
Δεν μιλά συχνά για τα οικονομικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά λόγω των συνθηκών τη Δευτέρα το έπραξε. Για να πανηγυρίσει, βέβαια! Για να αναλύσει οικονομικά στοιχεία και συγκυρίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας και να διακηρύξει πανηγυρικώς ότι (δήθεν) η κατάσταση στη ρωσική οικονομία ομαλοποιείται.
Η εξωτερική εξέλιξη στην οποία στάθηκε ο Ρώσος πρόεδρος είναι η ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι των άλλων νομισμάτων και δη του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Οι εσωτερικές συγκυρίες αφορούν την κατανάλωση.
Θα παρατηρούσε κανείς ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, ακόμα και σε δημοκρατικά καθεστώτα, ερμηνεύουν επιλεκτικά και κατά το δοκούν τις οικονομικές συγκυρίες, προβάλλοντας τα ευνοϊκά στοιχεία και προσπερνώντας τα αρνητικά.
Πολεμική «κανονικότητα»
Αλλά θα ήταν ακραία κωμικό, αν δεν ήταν βαθιά τραγικό, να πανηγυρίζει κάποιος για την πτώση της κατανάλωσης και την αποκλιμάκωση των τιμών των αγαθών δύο μήνες έπειτα από τις αγορές πανικού που έκαναν οι πολίτες μιας χώρας που ξεκινά έναν πόλεμο. Κωμικοτραγική είναι και η χρονική συγκυρία των πανηγυρισμών για «ομαλοποίηση της αγοράς» που έκανε ο Πούτιν μία ημέρα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο υπουργός Eξωτερικών του προς τη Δύση για τη χρήση… πυρηνικών όπλων.
Εν προκειμένω, ο Πούτιν προσπάθησε την περασμένη Δευτέρα να ανεβάσει το ηθικό των ρώσων πολιτών διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα βρίσκεται σε «τροχιά σταθεροποίησης» έπειτα από το πλήγμα που υπέστη εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση μετά την «εκδήλωση της στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός και η «ανθεκτικότητα»
«Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί, η άνοδος των τιμών σε εβδομαδιαία βάση έχει επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα και σε έναν αριθμό προϊόντων οι τιμές έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κυβερνητική συνάντηση με αντικείμενο την οικονομία.
Ο πρόεδρος μίλησε για «ανθεκτικότητα» της ρωσικής οικονομίας, την οποία απέδωσε σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στην «ευρωστία» του ρουβλίου, το οποίο έχει ανακάμψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, «με την ισοτιμία του να επιστρέφει σχεδόν στα προ κρίσεως επίπεδα». Δεύτερον, στη «ζήτηση από τους καταναλωτές», η οποία έχει υποχωρήσει από το «ανώτατο επίπεδο που είχε φθάσει στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου».
Βουτιά 40% και μετά στον αφρό
Ο Πούτιν αναφέρθηκε δηλαδή στο πρώτο διάστημα μετά τις 24 Φεβρουαρίου που εκδηλώθηκε η εισβολή και οι ρώσοι πολίτες άδειαζαν πανικόβλητοι τα ράφια των καταστημάτων φοβούμενοι ελλείψεις βασικών αγαθών και εκτίναξη των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων λόγω κατάρρευσης του εθνικού τους νομίσματος.
Προφανώς, δύο μήνες μετά οι αγορές πανικού περιορίστηκαν, αφού γέμισαν με μακαρόνια και χαρτιά υγείας τα ράφια στις κουζίνες των ρωσικών νοικοκυριών και άδειασαν τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, πάντως, η αλήθεια είναι ότι έχει αποκατασταθεί και με το παραπάνω σε προπολεμικά επίπεδα.
Το ρωσικό νόμισμα ανέκαμψε από τη βουτιά της τάξεως του 40% που είχε κάνει έναντι του αμερικανικού χάρη στις θεαματικές αυξήσεις των επιτοκίων που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, στον έλεγχο των κεφαλαίων που εφάρμοσε η Μόσχα και στα αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ήταν το μοναδικό μεν αλλά ισχυρότατο στήριγμα της ρωσικής οικονομίας στο σύνολό της.
Παρεμπιπτόντως, στο θέμα των επιτοκίων ο Πούτιν ακολούθησε την εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική από εκείνη του φίλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Latest News

Η Κίνα εξέδωσε τις πρώτες άδειες για ιπτάμενα ταξί
Η Κίνα κερδίζει τον πρώτο «πόλεμο» των αεροταξί χορηγώντας ήδη τις πρώτες άδειες

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός

Δασμούς 20% στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Έπίθεση στους συμμάχους των ΗΠΑ για «λεηλασία»
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας και το βλέπετε ήδη να συμβαίνει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια σπάνια συνέντευξη ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Τραμπ
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Ντόναλντ Τραμπ

Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot των «Big Pharma» στην Ευρώπη
Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές δοκιμές και προσελκύει επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων από την Κίνα.

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι γίγαντες του άνθρακα φεύγουν, τα AI data centers έρχονται
Οι ενεργειακές ανάγκες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζουν» τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανατολικά του Πίτσμπουργκ

Πόσα δολάρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η προσάρτηση της Γροιλανδίας; – Τι εκτιμούν οι άνθρωποι του Τραμπ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη σε εκτιμήσεις κόστους-οφέλους, παρά τις διαθνείς αντιδράσεις