Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. που προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να φτάσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που φαίνεται να αποδίδεται στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Ουγγαρίας, περιπλέκει την ατζέντα των επόμενων ημερών.
Εξάλλου, η συνάντηση είχε οριστεί εσκεμμένα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών μελών του G7, έτσι ώστε ιδανικά να υπάρχει συμφωνία για τις νέες κυρώσεις από την Ευρώπη, ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι ηγέτες και να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Αποκλειστικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ομάδας θα είναι, άλλωστε, το Ουκρανικό, η πιθανότητα κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ομάδα, όπως και η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Στην τηλεδιάσκεψη του G7 έχει κληθεί να συμμετέχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος από την πλευρά του ζητά επίμονα πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο.
Οι συνομιλίες στα τεχνικά κλιμάκια
Τα τεχνικά κλιμάκια των 27 μονίμων αντιπροσώπων έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν τις λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν για το έκτο πακέτο των κυρώσεων, που επικεντρώνονται κυρίως στο ρωσικό αργό, αλλά περιλαμβάνουν και άλλα μέτρα όπως η διεύρυνση των ρωσικών τραπεζών που θα «κοπούν» από το SWIFT, αλλά και περιορισμοί στη δυνατότητα των Ρώσων να αγοράσουν ιδιοκτησίες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το ακανθώδες σημείο έχει να κάνει βέβαια με την απαγόρευση των εισαγωγών και της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Είναι γνωστό πως αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενστάσεις και έχουν τουλάχιστον ζητήσει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από τις ρωσικές εισαγωγές.
Διαβάστε επίσης: Πόσο πλήττουν το Κρεμλίνο οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο;
Το σχέδιο της Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες και του διυλισμένου πετρελαίου μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία διασφάλιζαν περισσότερο μεταβατικό χρόνο, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν πως και η Κροατία έχει ζητήσει περίοδο χάριτος.
Η τροποποιημένες προτάσεις έδιναν περιθώρια στην Ουγγαρία και στην Σλοβακία μέχρι τα τέλη του 2024 και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, όμως φαίνεται πως στο τραπέζι δεν συζητείται μόνο ο χρόνος εφαρμογής, όσο και η δρομολόγηση επιπλέον κονδυλίων, ώστε οι εν λόγω χώρες να επενδύσουν στην δημιουργία ή τροποποίηση των υποδομών τους και την διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών.
Σε προ ημερών δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε πως οι ενστάσεις είναι κατανοητές κυρίως από περίκλειστες χώρες που μέχρι τώρα λάμβαναν το πετρέλαιο που χρειάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία.
Βέβαια, οι παραχωρήσεις αυτές δεν φαίνεται για την ώρα να ικανοποιούν την Βουδαπέστη του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν. Πληροφορίες αναφέρουν πως και σήμερα η επίτευξη συμφωνίας μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο σημείο εντοπίζεται η διαφωνία της.
Τα επόμενα βήματα
Εφόσον οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αναγκαστικά και τις επόμενες ημέρες. Πάντως, ο κύριος Μπορέλ είχε αποκαλύψει πως, αν τα τεχνικά κλιμάκια δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα δρομολογηθεί μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, μέσα στην εβδομάδα, οι οποίοι θα αναλάβουν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι και να συμφωνήσουν άμεσα στο νέο πακέτο.
Το νέο ευρωπαϊκό πακέτο θα ήταν μια καλή αρχή για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί αργότερα, στην τηλεδιάσκεψη του G7, καθώς τα κράτη μέλη της Ομάδας προσανατολίζονται επίσης να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους. Ειδικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπαίντεν, το έχει δηλώσει ανοιχτά, θέλοντας να διευρύνει το περιοριστικό δίχτυ για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα εταιρικά συμφέροντα και πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Είναι δε, προφανές πως η Δύση ήθελε ιδανικά να αποστείλει από σήμερα ένα ολοκληρωμένο, νέο σκληρό μήνυμα προς το Κρεμλίνο ενόψει της αυριανής εθνικής γιορτής της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ο κύριος Πούτιν έχει στήσει μια μεγαλειώδη πολιτική και στρατιωτική φιέστα στη Μόσχα και στην ομιλία που θα εκφωνήσει σκοπεύει να μεταφέρει το… θρίαμβο της Ρωσίας επί των Ουκρανών νεοναζιστών και κυρίως να είναι λίαν απειλητικός προς τη Δύση.
Latest News
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς
Ο γίγαντας KKR ετοιμάζει επενδυτική... βουτιά στην εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου
Η KKR, με πάνω από 550 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την Thames Water
Οταν η πρώην αποικία αντεπιτίθεται ή... τα ινδικά single malt κοντράρουν στα ίσα τα scotch
Τα νέα ινδικά single malt ουίσκι είναι το νέο πετράδι του στέμματος
Ζυθοποία: Υποχωρεί η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα
Δύο απο τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η βελγική Anheuser-Busch InBev και η δανέζικη Carlsberg, ανακοινώνουν μείωση πωλήσεων
Η Nvidia βγαζει την Intel από το δείκτη Dow Jones [γράφημα]
H Intel, το σήμα της οποίας «Intel Inside», αποτελούσε εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας, χάνει τη θέση της στη λίστα του διάσημου βιομηχανικου δείκτη