδη ακριβά τον λογαριασμό του πολέμου (προτού ακόμη ξεκινήσει) χρηματοδοτώντας μέσω της αύξησης του όγκου των εισαγωγών και υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των παραγώγων προϊόντων την οικονομία του Πούτιν.

Διαβάζοντας λοιπόν τους αριθμούς της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουμε τα εξής:

Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 178,5% σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 που ήταν 416,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την ίδια περίοδο ανήλθε σε μόλις 28,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Με λίγα λόγια, είμαστε «χαμένοι από… χέρι» καθώς το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας σε δυο μόνο μήνες προτού ξεκινήσει ο πόλεμος ήταν ήδη ελλειμματικό κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα η εξέλιξη αυτή – που επιδεινώθηκε Μάρτιο και Απρίλιο, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία – είναι η συνέχεια μιας ετεροβαρούς σχέσης που δημιουργεί εδώ και δεκαετίες η (αυξανόμενη) ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία.

Ακολουθώντας λοιπόν τους αριθμούς διαπιστώνουμε ότι ολόκληρο το 2021 (όταν οι αγορές «έβλεπαν» ότι κάτι έρχεται), η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ(!) καταγράφοντας αύξηση 46,7% σε σχέση με το 2020, που ήταν 2,93 δισ. ευρώ.

Και οι εξαγωγές μας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν στα 206 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που δεν καλύπτει παρά μόνο το 5% των χρημάτων που πληρώσαμε.

Το αποτέλεσμα ήταν το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία να παρουσιάζει έλλειμμα πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτά τα μεγέθη οι εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία, που τώρα πλέον έχουν μηδενιστεί λόγω του πολέμου, ήταν πολύ μικρές, αλλά με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία το 2021 ήταν 198 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές 338,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion