
Σε υψηλά 14 ετών εκτοξεύτηκαν τα futures των εαρινών σιτηρών στην αμερικανική αγορά, καθώς η κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της βορείου Αμερικής και του Καναδά καθυστερεί την σπορά.
Οι γεωργοί σε μεγάλο τμήμα της Βορείου Αμερικής πλήττονται τόσο από εκτεταμένες βροχοπτώσεις όσο ακόμη κι από χιονοπτώσεις που συνεχίζονται παρά την είσοδο της άνοιξης. Μάλιστα, η Βόρειος Ντακότα και η Μανιτόμπα αναμένεται να πληγούν από νέο κύμα κακοκαιρίας με μεγάλες βροχές από το Σάββατο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Και ξηρασία και βροχοπτώσεις
Η κακοκαιρία έχει φέρει πίσω την διαδικασία της σποράς των εαρινών σιτηρών. Στις ΗΠΑ μόλις στο 19% των αγροτικών εκτάσεων η σπορά είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαίου. Αντιστοίχως σήμερα ο Καναδάς ανακοίνωσε προβλήματα στον κλάδο με τα αποθέματα των σιτηρών να βρίσκονται κατά 39% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Υπολογίζεται πως το ένα τέταρτο του σιτοβολώνα της περιοχής της Αλμπέρτα, ήτοι 44 εκατ. στρέμματα, πλήττεται από πολύ σοβαρή ξηρασία, που έχει επηρεάσει την παραγωγή σιταριού και κριθαριού. Στην επαρχία της Μανιτόμπα τα δύο τρίτα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, άλλα 21 εκατ. στρέμματα, υποφέρουν αντιθέτως από υπερβολική υγρασία λόγω των συνεχόμενων, ισχυρών, βροχοπτώσεων.
Πάντως, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία για την ενίσχυση της προσπάθειας ώστε να αυξηθεί η εθνική παραγωγή σιτηρών δεδομένων των ελλείψεων που καταγράφονται παγκοσμίως.
Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τα futures εαρινών σιτηρών στα 12.1875 δολάρια ανά μπούσελ, ήτοι την υψηλότερη τιμή τους από το Μάρτιο του 2008. Στο Σικάγο τα futures για τα χειμερινά κόκκινα σιτηρά οδεύουν προς νέο εβδομαδιαίο άλμα.
Ο πόλεμος
Το πρόβλημα έρχεται να κλιμακώσει την πίεση που δέχονται οι διεθνείς τιμές, σε ένα διάστημα που ο κλάδος κλυδωνίζεται από τις απώλειες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις δύο στρατηγικές χώρες παραγωγής, την Ρωσία και την Ουκρανία.
Εξάλλου, ακραία καιρικά φαινόμενα καταγράφονται και σε άλλες χώρες. Στην Ινδία η σοδειά έχει πληγεί από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, που έχει φέρει πολύ υψηλότερες από τις συνήθεις για την εποχή θερμοκρασίες, εδώ και εβδομάδες. Στη Γαλλία υπάρχει επίσης προειδοποίηση των μετεωρολόγων για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα όρια καύσωνα, την ερχόμενη εβδομάδα.


Latest News

Ο Τραμπ δίνει παράταση 75 ημερών για να βρεθεί συμφωνία για το TikTok
Στις 20 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Τραμπ εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα που παρέτεινε την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok

Αχνό φως για Nike - Lululemon; Στα ύψη οι μετοχές ύστερα από επικοινωνία Τραμπ-Βιετνάμ
Θερμή η πρώτη συνομιλία, αποκάλυψε ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του - Θα υπάρξει λύση για Nike - Lululemon;

Σήμα Πάουελ για αναμονή στα επιτόκια - Δε σήκωσε το γάντι του Τραμπ
Η Fed θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής

Μια ανάσα πριν λήξει η προθεσμία το TikTok - Τι εξετάζει ο Τραμπ
Η προθεσμία απαγόρευσης της TikTok πλησιάζει στις ΗΠΑ, εν μέσω προσφορών εξαγοράς της τελευταίας στιγμής - Το «χαρτί» των δασμών

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ τρέχουν να προλάβουν τις τιμές πριν ανέβουν λόγω δασμών
Η προσπάθεια των καταναλωτών στις ΗΠΑ να προλάβουν τις ανατιμήσεις λόγω δασμών, ανεβάζει τις πωλήσεις μέσω διαδικτυου αλλα και τις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα

Λάθος η αντίδραση της Κίνας - Πανικοβλήθηκαν, λέει ο Τραμπ για την κινεζική απάντηση στους δασμούς
Με ανάρτησή του στο truth social, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για έλλειψη ψυχραιμίας

Οι δασμοί Τραμπ κόστισαν 208 δισ. δολ. σε 500 δισεκατομμυριούχους
Οι δισεκατομμυριούχοι χάνουν συνολικά 208 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία ημέρα από τους δασμούς του Τραμπ

Αποκτούν μομέντουμ τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται όλο και πιο βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο

Πάνω από τις προσδοκίες η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ
Η σημαντικη αύξηση των θέσεων εργασίας έρχεται την ώρα που η διοίκηση Τραμπ επιδίδεται σε μια προσπάθεια να μειώσει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για... πλημμυρίδα κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Κίνδυνος κινεζικού «ντάμπινγκ αγαθών στην Ευρώπη» καθώς οι δασμοί Τραμπ αλλάζουν τους όρους του διεθνούς εμπορίου όπως το γνωρίζαμε