Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19 για όσους νόσησαν σοβαρά, καταλήγει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα.
Όπως προκύπτει, όσοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, μπορεί να δουν τον εγκέφαλό τους να γερνάει κατά δύο ολόκληρες δεκαετίες! Αυτό συνεπάγεται επίσης και την απώλεια… εξυπνάδας -δηλαδή λειτουργίας του εγκεφάλου- που κατά αντιστοιχία ισοδυναμεί με 10 μονάδες της μέτρησης IQ.
Οι ερευνητές, στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκες από τις υγειονομικές αρχές της Αγγλίας, χρησιμοποίησαν 46 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό το 2020. Το 1/3 από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λογική, έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 66.008 πολιτών, από τον γενικό πληθυσμό.
Όπως προέκυψε, οι ασθενείς ήταν γενικά λιγότερο ακριβείς και λιγότερο γρήγοροι, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ είχαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε τεστ στα οποία έπρεπε να βρουν μια κατάλληλη λέξη για να περιγράψουν ένα πρόβλημα.
Το συγκεκριμένο σύμπτωμα περιγράφεται γενικά από πολλούς ασθενείς που πάσχουν από Long Covid, οι οποίοι το περιγράφουν ως «θολό μυαλό».
Χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς στις ΜΕΘ
Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σοβαρότητα της νόσησης σχετίζεται με το εύρος των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.
Δυστυχώς, αν και ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν βελτιώσεις σε όλα τα παραπάνω μετά το πέρας 10 μηνών από τη νόσηση, κάποιοι μπορεί να μην επανακάμψουν ποτέ και αυτή η απώλεια της απόδοσης του εγκεφάλου τους να είναι μόνιμη.
Οι ερευνητές της μελέτης -κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από το Imperial College του Λονδίνου- προειδοποιούν ότι ακόμα και αυτοί που πέρασαν ήπια τον Covid-19, μπορεί να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα, έστω σε μικρότερο βαθμό.
Οι ερευνητές σε δηλώσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα άμεσης βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ περίπου 40.000 Βρετανοί έχουν νοσηλευτεί στην εντατική λόγω επιπλοκών του Covid-19.
Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ή ακόμα και φλεγμονή στους ιστούς του εγκεφάλου
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση