Φτάνει πια. Οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ κατάφεραν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο τα τελευταία χρόνια. Πέρασαν νόμους κατά των αμβλώσεων, περιορίζοντας όλο και περισσότερο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, κάτι που ισχύει από την απόφαση-ορόσημο του 1973, γνωστή και ως «Roe εναντίον Wade». Και η οργή μας μεγάλωσε εξαιτίας της απίστευτης υποκρισίας εκείνων που αφενός υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τις ατομικές ελευθερίες, αλλά αφετέρου θέλουν να ελέγξουν ακόμη και τις πιο προσωπικές αποφάσεις μας.

Τώρα λοιπόν το «μεγάλο χτύπημα», ο στόχος για τον οποίο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν στάθηκε στο ύψος του, αλλά ακολούθησε έναν δημαγωγό όπως τον Ντόναλντ Τραμπ. Με την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με τον νόμο για τις αμβλώσεις, εφόσον η απόφαση σχετικά με τον αυστηρό νόμο για τις αμβλώσεις στην πολιτεία του Μισισίπι κριθεί νόμιμη, οι υπόλοιπες πολιτείες θα είναι σε θέση να αποφασίσουν για το κατά πόσο η άμβλωση είναι παράνομη και να ορίσουν ποινή. Και σύμφωνα με το Κέντρο για το Δικαίωμα Αναπαραγωγής, μία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζει την αυτοδιάθεση των γυναικών, μία τέτοια κίνηση θα σημάνει στοπ στο δικαίωμα άμβλωσης. Ενδεχομένως και αμέσως μετά την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της απόφασης «Roe εναντίον Wade»

Ωστόσο οι Συντηρητικοί θα πρέπει να περιμένουν με τους πανηγυρισμούς τους. Αυτό, διότι αν η νομική κατάσταση στη χώρα επανέλθει τώρα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από το 1973, τότε η διαφορά θα είναι αρκετά μεγάλη. Εμείς, οι γυναίκες δεν θα ανεχτούμε κάτι τέτοιο. Και έχουμε και συμμάχους. Οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων και αντιτίθενται στην ανατροπή της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο – μία στάση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όλοι όσοι πολέμησαν και επωφελήθηκαν από το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση τη δεκαετία του 1970, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με εκείνους, από τους οποίους σήμερα το δικαίωμα σε εκείνη αφαιρείται. Και η αλληλεγγύη θα είναι μεγάλη – με λόγια, έργα και δωρεές. Υπάρχουν ήδη τρόποι και μέσα για να κάνουν άμβλωση όσες γυναίκες ζουν σε πολιτείες με εξαιρετικά αυστηρούς νόμους. Μερικές φορές αυτό είναι κάτι κουραστικό και κοστίζει, καθώς οι απαγορευτικοί νόμοι των «χριστιανών» φονταμενταλιστών αφορούν στην πραγματικότητα κυρίως γυναίκες που διαθέτουν ελάχιστα χρήματα και μόρφωση. Αλλά, και πάλι, δεν είναι αδύνατο. Η άμβλωση θα συνεχίσει να είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Επιπλέον σήμερα υπάρχει και κάτι ακόμη, τα κοινωνικά δίκτυα. Η κατακραυγή στο Twitter δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ούτε οι διαμαρτυρίες μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον μόλις δημοσιεύτηκε το προσχέδιο της απόφασης. Εκατομμύρια γυναίκες -και άνδρες- σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μέχρι το Ντένβερ και το Σαν Φρανσίσκο, διαμαρτύρονται για το ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα.

Κίνητρο για την προεκλογική εκστρατεία

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι επίσης οι εκλογές για το Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ολόκληρη η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας επανεκλέγονται. Μέχρι στιγμής, οι προοπτικές για τους Δημοκρατικούς δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Έχουν μόνο μια ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία και προβλέπεται ήδη συρρίκνωση του μικρού προβαδίσματός τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εάν τα δικαιώματα των αμβλώσεων καταργηθούν τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αυτό θα δώσει στην προεκλογική εκστρατεία μια εντελώς νέα τροπή. Γιατί, όπως γράφει και η Βίβλος, την οποία οι συντηρητικοί τόσο πολύ απολαμβάνουν να παραθέτουν: όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Πηγή: Deutche Welle / Κριστίνα Μπέργκμαν

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Επικαιρότητα |

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»