Project Syndicate
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη, αλλά το ίδιο και η απάντηση από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Σε ομιλία στο Ατλαντικό Συμβούλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανέφερε τη διφορούμενη απάντηση της Κίνας στη ρωσική επιθετικότητα ως λόγο για να επιστρέψει πίσω περισσότερη παραγωγή. Η ιδέα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι και σύμμαχοί τους θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο έλεγχο στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού μετατοπίζοντας τις εμπορικές τους σχέσεις μακριά από στρατηγικούς ανταγωνιστές.
Η αρχή της Γέλεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μακροπρόθεσμη δυτική ορθοδοξία που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για δεκαετίες, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης ακολούθησαν μια στρατηγική παγκοσμιοποίησης, διαμορφώνοντας τις εμπορικές σχέσεις με την αντίληψη ότι οι προηγουμένως περιθωριοποιημένες ή αντίπαλες χώρες θα μπορούσαν να τεθούν σε μια ενιαία σταθερή διεθνή τάξη μέσω εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Πουθενά δεν υπήρχε μεγαλύτερη επιρροή ή ελπίδα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα εξομάλυνε τις άκρες της ιδεολογικής σύγκρουσης και της ασφάλειας, όσο στη Γερμανία.
Σκεφτείτε το διπλό σοκ του 2016, της χρονιάς του Brexit και της εκλογής Τραμπ. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση Τραμπ το 2024; Παρομοίως, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ρωσία δεν θα υποστεί βαθύ πολιτικό αναπροσανατολισμό – ακόμα και εκδημοκρατισμό – στον απόηχο ενός καταστροφικά κακοδιαχειρισμένου πολέμου;
Η αναγνώριση των διεθνών φίλων κάποιου θα είναι πάντα μια προβληματική άσκηση. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν απογοητευτεί από τον μακρύ κατάλογο των χωρών που δεν υποστήριξαν προτάσεις μομφής κατά της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά δεν θα ήταν συνετό να αφήσουμε αυτές τις ψήφους να επηρεάσουν τη μελλοντική κατεύθυνση του εμπορίου.
Οι απαγορεύσεις κατά των συναλλαγών, με τον εχθρό απέναντι, έχουν νόημα μόνο σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα – όπως ασθένειες και εκπομπές ρύπων που κινούνται πέρα από τα σύνορα και μεταξύ ηπείρων – δεν υπάρχουν εχθροί, μόνο πιθανοί (και απαραίτητοι) εταίροι. Το ίδιο ισχύει και για την απειλή της πείνας, μία από τις πολλές τρομακτικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή φίλων δεν θα ταΐσει τους ανθρώπους. Αν μη τι άλλο, θα δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς.
Ο James Harold είναι καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Princeton University
Latest News
Τέλη κυκλοφορίας: Με δύο τρόπους η εκτύπωση - Βήμα βήμα η διαδικασία, πότε πληρώνονται
Στο myCar αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
Το νέο σύστημα κινήτρων κι επιβράβευσης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου
Επιβραβεύει τους δημοσίους υπαλλήλους που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκπλήρωση επιλέξιμων στόχων
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού