Περίπου 300.000 ασθενείς στην Ευρώπη χρειάζονται φάρμακα που είναι παράγωγα πλάσματος για την αντιμετώπιση της πάθησής τους που συνήθως είναι κρίσιμη για τη ζωή τους.
Για το λόγο αυτό, χρειάζονται μια σταθερότητα στη χορήγηση των φαρμάκων τους, διαφορετικά θα υποστούν είτε δραστική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής τους είτε θα απειληθεί η ζωή τους.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι ελλείψεις φαρμάκων που αποτελούν παράγωγα πλάσματος είναι σταθερές με αποτέλεσμα η αρμόδια θυγατρική του ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, να αναζητά τρόπους να καλύψει τα κενά για την κάλυψη των ασθενών.
Για τη θεραπεία ενός ασθενούς με αιμορροφιλία, χρειάζονται πάνω από 1200 δωρεές πλάσματος στη διάρκεια ενός έτους, για την κάλυψη ασθενών με έλλειψη Άλφα 1 αντιθρυψίνης πάνω από 900 δωρεές πλάσματος το έτος και για πρωτογενή ανοσοανεπάρκεια 130 δωρεές πλάσματος στη διάρκεια ενός έτους.
Παρά τη σπουδαιότητα της επάρκειας πλάσματος προκειμένου να παράγονται τα απαραίτητα φάρμακα για τις παραπάνω, αλλά και άλλες σοβαρές παθήσεις, οι διαθέσιμες ποσότητες μειώνονται, τη στιγμή που την τελευταία 10ετία οι ανάγκες αυξάνονται κατά 6% κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., η πανδημία προκάλεσε δραστική μείωση στις διαθέσιμες ποσότητες πλάσματος διεθνώς, φτάνοντας το 14% μόνο για το 2020. Κι αυτό, παρότι ήδη από την πρώτη χρονιά της πανδημίας είχε ξεκινήσει η διερεύνηση για την αποτελεσματικότητα του πλάσματος από αυτούς που είχαν αναρρώσει από τον κοροναϊό σε όσους νοσούσαν και νοσηλεύονταν με covid – 19.
Μόνο στην Ευρώπη, το πλάσμα από αναρρώσαντες μειώθηκε κατά 13% το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ το πλάσμα από δωρεές υγιών ατόμων μειώθηκε κατά 4% στις δημόσιες δομές και κατά 7,5% στις ιδιωτικές δομές. Συνολικά η μείωση έφτασε στο 9,4% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 8,3 εκατ. λίτρα.
Οι ποσότητες αυτές, υπολείπονται κατά 38% σε σχέση με τις ανάγκες που για να καλυφθούν χρειάζονται άλλα 5,15 εκατ. λίτρα για την παραγωγή των απαραίτητων φαρμάκων, που δεν μπορούν να παραχθούν χημικά σε εργαστήριο.
Από το σύνολο του διαθέσιμου πλάσματος στην Ευρώπη, το 44% παρέχουν η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, ενώ το 38% εισάγεται από τις ΗΠΑ. Στην Αυστρία, οι δότες μπορούν με πλασμαφαίρεση να δώσουν πλάσμα μέχρι 50 φορές το χρόνο, στην Γερμανία μέχρι 60 φορές το χρόνο, ενώ στην Ουγγαρία επιτρέπονται μέχρι 33 δωρεές πλάσματος το χρόνο και μία δωρεά αίματος το χρόνο πριν την δωρεά πλάσματος. Στην Τσεχία επιτρέπεται μια δωρεά ανά δύο εβδομάδες.
Με δεδομένη την αυξανόμενη ανάγκη για πλάσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την κατάρτιση νέας οδηγίας για τις δωρεές αίματος και πλάσματος, με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας μεταξύ των χωρών μελών της.
Latest News
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση