
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. που προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να φτάσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που φαίνεται να αποδίδεται στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Ουγγαρίας, περιπλέκει την ατζέντα των επόμενων ημερών.
Εξάλλου, η συνάντηση είχε οριστεί εσκεμμένα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών μελών του G7, έτσι ώστε ιδανικά να υπάρχει συμφωνία για τις νέες κυρώσεις από την Ευρώπη, ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι ηγέτες και να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Αποκλειστικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ομάδας θα είναι, άλλωστε, το Ουκρανικό, η πιθανότητα κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ομάδα, όπως και η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Στην τηλεδιάσκεψη του G7 έχει κληθεί να συμμετέχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος από την πλευρά του ζητά επίμονα πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο.

Οι συνομιλίες στα τεχνικά κλιμάκια
Τα τεχνικά κλιμάκια των 27 μονίμων αντιπροσώπων έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν τις λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν για το έκτο πακέτο των κυρώσεων, που επικεντρώνονται κυρίως στο ρωσικό αργό, αλλά περιλαμβάνουν και άλλα μέτρα όπως η διεύρυνση των ρωσικών τραπεζών που θα «κοπούν» από το SWIFT, αλλά και περιορισμοί στη δυνατότητα των Ρώσων να αγοράσουν ιδιοκτησίες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το ακανθώδες σημείο έχει να κάνει βέβαια με την απαγόρευση των εισαγωγών και της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Είναι γνωστό πως αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενστάσεις και έχουν τουλάχιστον ζητήσει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από τις ρωσικές εισαγωγές.
Διαβάστε επίσης: Πόσο πλήττουν το Κρεμλίνο οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο;
Το σχέδιο της Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες και του διυλισμένου πετρελαίου μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία διασφάλιζαν περισσότερο μεταβατικό χρόνο, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν πως και η Κροατία έχει ζητήσει περίοδο χάριτος.
Η τροποποιημένες προτάσεις έδιναν περιθώρια στην Ουγγαρία και στην Σλοβακία μέχρι τα τέλη του 2024 και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, όμως φαίνεται πως στο τραπέζι δεν συζητείται μόνο ο χρόνος εφαρμογής, όσο και η δρομολόγηση επιπλέον κονδυλίων, ώστε οι εν λόγω χώρες να επενδύσουν στην δημιουργία ή τροποποίηση των υποδομών τους και την διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών.
Σε προ ημερών δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε πως οι ενστάσεις είναι κατανοητές κυρίως από περίκλειστες χώρες που μέχρι τώρα λάμβαναν το πετρέλαιο που χρειάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία.
Βέβαια, οι παραχωρήσεις αυτές δεν φαίνεται για την ώρα να ικανοποιούν την Βουδαπέστη του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν. Πληροφορίες αναφέρουν πως και σήμερα η επίτευξη συμφωνίας μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο σημείο εντοπίζεται η διαφωνία της.
Τα επόμενα βήματα
Εφόσον οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αναγκαστικά και τις επόμενες ημέρες. Πάντως, ο κύριος Μπορέλ είχε αποκαλύψει πως, αν τα τεχνικά κλιμάκια δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα δρομολογηθεί μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, μέσα στην εβδομάδα, οι οποίοι θα αναλάβουν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι και να συμφωνήσουν άμεσα στο νέο πακέτο.
Το νέο ευρωπαϊκό πακέτο θα ήταν μια καλή αρχή για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί αργότερα, στην τηλεδιάσκεψη του G7, καθώς τα κράτη μέλη της Ομάδας προσανατολίζονται επίσης να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους. Ειδικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπαίντεν, το έχει δηλώσει ανοιχτά, θέλοντας να διευρύνει το περιοριστικό δίχτυ για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα εταιρικά συμφέροντα και πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Είναι δε, προφανές πως η Δύση ήθελε ιδανικά να αποστείλει από σήμερα ένα ολοκληρωμένο, νέο σκληρό μήνυμα προς το Κρεμλίνο ενόψει της αυριανής εθνικής γιορτής της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ο κύριος Πούτιν έχει στήσει μια μεγαλειώδη πολιτική και στρατιωτική φιέστα στη Μόσχα και στην ομιλία που θα εκφωνήσει σκοπεύει να μεταφέρει το… θρίαμβο της Ρωσίας επί των Ουκρανών νεοναζιστών και κυρίως να είναι λίαν απειλητικός προς τη Δύση.


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές