Για δημιουργία μιας νέας πύλης για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα βοηθήσει στην υποκατάσταση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για την έναρξη κατασκευής της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. «Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», πρόσθεσε.
«Σύμπνοια των Βαλκανίων»
Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την Ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης».
Μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί σημαντικές ποσότητες LNG, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η συνολική δυνατότητα επαναεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατ. κυβικά μέτρα, σημείωσε, δίνοντας τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας αλλά και επιτρέποντας σημαντικές εξαγωγές.
«Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»
Η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνον την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό, βέβαια, με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών ( Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας). Και, φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα «δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
«Σε 20 μήνες»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης το έργο να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών.
«Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».
«Καλή αρχή»
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και υπογράμμισε:
«Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα τα οποία ταυτόχρονα ήταν ευρωπαϊκά και είναι ευρωπαϊκά. Σήμερα η παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και η παρουσία όλων των Βαλκάνιων φίλων συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει και την οικονομία όλων των χωρών μας. Ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία, σε αυτό τον κόσμο ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Καλή αρχή, λοιπόν, καλή συνέχεια για το καλό των χωρών, των λαών μας, αλλά και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης».
«Αναπτυξιακή κοσμογονία» συντελείται στην Αλεξανδρούπολη
«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.
Στα εργοτάξια της περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και το λιμάνι και χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη και για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία καθίσταται γεωστρατηγικός κόμβος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2023.
Για την πορεία του έργου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι και τα 3,5 χιλιόμετρα θα είναι έτοιμα στο τέλος του 2023 και στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολεί 200 άτομα.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 09:50 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφετειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Μακάριος Λαζαρίδης και ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πασχάλης Συριτούδης.
Latest News
Σε εξέλιξη μια νέα ενεργειακή έκρηξη στη Μαύρη Ήπειρο - Μεγάλες επενδύσεις σε πετρέλαιο και ΑΠΕ
Αρκετές χώρες σε όλη την Αφρική επεκτείνουν γρήγορα τις ενεργειακές τους βιομηχανίες - Ποια νέα κοιτάσματα ανακάλυψαν οι πετρελαϊκές
Ποδαρικό με τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος το 2025 – Έρχονται (;) επιδοτήσεις
Λογαριασμοί ρεύματος τον Ιανουάριο με χρεώσεις στα ίδια υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου – Το σενάριο για επιδοτήσεις
Ο «καυτός» κλάδος της ενέργειας για το 2025 - Το μειονέκτημα της Ευρώπης
Η Ευρώπη έχει ένα μειονέκτημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας
Η Gazprom διακόπτει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Μολδαβία
Η διακοπή γίνεται λόγω απλήρωτων χρεών
Ουκρανία-Σλοβακία: Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Φίτσο για το άνοιγμα «δεύτερου ενεργειακού μετώπου»
Οξύνεται η διαμάχη για την διέλευση του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών
Στον «αέρα» η κρίσιμη συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου
Οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν σηκώσει τους τόνους καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας
Ανατροπή με το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος – Η εγκύκλιος στον ΟΤ
Τι θα ισχύει με τις συμβάσεις και τις χρεώσεις ρεύματος για τους καταναλωτές που θα παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο
Έξυπνοι μετρητές ρεύματος: Πώς λειτουργούν, τι αλλαγές φέρνουν στα νοικοκυριά
Η διαδικασία εγκατάστασης έξυπνων μετρητών έχει ξεκινήσει, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Καλπάζει προς τα 48 ευρώ το TTF
Κίεβο και Μόσχα έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν θα παραταθεί, αλλά το παζάρι συνεχίζεται
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη για τις τιμές του φυσικού αερίου - Οι τρεις βασικές αιτίες για την αβεβαιότητα
Ρωσία, Ουκρανία, Κατάρ, ΗΠΑ, Βρυξέλλες σε παιχνίδι σκληρού πόκερ για τις προμήθειες