
Την πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 3 Μαΐου, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.. Η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, που απαιτεί την εκτέλεση συνεχόμενων μαθηματικών πράξεων και την εξοικειωμένη γνώση δεδομένων και όρων της ενεργειακής αγοράς, αναφέρει η οργάνωση καταναλωτών.
Παράλληλα, αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές. Περιέχει δε διάφορους δυσπρόσιτους για τον καταναλωτή συντελεστές και μεγέθη, που προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και καθορίζονται με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης, καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις.
Εξάλλου, η σύνδεση του τιμήματος με έναν δείκτη που υπόκειται στους κινδύνους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αδιαφανής και καθιστά την αναπροσαρμογή μη εύλογη και άδικη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., η ΔΕΗ ξεκίνησε να εφαρμόζει μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση των καταναλωτών τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021, οδηγώντας σε τεράστιες αυξήσεις τα τιμολόγιά της. Η συγκεκριμένη ρήτρα, όπως είναι γνωστό, συνδέει το τίμημα που καταβάλλουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα με τις διακυμάνσεις της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και είναι συνώνυμη με υπέρμετρες και άδικες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.
Οι καταναλωτές ενημερώθηκαν για τις αυξήσεις και την αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής αφού αυτές είχαν επιβληθεί και μάλιστα με τρόπο αδιαφανή, παραπλανητικό και αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με την αγωγή που κατατέθηκε σήμερα συνεχίζει το νομικό αγώνα της κατά των καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και στις παράνομες πρακτικές των προμηθευτών. Είναι δε η δεύτερη αγωγή που κατατίθεται και λόγω του χαρακτήρα και αυτής της αγωγής ως συλλογικής, το αποτέλεσμά της θα ισχύει έναντι όλων των καταναλωτών.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά άλλων προμηθευτών για τη χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, καθώς και την παράνομη και μονομερή μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω νομικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που ως στόχο θα έχουν:
α) την προσωρινή προστασία απέναντι σε διακοπές παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας και
β) την αποκατάσταση της ζημίας τους λόγω της χρήσης της παράνομης αυτής ρήτρας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπροσθέτως, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συσπείρωση των καταναλωτών και άσκηση πίεσης στη Κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν συντελεστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τις αρμόδιες αρχές, και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λειτουργίας των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.


Latest News

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία
Οι πληροφορίες για πολλούς φόνους αμάχων στις παραλιακές περιφέρειες της Συρίας είναι «φρικτές» , αναφέρει

Τέλος εποχής στον Καναδά - Ανακοινώνεται ο διάδοχος του Τριντό εν μέσω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μαρκ Κάρνεϊ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος

Πόσο εφικτή είναι η «Ριβιέρα» στη Γάζα - Τι ήθελε ο Τραμπ
Σε λειτουργία φέρεται να τίθεται το σχέδιο εκτοπισμού των κατοίκων στη Γάζα - Τι είπε το Ισραήλ για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Ιαπωνία: Τέθηκε υπό έλεγχο η χειρότερη δασικών πυρκαγιά των τελευταίων 50 χρόνων
«Εκτιμάμε πως η πυρκαγιά δεν παρουσιάζει πλέον κίνδυνο εξάπλωσης. Δηλώνω πως είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφερε ο δήμαρχος του Οφουνάτο στη βόρεια Ιαπωνία.

Μητσοτάκης: Τελευταία συνάντηση με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου
Την Πέμπτη η ορκωμοσία Τασούλα

ΗΠΑ: Τι ζητά ο Τραμπ για την επανέναρξη βοήθειας στην Ουκρανία
Τι αναφέρει ρεπορτάζ του NBC,

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σπυρόπουλος
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στην Αμαλιάδα

Οι παράπλευρες… ωφέλειες της πρότασης δυσπιστίας
Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η πρόταση δυσπιστίας δεν πέρασε, η κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις και οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν

Ανατροπή στις δεξαμενές των ψηφοφόρων – Τα σενάρια ανασχηματισμού
Πώς το προνομιακό 60-40 για την κυβέρνηση έχει αντιστραφεί σε 40 – 60 προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου

Μητσοτάκης: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του