
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1988, ρεκόρ περίπου 34 ετών, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην περιοχή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, έναντι 7,8% τον Φεβρουάριο του 2022 και μόλις 2,4% τον Μάρτιο του 2021.
Περίπου το ένα πέμπτο των χωρών του ΟΟΣΑ κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό, με το υψηλότερο ποσοστό 61,1% να σημειώνεται στην Τουρκία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 8.9%.
Το ράλι στην ενέργεια
Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας στον ΟΟΣΑ εκτινάχθηκε στο 33,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 26,6% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 1980.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,9% τον Μάρτιο, μετά από 5,6% τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή της G20 αυξήθηκε επίσης τον Μάρτιο του 2022, φθάνοντας στο 7,9% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο του 2022.
Πληθωριστικές πιέσεις στην G7
Ο πληθωρισμός από έτος σε έτος αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της G7, φθάνοντας σε συνολικό ποσοστό 7,1% τον Μάρτιο . Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της G7 καταγράφηκε στη Γερμανία (+2,1 ποσοστιαίες μονάδες) και η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιαπωνία (+0,3 ποσοστιαίες μονάδες). ).
Η ενέργεια ήταν ο κύριος συντελεστής του πληθωρισμού στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του συνολικού πληθωρισμού στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην ευρωζώνη
Στη ζώνη του ευρώ, ο συνολικός πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε στο 7,4% τον Μάρτιο του 2022, σε σύγκριση με 5,9% τον Φεβρουάριο του 2022. Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,9% το Μαρτίου, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2022 δείχνει αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση και του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας σε 7,5% και 3,5% αντίστοιχα.


Latest News

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο