![Ρωσία: Τελευταίες πρόβες πριν από την παρέλαση της 9ης Μαΐου, με το βλέμμα στην Ουκρανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/6765756-1.jpg)
Η Ρωσία πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο, τις τελευταίες πρόβες πριν από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία μιας επίδειξης ισχύος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτή την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα. Και αυτή την φορά αναμένεται να κάνει το ίδιο.
Στην πρόβα, αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το AFP.
Φέτος, αν και τα άρματα μάχης και οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα παρελάσουν όπως συνήθως στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, το μυαλό θα είναι στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τις 24 Φεβρουαρίου μια επίθεση, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την εικόνα των ενόπλων δυνάμεών της.
Ως συνέπεια, η στρατιωτική εισβολή, για την οποία πολλοί ειδικοί προέβλεπαν πως θα ήταν ραγδαία, έχει εισέλθει στον τρίτο μήνα της και σηματοδοτείται από σειρά αποτυχιών, ιδίως στον υλικοτεχνικό τομέα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αφότου απέτυχε έξω από το Κίεβο μπροστά σε πιο κινητοποιημένες απ’ όσο προέβλεπε ουκρανικές δυνάμεις, που είχαν οπλίσει οι Δυτικοί, το γενικό επιτελείο στρατού της Ρωσίας χρειάστηκε να επανεξετάσει τους στόχους του και να ενισχύσει την επίθεσή του στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν, που θα εκφωνήσει μια πολυαναμενόμενη ομιλία, θα ήθελε να ξεχάσει την απώλεια του καταδιωκτικού Moskva. Η Μόσχα επιβεβαιώνει πως βυθίστηκε έπειτα από μια πυρκαγιά που ξέσπασε από ατύχημα, όμως το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι η παράκτια άμυνά του το έπληξε.
Την ώρα που αυτή την παρέλαση θα την παρακολουθήσουν από κοντά οι δυτικές πρωτεύουσες, ο Πούτιν θα έχει μια νέα ευκαιρία να στείλει προειδοποιήσεις, καθώς η Μόσχα έχει αναφέρει πολλές φορές την πυρηνική απειλή.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το «αεροσκάφος της Αποκάλυψης», ένα Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, θα πετάξει πάνω από την Κόκκινη Πλατεία.
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο