Αίσθηση προκάλεσε η σημερινή ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς μεταξύ άλλων ζήτησε να τεθεί επί τάπητος η μεταρρύθμιση των συνθηκών της Ε.Ε. και να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας σε αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, με δεδομένες τις νέες προκλήσεις στο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας, που οδηγεί στην λογική αντιμαχόμενων βέτο και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων που θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. «Μια Ευρώπη ικανή να λαμβάνει έγκαιρες αποφάσεις είναι μια Ευρώπη που είναι πιο αξιόπιστη προς τους πολίτες της και προς όλο τον κόσμο» ξεκαθάρισε προς τους ευρωβουλευτές.

Μεταρρύθμιση των Συνθηκών 

Κατά τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, η πρόκληση της Ρωσίας ανέδειξε το ζήτημα αυτό, καθώς η Ε.Ε. χρειάζεται να βελτιώσει την δυνατότητα της να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει την πρόκληση που συνιστά η Ρωσία. Κι αυτό διότι η εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μια απευθείας επίθεση στο μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει πετύχει μέχρι σήμερα η ενωμένη Ευρώπη: το να διασφαλίσει την ειρήνη στην ήπειρο.

Μάλιστα, πρότεινε την διεξαγωγή στοχευμένης συνόδου, ώστε τα κράτη μέλη να συζητήσουν άμεσα το θέμα.

«Εάν αυτό σημαίνει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην μεταρρύθμιση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών, σας καλώ να το στηρίξουμε με θάρρος και εμπιστοσύνη» τόνισε προς την ολομέλεια. «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος που έχουμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ιστορίας»!

Η Συνθήκη της Λισαβόνας (2009) επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία για αρκετά ζητήματα, όμως θέματα υψηλής σημασίας ή ευαισθησίας όπως η κοινωνική προστασία, τα φορολογικά, η εισδοχή νέων μελών στην Ε.Ε. και ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής απαιτούν ομόφωνη απόφαση από το συμβούλιο.

Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Με τα γεωστρατηγικά δεδομένα να αλλάζουν, κατά τον σούπερ Μάριο και η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει επίσης, όπως επεσήμανε, να ενισχύσει και να εμβαθύνει την συνεργασία και ολοκλήρωση στο μέτωπο της στρατιωτικής άμυνας.

Αν και από κοινού οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι τρεις φορές πάνω σε σχέση με όσα δαπανά η Ρωσία, η Ένωση –σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι- λειτουργεί συνολικά 146 διαφορετικά αμυντικά συστήματα, για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής συνεργασία. Συγκριτικά, ακόμη και η υπερδύναμη των ΗΠΑ λειτουργεί όλα κι όλα 34 οπλικά συστήματα.

Ενιαία στάση απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Στο ίδιο μήκος κύματος θα πρέπει να κινηθεί και η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για να μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν την θύελλα της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης του κόστους.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές ο κύριος Ντράγκι επεσήμανε πως οι εθνικοί προϋπολογισμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κόστος που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των κυρώσεων. «Αναφέρομαι σε μέτρα για την μείωση των λογαριασμών (ρεύματος), αλλά και προσωρινά μέτρα στήριξης για τους χαμηλόμισθους, όπως για παράδειγμα φοροαπαλλαγές». Ξεκαθάρισε δε, πως απαιτούνται άμεσες αποφάσεις. «Χρειαζόμαστε δυναμικές και άμεσες αποφάσεις» ξεκινώντας από την επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών (στα τέλη Μαΐου).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον