Τρόπους ώστε να προχωρήσει στην επιβολή του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναζητεί η ΕΕ, καθώς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν και θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη.
Ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα αλλάξει σημαντικά τους όρους της διμερούς σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, δεδομένου πως η Ένωση ήταν και παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού αργού. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. προήλθαν από τη Ρωσία και αν και έκτοτε το νούμερο αυτό έχει μειωθεί, στην ουσία δεν έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες μεταξύ τους.
Η απόφαση προβλέπει την κατάργηση της προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και διυλισμένου έως το τέλος του έτους, ωστόσο τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν ζητήσει είτε να εξαιρεθούν, είτε να υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ή και τριών ετών.
Τροποποίησε η Κομισιόν την πρότασή της – Σε ποιες χώρες δίνεται παράταση
Μετά τις αντιδράσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία, δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.
Κόκκινη γραμμή τραβά η Αυστρία
Την ίδια ώρα, η Aυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μιας ενδεχόμενης επιβολής εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας της, της οποίας η εξάρτηση φθάνει το 80%.
«Δεν πρέπει να στείλουμε κανένα μήνυμα προς την κατεύθυνση ενός εμπάργκο στο φυσικό αέριο, εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αντέξουμε – και ούτε εμείς ούτε η Γερμανία μπορούμε να το αντέξουμε. Το εμπάργκο αερίου είναι για την Αυστρία μια σαφής κόκκινη γραμμή», δήλωσε η κυρία Σράμπεκ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.
Η Aυστριακή υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υπολογίζει σε παραδόσεις αερίου από αυστριακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, παρότι η Αυστρία είναι «από τις λίγες χώρες της Ευρώπης των οποίων οι αποθηκευτικές δυνατότητες υπερβαίνουν τις ίδιες ανάγκες». Στο Χάινταχ, κοντά στο Σάλτσμπουργκ, εξήγησε, υπάρχει εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου αποκλειστικά για τις γερμανικές ανάγκες. Η εγκατάσταση ανήκει στη ρωσική Gazprom, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άδεια και «αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», δήλωσε η κυρία Σράμπεκ.
Το ερώτημα για τη Βιέννη, συνέχισε η υπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι «ποιος θα πληρώσει για να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση», και υπογράμμισε ότι «τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυστριακές ανάγκες, αλλά όχι για να αγοραστεί φυσικό αέριο για τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία». Επί του παρόντος, ανέφερε, η κυβέρνησή της επικεντρώνεται στην «αποθήκευση για εγχώριες ανάγκες», με στόχο το απόθεμα να φθάσει από το 18% που είναι σήμερα στο 80%.
Η Αυστρία παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε η Μαργκαρέτε Σράμπεκ, καταβάλλει προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. «Όμως, με την τρέχουσα εξάρτηση στο 80%, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», παραδέχθηκε και ζήτησε να προωθηθεί το fracking στην Ευρώπη. «Δεν πρέπει να κλείνουμε το μυαλό μας και να επιχειρηματολογούμε με την τεχνολογική κατάσταση που ίσχυε πριν από 20 χρόνια. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μεθόδους προώθησης του σχιστολιθικού αερίου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ενώ ζήτησε και νέες συμπράξεις μεσοπρόθεσμα, για παράδειγμα με τη Σαουδική Αραβία για ηλιακή και υδραυλική ενέργεια.
Latest News
ΗΠΑ και Κίνα έτοιμες για... αλληλοεξόντωση - Τα όπλα του Τραμπ
Έρευνα για «αντιμονοπωλιακές πρακτικές» Κινέζων κατασκευαστών ημιαγωγών ξεκίνησε η Ουάσιγκτον
Αυξάνει 30% τον κατώτατο μισθό η Τουρκία - Πόσο θα φτάσει
Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περίπου 9 εκατ. εργαζόμενους στην Τουρκία
Κλείνει εργοστάσιο της BYD στη Βραζιλία λόγω συνθηκών «σκλαβιάς»
Η BYD ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την εμπλεκόμενη εταιρεία και παρέμεινε προσηλωμένη στην «πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Βραζιλίας»
Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα
Οι κοινωνίες χωρίς φυσικό χρήμα δεν αποτελούν πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας με τη Σουηδία να έχει φτάσει μια ανάσα από το να βάλει τα μετρητά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας
Οι αμερικανικές τράπεζες μηνύουν τη Fed - Τί προκάλεσε τη διαμάχη
Τράπεζες και οργανώσεις στις ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τη Fed και τις επιλογές πολιτικής της
Ξανά στον αέρα τα αεροσκάφη της American Airlines
Η καθήλωση για μία ώρα των αεροσκαφών της American Airlines σήμερα νωρίς το πρωί ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναστάτωση στους επιβάτες
Καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη της American Airlines
H καθήλωση στο έδαφος των αεροσκαφών της American Aitlines προκαλεί τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες ταξιδιώτες ενόψει Χριστουγέννων
Συγχώνευση Honda–Nissan - Ισχύς εν τη ενώσει απέναντι στις κινεζικές βιομηχανίες
Η συγχώνευση των Honda – Nissan θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων οχημάτων μετά την Toyota και την Volkswagen
«Χαλάει» το deal Nippon Steel - US Steel; - Τι θα αποφασίσει ο Μπάιντεν
Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (Cfius) ανακοίνωσε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ότι οι υπηρεσίες της επιτροπής δεν είχαν καταλήξει σε απόφαση
Έρχεται mega deal: Η Xerox εξαγοράζει τη Lexmark
Η συναλλαγή των δύο εταιρειών της βιομηχανίας εκτυπώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025