Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Εκκλησία της Σουηδίας, σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση η οποία πάντως δεν κλιμακώθηκε καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέληξαν σε συμφωνία με την ιεραρχία.

Απεργία στα κρεματόρια

Η απεργία αφορούσε μόνο ένα μικρό μέρος του προσωπικού, τους θυρωρούς και τους εργαζόμενους στα κρεματόρια. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη στη χώρα, μολονότι τα μέλη και οι πόροι της έχουν μειωθεί. Από 7 εκατομμύρια πιστούς τη δεκαετία του 1970, η πρώην επίσημη Εκκλησία της Σουηδίας αριθμεί πλέον 5,8 εκατομμύρια μέλη, τα οποία καταβάλουν έναν φόρο για τη χρηματοδότησή της.

Τα συνδικάτα, με επικεφαλής την οργάνωση Kommunal, διαπραγματεύονταν εδώ και μήνες μια νέα συλλογική σύμβαση, την ώρα που η Εκκλησία ήλπιζε ότι θα έκανε οικονομία. Το βράδυ της Τρίτης δέχτηκε τελικά τη νέα συμφωνία που είχαν προτείνει τα συνδικάτα.

«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ώστε η δραστηριότητα της Εκκλησίας της Σουηδίας να μπορέσει να συνεχιστεί» ανέφερε η επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Εκκλησίας, Σεσίλια Χερμ.

Παραλίγο και οι ιερείς στην κινητοποίηση

Αν οι δύο πλευρές δεν κατέληγαν σε συμφωνία η απεργία θα μπορούσε να επεκταθεί από την Παρασκευή στους ιερείς και τα άλλα μέλη των εκκλησιαστικών θεσμών, δυσκολεύοντας την τέλεση βαπτίσεων, γάμων και άλλων τελετών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σουηδίας που κηρύσσεται απεργία στην Εκκλησία, έστω και αν αυτό το κίνημα ήταν περιορισμένο.

Νίκη

Για τα συνδικάτα, η υποχώρηση της Εκκλησίας συνιστά νίκη. «Χαιρετίζουμε ασφαλώς το γεγονός ότι ο εργοδότης αναθεώρησε την προσέγγισή του και δέχτηκε την πρότασή μας», είπε ο Μάρκους Φούρουμπεργκ, ο διαπραγματευτής ενός από τα συνδικάτα που κήρυξαν την απεργία.

Μείωση των πιστών

Η Εκκλησία διαδραμάτιζε επί αιώνες κεντρικό ρόλο στη ζωή των Σουηδών, όμως τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των ενεργών πιστών έχει μειωθεί σημαντικά. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι Σουηδοί, από τη γέννησή τους, εντάσσονταν αυτόματα σε μια θρησκευτική κοινότητα. Με την ψήφιση ενός νέου νόμου για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι, το 1951, επιτράπηκε να αποχωρήσουν από την Εκκλησία, αν το επιθυμούσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα