Ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει «αμελητέο» ένα ποσό που ανέρχεται σε 1,2 τρισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ειδικά όταν ανήκει στο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund του κόσμου – αυτό της Νορβηγίας, που αποτελεί το «ταμείο» για τις μελλοντικές γενιές της χώρας. Αντιπροσωπεύοντας, παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό παίκτη στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει συμμετοχή σε 9.300 εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των μετοχών που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια (ανάμεσά τους και πολλών ρωσικών).
Σε αυτό το φόντο, το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο επικεφαλής του, Νικολάι Τάνγκεν, στη διάρκεια ομιλίας του στη βουλή της σκανδιναβικής χώρας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. «Βρισκόμαστε, πιθανότατα, αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες αλλαγές εδώ και 30 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και η διοίκηση του fund (το οποίο ιδρύθηκε το 1996) αναμένουν «μεγάλες τριβές ανάμεσα στις υπερδυνάμεις και αναστροφή της παγκοσμιοποίησης».
Προσοχή, στασιμοπληθωρισμός!
«Έχουμε μπροστά μας ένα κακοτράχαλο δρόμο», πρόσθεσε ο Τάνγκεν, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του. Ανάμεσά τους τον ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό, σε μια στιγμή μάλιστα που τα επιτόκια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι τιμές των μετοχών σε πολύ υψηλά.
«Έχουμε ένα συνδυασμό μεγάλων αυξήσεων στις τιμές και χαμηλότερων από πριν ρυθμών ανάπτυξης, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και η ανάπτυξη πέφτει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι είμαστε πιο κοντά σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν πριν», είπε επίσης, προβλέποντας μάλιστα μείωση των αποθεματικών του ταμείου μέχρι και κατά 40%.
Κάτι τέτοιο, όμως, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει ένα σοκ στην πλούσια και γενικών συντηρητική κοινωνία της Νορβηγίας. Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως τα περιουσιακά στοιχεία του fund, που προέρχονται πρωτίστως από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας, αντιστοιχούν σήμερα σε ένα «αποθεματικό» κεφάλαιο της τάξης των 230.000 δολαρίων για κάθε Νορβηγό πολίτη.
Latest News
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα