«Η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τη σημασία του ειρηνευτικού έργου που είναι η οικοδόμηση της Ευρώπης και υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η άμυνα και ο δημοσιονομικός συντονισμός. Αλλά είμαι περήφανη ως Ευρωπαία που βλέπω την αύξηση της αλληλεγγύης σε όλη την ήπειρό μας» αναφέρει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στον σλοβενικό ιστότοπο Delo.
Η . Λαγκάρντ είπε ότι ο πόλεμος στην πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος είναι πρώτα και κύρια μια ανθρώπινη τραγωδία, έχει οικονομικές συνέπειες πέρα από την Ουκρανία: επιβαρύνει την ανάπτυξη και τονώνει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η πανδημία του κορωναϊού (COVID-19) συνεχίζει επίσης να επιβαρύνει την ανάπτυξη με την πρόσφατη αναζωπύρωση των λοιμώξεων στην Κίνα και τις επιπτώσεις των νέων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το άνοιγμα της οικονομίας μετά τη φάση της κρίσης της πανδημίας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.
Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ απαντά στο Twitter – Οι 12+1 ερωτήσεις του… κοινού
Η ίδια αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει προκαταρκτικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα οποία είναι ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, και η τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού έδειξε ότι το ενεργειακό κόστος, το οποίο αυξήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και μετά την ανάκαμψη από την πανδημία, ήταν 38% υψηλότερα τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε μια συνολική εικόνα αυτών των δεδομένων και να κοιτάξουμε μπροστά στον ορίζοντα προβολής μας» υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: «Κυρία Λαγκάρντ, έτσι γίνεται!»
Ο κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, η κ. Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «στασιμοπληθωρισμός δεν είναι επί του παρόντος η βασική μας γραμμή»: «Αν και ο ασυνήθιστος βαθμός αβεβαιότητας θα μπορούσε να σημαίνει συνδυασμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της δεκαετίας του 1970. Εκείνη την εποχή, η πτώση της οικονομικής ανάπτυξης μετά το πρώτο πετρελαϊκό σοκ ήταν σημαντική – 8 ποσοστιαίες μονάδες – και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από σήμερα. Επιπλέον, τότε οι αυξήσεις των μισθών ως απάντηση στον πληθωρισμό τροφοδότησαν την αύξηση των τιμών. Αυτό δεν το βλέπουμε σήμερα».
Πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη
Οι συνέπειες από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν αναδείξει τις βαθιές ευπάθειες ασφάλειας και εμπορίου στην Ευρώπη, μερικές από τις οποίες ήταν ήδη εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε, τονίζοντας ότι τα τρωτά σημεία της Ευρώπης ήταν πιο εμφανή στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Οι χώρες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλό βαθμό εξάρτησης από τη Ρωσία για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Το 2020 η ΕΕ εισήγαγε πάνω από το 40% του συνολικού εφοδιασμού της με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτό έχει βελτιωθεί πρόσφατα, τόνισε.
Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ
Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προτάσεις σε επίπεδο ΕΕ για κοινές πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η δυσανάλογη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αλλά αυτές είναι πρωτοβουλίες που πρέπει να εξεταστούν σε επίπεδο κυβερνήσεων: μια κεντρική τράπεζα έχει λίγα να πει ή να συνεισφέρει σε αυτό το θέμα.
Τα επιτόκια
Ερωτηθείσα αν ήρθε η ώρα η ώρα να αυξηθούν τα επιτόκια, η Ευρωπαία Τραπεζίτης, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ έχει μια σαφώς καθορισμένη σειρά γεγονότων: «Πρώτον, θα πρέπει να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Κρίνοντας από τα εισερχόμενα στοιχεία, προσδοκώ ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Οι προσαρμογές στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών και θα είναι σταδιακές. Η πρώτη αύξηση του επιτοκίου θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενημερωμένο από τις μελλοντικές κατευθύνσεις που έχει αποφασίσει και από τη στρατηγική του δέσμευση να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Υψηλό χρέος
Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, προκαλώντας προβλήματα σε χώρες με υψηλότερο χρέος η κ. Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματική:
«Η ζώνη του ευρώ είναι σίγουρα πιο εύρωστη σήμερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Έχει ενισχυθεί σε πολλούς τομείς, όπως η τραπεζική εποπτεία και η πρόοδος προς την τραπεζική ένωση. Η πανδημία οδήγησε επίσης σε κοινή δημοσιονομική απάντηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έδειξαν αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία».
Οι τράπεζες
Ειδικότερα, για τις τράπεζες είπε ότι παρόλο που οι προοπτικές πιστωτικού κινδύνου είναι πιθανό να επιδεινωθούν λόγω των έμμεσων επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και επειδή ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως, ο τραπεζικός τομέας είναι καλά προετοιμασμένος, χάρη στις ισχυρή θέση κεφαλαίου και ρευστότητας.
Ομοφωνία στις αποφάσεις της ΕΚΤ
Επίσης, η κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε αν «ως Πρόεδρος, απολαμβάνει υποστήριξη στο Διοικητικό Συμβούλιο; Οι αποφάσεις είναι ομόφωνες;»
«Η συναίνεση διαμορφώνεται με το σεβασμό ο ένας στον άλλον, ακούγοντας τις απόψεις όλων και καταλήγοντας σε συμβιβασμούς. Προσέχω να διασφαλίσω ότι εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Με την ενθάρρυνση της έκφρασης διαφορετικών απόψεων μπορεί να σημειωθεί πρόοδος για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Την άνοιξη του 2020 η κατάσταση ήταν εντελώς άνευ προηγουμένου, καθώς λιγότερο από έξι μήνες μετά την προεδρία μου, τα υγειονομικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία εμπόδισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να συναντηθούν φυσικά στην ίδια αίθουσα συνεδριάσεων. Αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για τη νομισματική πολιτική, να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική ομόφωνα και να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις – μερικές φορές σε μάλλον απροσδόκητους χώρους, όπως τον Μάρτιο του 2020, όταν αποφασίσαμε τα έκτακτα μέτρα πανδημίας γύρω από το τραπέζι της κουζίνας μου».
Επί προσωπικού
Και υπογράμμισε:
«Οι κρίσεις ήταν συχνά μέρος της καθημερινότητάς μου: στον ρόλο μου ως Υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία, την εποχή της οικονομικής κρίσης το 2007-08, και στη συνέχεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου συνεργάστηκα πολύ με τις ευρωπαϊκές αρχές για το δημόσιο χρέος θέματα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι ότι η Ευρώπη πολύ συχνά ενισχύεται σε περιόδους κρίσης και η πανδημία το επιβεβαίωσε ξανά. Ως απάντηση στην COVID-19, η δημοσιονομική αλληλεγγύη σε μεγάλη κλίμακα επιδείχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τον πόλεμο, ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τη συνάφεια των αρχικών άρθρων της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες (…) Στόχος της Ένωσης είναι να προάγει την ειρήνη, τις αξίες και την ευημερία των λαών της».
Latest News
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων
Στην ΕΕ εργάζονται 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με τη eurostat
Το 2023 υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 381.200 περισσότερες από ό,τι το 2022
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ