Σε αναθεώρηση του αρχικού της προγραμματισμού για μια επίσκεψη στο Κίεβο οδηγήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, λόγω του πρόσφατου αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από την ουκρανική πλευρά.

Η στάση της Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιβεβαίωσε σήμερα την επιθυμία της να ταξιδέψει στο Κίεβο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

«Τέτοια ταξίδια προετοιμάζονται προσεκτικά, δεν είναι τουριστικά ταξίδια», δήλωσε η υπουργός, αφήνοντας αιχμή για την χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο καγκελάριος «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες επιτόπου». Έπρεπε ωστόσο να αναδιοργανώσουμε λίγο αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο ζήτημα του αποκλεισμού του προέδρου Σταϊνμάιερ. «Σε μια τέτοια κατάσταση, έχει κανείς μεγάλη ευθύνη σχετικά με το πώς θα υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση», είπε.

Συμμαχία

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, αποφάσισε να σχηματίσει συμμαχία με άλλους εταίρους προκειμένου να στηριχτούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι παραδόσεις σιτηρών και η προμήθεια τροφίμων σε κάποιες χώρες δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν και τους επόμενους μήνες θα το αισθανθούμε με σκληρό τρόπο σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, από το Μέζεμπεργκ όπου συνεδριάζει από χθες το υπουργικό συμβούλιο, με την Ουκρανία ως κεντρικό θέμα.

Μήνυμα Σολτς στο Κίεβο

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από την ουκρανική πλευρά «να συνεισφέρει στη συζήτηση» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως ανεπιθύμητου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για ενδεχόμενη επίσκεψη του ιδίου στο Κίεβο.

Πιστεύω ότι «είναι σκόπιμο η Ουκρανία να συνεισφέρει τώρα στις συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται διμερείς συνομιλίες για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά, ο καγκελάριος δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά της Ουκρανίας, διότι, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η θέση του απηχεί και την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών.

«Συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Και αυτό εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξακολουθεί να μη σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι διατηρεί πολύ στενή επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στο Κίεβο και στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι περιμένει να ενημερωθεί από τον ίδιο. Ο κ. Μερτς από την πλευρά του δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον καγκελάριο όλες τις πληροφορίες και συνέστησε στον κ. Σολτς να μεταβεί στην Ουκρανία για συνομιλίες επιτόπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού