
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν οξεία πείνα και χρειάζονται επείγουσα τροφή, διατροφή και βοήθεια για τα προς το ζην ήταν σταθερά πάνω από 100 εκατομμύρια , σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις. Η φετινή έκδοση δείχνει ανησυχητικές αυξήσεις στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στις πιο σοβαρές φάσεις της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, καταγράφοντας πρωτοφανή επίπεδα πείνας παγκοσμίως.
Στις 4 Μαΐου 2022 , το Παγκόσμιο Δίκτυο ενάντια στις επισιτιστικές κρίσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε τους πιο πρόσφατους αριθμούς για άτομα που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και υποσιτισμό σε χώρες που είναι επιρρεπείς.
Οι συγκρούσεις, οι οικονομικές κρίσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικές κρίσεις κατά ένα πέμπτο φθάνοντας τον περασμένο χρόνο τα 193 εκατομμύρια –δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2020 ή αύξηση 20%– και η κατάσταση θα επιδεινωθεί χωρίς την επείγουσα ανάληψη δράσης «σε μαζική κλίμακα». Επίσης 236 εκατ. βρίσκονταν υπό συνθήκες πίεσης, στο κατώφλι της οξείας πείνας, και 26 εκατ. παιδιά υπέφεραν από υποσιτισμό.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.
Οι συγκρούσεις στην ΛΔ Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και στη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κρίση επιδείνωσαν την κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση.
Ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες έχουν επιπλέον προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Περίπου 570.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Νότια Μαδαγασκάρη και στην Υεμένη κινδύνευσαν το 2021 με λιμό, σύμφωνα με την έκθεση.
Η οξεία επισιτιστική κρίση χαρακτηρίζεται ως η έλλειψη τροφίμων που απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσης ή και τα δύο.
Κάνοντας μια προβολή στο μέλλον η έκθεση επισημαίνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία–αμφότερες οι χώρες είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων–συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση περιλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Αιθιοπίας, της Αϊτής, της Σομαλίας, του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
Το 2021 η Σομαλία προμηθεύτηκε πάνω από το 90% των σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η ΛΔ Κονγκό το 80%, ενώ η Μαδαγασκάρη το 70%.
«Χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας πείνας κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πληγούν από τον πόλεμο εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές τροφίμων και στην ευαλωτότητά τους ως προς τους παγκόσμιους κραδασμούς στις τιμές των τροφίμων», καταλήγει η έκθεση.
Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν έκκληση για επιπλέον οικονομική βοήθεια αλλά και ισχυρότερη πολιτική βούληση ώστε να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα.
Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις αγροτικές περιοχές–σύμφωνα με την έκθεση–με περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων η επισιτιστική ασφάλεια των οποίων κινδυνεύει να βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις στη γεωργία.


Latest News

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».

Η Γαλλία αυστηροποιεί την απαγόρευση χρήσης smartphones στα σχολεία
Έκθεση επιστημόνων στη Γαλλία υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν smartphones μέχρι τα 13 τους και ότι θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα social media μέχρι τα 18 τους

Ουκρανία: Πάνω από 21 νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα
«Η Ρωσία σκοτώνει αμάχους» έγραψε ο επιτελάρχης του Ζελένσκι

Ισραήλ: Βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα – Τρεις ασθενείς νεκροί
Το Ισραήλ «σκοπίμως κατέστρεψε 34 νοσοκομεία για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα», λέει η Χαμάς

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Daniel Seidemann: Οι Ισραηλινοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη
Ο Daniel Seidemann, μίλησε στο OT Delphi Economic Forum X υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου

Παναμάς: Πράσινο φως στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων κοντά στη Διώρυγα
Η συμφωνία με τριετή, ανανεώσιμη ισχύ, διευκρινίζει πως οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ιδιοκτησία του Παναμά

Μερτς: Σύντομα στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Τραμπ
Πριν το ταξίδι, υπογράμμισε ο κ. Μερτς, θα χρειαστούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ

Ο Τραμπ πήρε το ...φτυάρι
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κρατώντας ένα χρυσό φτυάρι, βοήθησε στην αντικατάσταση της μανόλιας

Πώς η Ευρώπη ελπίζει να εξοπλίσει την Ουκρανία σαν «αστακό»
Η υπόθεση της επένδυσης στην εγχώρια βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας είναι επιτακτική. Η Ουκρανία ήταν μεγάλος κατασκευαστής όπλων κατά τη σοβιετική εποχή, αλλά η βιομηχανία εξαφανίστηκε το 1991