Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν οξεία πείνα και χρειάζονται επείγουσα τροφή, διατροφή και βοήθεια για τα προς το ζην ήταν σταθερά πάνω από 100 εκατομμύρια , σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις. Η φετινή έκδοση δείχνει ανησυχητικές αυξήσεις στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στις πιο σοβαρές φάσεις της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, καταγράφοντας πρωτοφανή επίπεδα πείνας παγκοσμίως.
Στις 4 Μαΐου 2022 , το Παγκόσμιο Δίκτυο ενάντια στις επισιτιστικές κρίσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε τους πιο πρόσφατους αριθμούς για άτομα που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και υποσιτισμό σε χώρες που είναι επιρρεπείς.
Οι συγκρούσεις, οι οικονομικές κρίσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικές κρίσεις κατά ένα πέμπτο φθάνοντας τον περασμένο χρόνο τα 193 εκατομμύρια –δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2020 ή αύξηση 20%– και η κατάσταση θα επιδεινωθεί χωρίς την επείγουσα ανάληψη δράσης «σε μαζική κλίμακα». Επίσης 236 εκατ. βρίσκονταν υπό συνθήκες πίεσης, στο κατώφλι της οξείας πείνας, και 26 εκατ. παιδιά υπέφεραν από υποσιτισμό.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.
Οι συγκρούσεις στην ΛΔ Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και στη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κρίση επιδείνωσαν την κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση.
Ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες έχουν επιπλέον προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Περίπου 570.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Νότια Μαδαγασκάρη και στην Υεμένη κινδύνευσαν το 2021 με λιμό, σύμφωνα με την έκθεση.
Η οξεία επισιτιστική κρίση χαρακτηρίζεται ως η έλλειψη τροφίμων που απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσης ή και τα δύο.
Κάνοντας μια προβολή στο μέλλον η έκθεση επισημαίνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία–αμφότερες οι χώρες είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων–συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση περιλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Αιθιοπίας, της Αϊτής, της Σομαλίας, του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
Το 2021 η Σομαλία προμηθεύτηκε πάνω από το 90% των σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η ΛΔ Κονγκό το 80%, ενώ η Μαδαγασκάρη το 70%.
«Χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας πείνας κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πληγούν από τον πόλεμο εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές τροφίμων και στην ευαλωτότητά τους ως προς τους παγκόσμιους κραδασμούς στις τιμές των τροφίμων», καταλήγει η έκθεση.
Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν έκκληση για επιπλέον οικονομική βοήθεια αλλά και ισχυρότερη πολιτική βούληση ώστε να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα.
Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις αγροτικές περιοχές–σύμφωνα με την έκθεση–με περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων η επισιτιστική ασφάλεια των οποίων κινδυνεύει να βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις στη γεωργία.
Latest News
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία
Το περιστατικό σημειώνεται ώρες μετά από την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ελλάδα παραμένει στο top 10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Γ. Τσούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών
Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για ανακωχή στην Ουκρανία
Σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένους να συζητήσει για εκεχειρία στην Ουκρανία με συγκεκριμένους όρους
Το «παιχνίδι της κότας» - Η θεωρία των παιγνίων προβλέπει τον Τραμπ
Ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ επιστρατεύει το «παιχνίδι της κότας» για να εκτιμήσει τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά στην αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.
Σε επικίνδυνη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία - Νέο πυρηνικό δόγμα από τον Πούτιν
Οι εξελίξεις τάραξαν τους επενδυτές, προκαλώντας μια έντονη στροφή προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια
Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
Πύραυλος ATACMS έπληξε στρατιωτικό στόχο στο Μπριάνσκ μεταδίδουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Τρίτης
Τι σημαίνει η άδεια Μπάιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς [γράφημα]
Ποιες είναι οι δυνατότητες των πυραύλων και ποιά τα όρια, της «άδειας» του αμερικανού προέδρου στην Ουκρανία, να πλήξει στόχους στη Ρωσία
Ήρθε η ώρα για γερμανικούς πυραύλους Τaurus στο Κίεβο;
Aμηχανία στο Βερολίνο για το πράσινο φως, όπως όλα δείχνουν, της Ουάσιγκτον στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Τι θα κάνει η Γερμανία πριν από τις εκλογές;
Λίβανος: «Θετική» η Βηρυτός στην πρόταση των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου με Ισραήλ
Ο Λίβνος μελετά πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ