
Ολοένα και πιο δύσκολο θα γίνεται για τις εταιρείες το να αγοράζουν και να πουλούν ρωσικό πετρέλαιο, ειδικά μετά και τις νέες κυρώσεις, προειδοποίησε η Vitol Group, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο ανεξάρτητος trader αργού.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ασιατικού τμήματος της Vitol Group, Μάικ Μιούλερ επεσήμανε πως ειδικά μετά και το νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα δρομολογηθούν μέσα στο μήνα, θα γίνει σχεδόν αδύνατη η υλοποίηση πληρωμών προς τους Ρώσους μέσα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και εταιρείες που εξακολουθούσαν να έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία, αγοράζοντας και πουλώντας ρωσικό πετρέλαιο, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια «νέα διαφορετική πραγματικότητα» στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν.
Κατά τον ίδιο ήδη οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήτοι περίπου στα 7,5 εκατ. βαρέλια. Κι αυτό διότι είτε οι δυτικές εταιρείες γυρίζουν την πλάτη στις προμήθειες από την Ρωσία για επικοινωνιακούς λόγους είτε και λόγω των πρακτικών δυσκολιών που προκαλούν οι κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο. Η ίδια η Vitol, που έχει έδρα την Γενεύη και η οποία εμπορεύεται περίπου 7,6 εκατ. βαρέλια αργού και διυλισμένου πετρελαίου την ημέρα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως σκοπεύει να σταματήσει να κάνει συναλλαγές με ρωσικά προϊόντα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Πάντως, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες που θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Ρωσία, ανάμεσα τους η Κίνα και η Ινδία. Μάλιστα οι τελευταίες έχουν προχωρήσει και σε αυξήσεις στις εισαγωγές το τελευταίο δίμηνο, καθώς οι Ρώσοι προσπαθώντας να διασφαλίσουν εναλλακτικούς αγοραστές προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές. Ωστόσο αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουν να τελούν υπό την πίεση της Δύσης.
Για παράδειγμα η Γερμανία κάλεσε την Ινδία να συμμετέχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G7, τον ερχόμενο μήνα, ως ειδική καλεσμένη, με προφανή στόχο η ομάδα να ασκήσει πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο