Η απάντηση: Η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ. Ήταν αυτή που έδωσε την πλήρη εικόνα στην Ουάσιγκτον για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ύστερα από την τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας.
Ενέργεια
Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες. Από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Η Ελλάδα θα παρέχει κάλυψη στις ελληνικές εταιρείες ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν αέριο από την Gazprom χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις. Ο λόγος αφορά στις ΔΕΠΑ, Mytilineos, ΔΕΗ και Προμηθέας Gas.
Η χρήση του μηχανισμού που προτείνει η Ρωσία για τις πληρωμές του φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, ξεκαθάρισε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σχολίασε η Εσθονή Επίτροπος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση. Υποστήριξε δε, πως το σύστημα που προτείνει η Μόσχα συνιστά μια μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που δεν δικαιολογείται και γι’αυτό πρέπει να απορριφθεί.
Εκδοση
Στο οικονομικό επιτελείο ο προβληματισμός για την περιορισμένη προσφορά (4,8 δισ. ευρώ) που σημειώθηκε στην επανέκδοση του επταετούς ομολόγου, την περασμένη εβδομάδα, είναι μεγάλος. Όπως και για το επιτόκιο (2,366%).
Συγκρίνεται με το 0,2% που ήταν το επιτόκιο στο πενταετές που είχε εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ μόλις ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2021. Κι αυτό γιατί η λήξη των δυο ομολόγων είναι ίδια.
To σύνθημα
Το σύνθημα «δίπλα σε κάθε πολίτη» φαίνεται ότι θα είναι το βασικό της ΝΔ στο επικείμενο συνέδριο της. Κι ένα από τα τρία – τέσσερα με τα οποία θα πορευτεί προεκλογικά. Οπως, για παράδειγμα, και το «Αυτοδύναμη Ελλάδα».
Το συνέδριο της κυβερνητικής παράταξης είναι προγραμματισμένο για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (6-8 Μαΐου), στο Metropolitan Expo.
Γεωστρατηγικό ενδιαφέρον
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση που η Αθήνα θεωρεί ότι βοηθά στη γεωστρατηγική επανατοποθέτηση της στην ευρύτερη περιοχή. Η εκδήλωση αφορά στην έναρξη υλοποίησης του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέτκοφ και Ράντεφ αντίστοιχα, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς κι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κοβάτσεφσκι.
Οι λεπτομέρειες: α) Οι Βούλγαροι λαμβάνουν μέρος και μετοχικά στην κοινοπραξία του σταθμού της Αλεξανδρούπολης και β) θέλουν να μπει στο μέλλον και η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ στις 12:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.
Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στο Μαξίμου
Τον Βασιλιά των Βέλγων Philippe και τη Βασίλισσα Mathilde, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
Κατά τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε έγινε επισκόπηση των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας – Βελγίου, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά στον κλάδο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς. Ενημέρωσε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τις κινήσεις προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ακόμη, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το Mεταναστευτικό, καθώς υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται κοινή διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αποτελέσματα
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Attica Bank. Κυριολεκτικά στο «παρά ένα» της προθεσμίας, καθώς αφορά στα αποτελέσματα του 2021.
Αλλαγή φρουράς
Έτος αποχώρησης του Μισέλ από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το 2024. Η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του, όμως, θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2023. Κι αποφασιστικό ρόλο θα παίξει ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.
Όλα τα παραπάνω συγκρατήστε τα, στην άκρη του μυαλού σας…
Δελφίνοι
Ενας σοβαρός λόγος της τουρκικής προκλητικότητας έχει να κάνει και με την εντεινόμενη «δελφινομαχία» στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έχει βλέψεις για την επόμενη μέρα…
Στην τελική ευθεία
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία για την επιλογή του επενδυτή που θα αναλάβει να λειτουργήσει τον φορέα.
Σημειώνεται ότι η σύσταση του φορέα περιλαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε ισχύ.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση της Ελλάδας, η καθυστέρηση οφείλεται σε ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα τα οποία προέκυψαν και αφορούν πριν την έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του Σεπτεμβρίου με στόχο να επικυρωθεί από τη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου του 2022. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Φορέας να μπορέσει να λειτουργήσει έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.
Πώς θα λειτουργεί
Ο συγκεκριμένος φορέας θα λειτουργεί ως εξής: Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι και δε μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, θα χάνουν το σπίτι τους (α΄κατοικία), το οποίο θα μεταβιβάζεται στα «χέρια» του ιδιωτικού αυτού φορέα.
Όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να παραμείνουν στο μέχρι πρότινος σπίτι τους, καταβάλλοντας όμως ενοίκιο στο φορέα. Ο οφειλέτης μπορεί να κάνει χρήση όποιου στεγαστικού επιδόματος είναι σε ισχύ και πληροί τα κριτήρια (εισοδηματικά, κλπ) για να το λάβει.
Το μηνιαίο μίσθωμα υπολογίζεται βάσει της απόδοσης επί της εμπορικής αξίας, λαμβάνοντας υπόψη το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Το μηνιαίο μίσθωμα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση.
Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Ο ιδιωτικός φορέας θα μπορεί να «διώξει» τον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός 1 μηνός ή αν κριθεί ότι δεν είναι ευάλωτος.
Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές. Εν ολίγοις, αν κάποιος εισέλθει σε μια τέτοια διαδικασία και απωλέσει το σπίτι του εντός του 2021, θα μπορέσει να το ανακτήσει μέσα στο 2033, πληρώνοντας την τιμή που θα ισχύει τότε. Και μάλιστα χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια των 12 ετών.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να αποκτήσει το ακίνητό του νωρίτερα, εφόσον πληρώσει τα μισθώματα μέχρι τη λήξη της 12ετίας και το ποσό επαναγοράς.
Ποιος είναι ευάλωτος οφειλέτης
Όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις ευάλωτων και υπερχρεωμένων ιδιωτών. Η έννοια του ευάλωτου καθορίζεται από συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται σωρευτικά. Τα βασικότερα είναι τα εξής:
-η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
-το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Στην οφειλή αυτή συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι από τους πιστωτές
-το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το μέγιστο ποσό των 45.000 ευρώ (17.000 ευρώ για έναν ενήλικα, συν 13.000 ευρώ για την/τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί -μέχρι τρία).
-οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ
-η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ
-η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
Latest News
Προσδεθείτε… ήρθε ο Τραμπ, «Drill, baby, drill» στην… Ελλάδα, ποιος θα μιμηθεί τον Κωστόπουλο, μαθαίνουν Αγγλικά στο Υπ. Οικονομίας, το placement σε Helleniq Energy
Εν οίδα...
Κάτι δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης, το… χιούμορ (;) του Χατζηδάκη, λύση – λαβύρινθος για τα απορρίμματα, υπερωρίες στο Υπ. Ενέργειας, «δαγκώνουν» τα τιμολόγια
Ας πιάσουμε δουλειά
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο