«Ανεβαίνω ξανά στο βήμα για μία σύντομη παρέμβαση για λόγους ουσιαστικούς. Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των 6.000 παρατηρητών και 2.500 συνέδρων. Θυμήθηκα το πρώτο συνέδριο της ΝΔ που είχα την τιμή να συμμετάσχω ως νεαρός παρατηρητής το 1986. Σήμερα οργανώσαμε το μεγαλύτερο συνέδριο στην ιστορία της παράταξής μας με την πιο πυκνή συμμετοχή».
Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του με την οποία κλείνει τις εργασίες του 14ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.
«Κάναμε συζητήσεις για την ταυτότητα της παράταξής μας που έχει γερές άγκυρες και ανοικτά τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης. Είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση. Αυτό το τριήμερο ήταν ευκαιρία να βρεθούμε ξανά από κοντά. Αυτό το σμίξιμο υπήρξε για μένα μια μεγάλη τονωτική ένεση χαράς και αισιοδοξίας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους ταξίδεψαν από την όλη την Ελλάδα για να βρεθούν στο συνέδριο. «Εσείς είστε η ΝΔ, εσείς κάνετε αυτήν την παράταξη τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά παράταξη της Ευρώπης».
«Εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας στις εκλογές που θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα».
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, αστικό και πολυσυλλεκτικό πάνω από όλα. Είναι μια παράταξη που έμεινε όρθια όταν κλονίζονταν μεγάλες πολιτικές δυνάμεις. Κλονίστηκε και η ΝΔ στην εποχή της μεγάλης κρίσης. Είχαμε φτάσει να πάρουμε 18% αλλά ξαναπιάσαμε το 40% μένοντας σταθεροί στις παραδοσιακές μας αξίες.
Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα
«Κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Δεν πάψαμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη. Ο ορίζοντας μας είναι καθαρός» προσέθεσε και τόνισε: «Εθνικό στόχο αποτελεί μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας από τη φάση της ενισχυμένης εποπτείας και εντός του 2023 να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα».
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες σηματοδοτεί ότι θα συνεχιστεί η φορολογική μας πολιτική. Φυσικά θα συνεχιστεί η ενεργειακή πολιτική.
Οι εξελίξεις θέλουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο αλλά και παραγωγό ενέργειας είτε από υδρογονάνθρακες είτε με εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Τόνισε ότι «δεν υπάρχει ενωμένη κοινωνία χωρίς μια χώρα έτοιμη ανα πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της ανεξαρτησία», συμπληρώνοντας ότι η χώρα δυνάμωσε και αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες της χώρας. «Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και «σε μία εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα έχω την τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο. Και την Πέμπτη η Βουλή θα επικυρώσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» επισήμανε ενώ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νοεφύτου ότι «στην Ουάσιγκτον θα μιλήσω ως εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά».
«Πράγματι η χώρα μας είναι πιο ισχυρή σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Η άποψη της Ελλάδος στην Ευρώπη σήμερα μετράει. Ήμαστε πρωταγωνιστές σε μία σειρά από σημαντικές εξελίξεις» τόνισε.
Ισχυρή οικονομία
Η χώρα μας σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά και γεωπολιτικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κίνδυνο του λαϊκισμού. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε την περίοδο της πανδημίας από υγειονομικό σαμποτάζ.
Οι ανέξοδες υποσχέσεις σε ένα δύσκολο κλίμα είναι διπλά επικίνδυνο. Το ζήσαμε το πληρώσαμε δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, ποτέ να το ξαναζήσουμε.
«Η χώρα άλλαξε σελίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι», σημείωσε άσκησε κριτική στον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εξαντλείται σε πολιτική του τύπου «ούτε φρεγάτες ούτε γραβάτες».
Απέναντι σε αυτήν την τακτική, εμείς έχουμε να δείξουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα και το ήθος της παράταξής μας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στην πορεία της κυβέρνησης έγιναν λάθη και για αυτό στο σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε» πρέπει να προσθέσουμε το «προσπαθούμε». Εκλεγήκαμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το υλοποιούμε βήμα – βήμα.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αγαπητοί σύνεδροι και φίλοι παρατηρητές, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες της ελπίδας, στην αυλαία του 14ου Συνεδρίου μας, ανεβαίνω ξανά στο βήμα για μια σύντομη παρέμβαση, όχι για λόγους τυπικούς, αλλά για λόγους απόλυτα ουσιαστικούς. Γιατί ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή των 6.000 παρατηρητών και 2.500 συνέδρων αυτές τις 3 ημέρες.
Θυμήθηκα και εγώ, αγαπητέ Βαγγέλη, το πρώτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω ως νεαρός παρατηρητής το 1986. Από τότε διανύσαμε πολύ δρόμο και σήμερα οργανώσαμε το μεγαλύτερο Συνέδριο στην ιστορία της παράταξής μας με την πιο πυκνή συμμετοχή.
Με πολλές ομιλίες και συζητήσεις που προσέγγισαν όλες τις θεματικές ενότητες: την οικονομία, την ενεργειακή κρίση και την καθημερινότητα, τους νέους και το ψηφιακό κράτος. Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Βαγγέλη, στη μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε να μετατρέψουμε τη Νέα Δημοκρατία στο πιο σύγχρονο ψηφιακό κόμμα της Ευρώπης.
Κάναμε πολλές συζητήσεις για την ασφάλεια, για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Κάναμε βέβαια και πολλές συζητήσεις γιατί έτσι έπρεπε να γίνει -αυτός είναι ο σκοπός των Συνεδρίων μας- και για τη σύγχρονη ταυτότητα της παράταξής μας.
Είναι μία ταυτότητα που έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας. Έχει όμως, ταυτόχρονα, ανοιχτά και τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης και των καινοτόμων ιδεών.
Ναι, είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό.
Αυτό το τριήμερο, όμως, ήταν μία ευκαιρία να βρεθούμε ξανά από κοντά. Ύστερα από την αναγκαστική απομάκρυνσή μας λόγω της πανδημίας. Γιατί και αυτή η ψυχική μας ενότητα είναι ένα πρόσθετο όπλο. Και μιλώ από καρδιάς και απόλυτα ειλικρινά όταν λέω ότι αυτό το σμίξιμο υπήρξε για μένα μία μεγάλη τονωτική ένεση χαράς και αισιοδοξίας.
Συνάντησα και πάλι από κοντά συμμαχητές και φίλους από όλη τη χώρα. Και επιτρέψτε μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ταξίδεψαν από μακριά, από τον τόπο τους, για να βρεθούν σήμερα εδώ μαζί μας στην Αθήνα. Ταξίδεψαν από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Γιάννενα μέχρι τη Ρόδο.
Θέλω, λοιπόν, να σας χειροκροτήσω ξεχωριστά και να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας, για τους αγώνες σας. Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Εσείς κάνετε αυτήν την παράταξη τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά πολιτική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Εσείς κρατάτε αυτή την παράταξη ψηλά και μου δίνετε τη δύναμη να συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό τον αγώνα μας για την ανόρθωση της χώρας. Και εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία ακόμα εκλογική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα.
Για να μην ξανακυλήσουμε ποτέ πίσω, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας την πατρίδα που τους αξίζει, την πατρίδα που σας αξίζει. Και απευθύνομαι ειδικά και ξεχωριστά στην κάθε μία και στον κάθε ένα, νέο και νέα, που συμμετέχει σήμερα στο Συνέδριό μας.
Και χάρη στις προσπάθειες της Οργανωτικής Επιτροπής, του Προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι τόσο μαζικές διαδικασίες μας διεξήχθησαν άψογα, δημοκρατικά και παραγωγικά και απέδειξαν -όσοι παρακολούθησαν το Συνέδριό μας πιστεύω το διαπίστωσαν- ότι ναι, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα. Και κρατούν έτσι ακέραιη τη νεανική ορμή σε μία παράταξη 48 ετών. Είναι μία παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όταν κλονίζονταν παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις.
Και πράγματι περάσαμε και εμείς από δύσκολες στιγμές. Κλονίστηκε και η Νέα Δημοκρατία την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε, όμως, να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Και γιατί δεν πάψαμε ποτέ να βρισκόμαστε εκεί που λέει και το σύνθημά μας:
«Δίπλα σε κάθε Πολίτη». Και το κείμενο των συμπερασμάτων του Συνεδρίου μας γίνεται τώρα η πυξίδα Κυβέρνησης και κόμματος.
Για τη μεν πρώτη, για την Κυβέρνηση, ο ορίζοντάς μας είναι καθαρός. Εθνικό στόχο αποτελεί μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας, για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία. Και το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2023, να πετύχουμε επιτέλους την είσοδο στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμά μας.
Μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι πόροι του ΕΣΠΑ, θα ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα, την τόσο σημαντική πράσινη μετάβαση. Ενώ στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που ήδη θεμελιώσαμε.
Με άμεση προτεραιότητα την υγεία, την αναγέννηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και την παιδεία, με νέο νομοσχέδιο για ανοιχτά και δημιουργικά πανεπιστήμια.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους τους Έλληνες, σηματοδοτεί την επιλογή μας η πολιτική των φοροελαφρύνσεων να συνεχιστεί.
Όπως, φυσικά, θα συνεχιστεί και η ενεργητική εξωτερική πολιτική μας. Ειλικρινής και αποφασιστική στα εθνικά μας ζητήματα. Πρωταγωνιστική στην πορεία της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία και παραγωγική στο πεδίο της ενέργειας. Γιατί εκεί, στο θέμα αυτό, αναφέρθηκαν σωστά πολλοί ομιλητές. Οι εξελίξεις θέλουν πλέον την Ελλάδα διεθνή κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Ταυτόχρονα, όμως, και παραγωγό ενέργειας. Είτε από υδρογονάνθρακες, είτε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και η χώρα θα αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα το οποίο έχει.
Έχοντας, όμως, πάντα στο πλευρό της την Εθνική Άμυνα, γιατί όπως δεν έρχεται πρόοδος στην οικονομία χωρίς συλλογική ευημερία, δεν υπάρχει ενωμένη κοινωνία χωρίς μια χώρα έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστεί την εθνική της ανεξαρτησία.
Η χώρα δυνάμωσε γεωπολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια. Αμέσως μετά από το Συνέδριο, θα αναχωρήσω για επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου θα υπογράψουμε πολύ σημαντικές συμφωνίες. Και σε μια εβδομάδα από τώρα θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχω την μεγάλη τιμή, εκτός από την συνάντηση με το Πρόεδρο Biden, να απευθυνθώ και στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Εν τω μεταξύ, την επόμενη Πέμπτη η ελληνική Βουλή θα έχει κυρώσει την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον καλό φίλο και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, ότι στην Ουάσινγκτον θα μιλήσω όχι μόνο ως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά και ως ο εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά.
Είναι λοιπόν, φίλες και φίλοι, πράγματι η χώρα μας σήμερα πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα. Πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή στην Ευρώπη. Ευχαριστώ τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, για τα καλά του λόγια. Πράγματι, η άποψη της Ελλάδας στην Ευρώπη σήμερα μετράει. Και είμαστε πρωταγωνιστές. Ήμασταν πρωταγωνιστές σε μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις, όταν πρώτοι εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.
Όταν στην αρχή, μαζί με λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι το οποίο στις αρχές του 2020 φάνταζε ως όνειρο επιστημονικής φαντασίας. Και όμως αυτή η Ευρώπη που συχνά -και ενίοτε δικαιολογημένα- μπορεί να την κατηγορούμε ως βραδυκίνητη, έκανε το μεγάλο άλμα και σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αυτό το μεγάλο υπερόπλο.
Αυτή λοιπόν την πορεία θα τη συνεχίσουμε. Και θα τη συνεχίσουμε αναγνωρίζοντας ότι στο διάστημα που ακολουθεί, και ενώ εμείς θα εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί.
Και ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο όσα πέτυχε η χώρα έως τώρα, αλλά τορπιλίζοντας συνολικά τη θέση της μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή, γιατί στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Και είναι μια κρίσιμη παραδοχή από την οποία πηγάζουν και τα καθήκοντα της παράταξης στους επόμενους 12 μήνες.
Δυστυχώς, και στην πρόσφατη κρίση που απορρέει από την απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει τις διαθέσεις του. Και αν η στάση του στην πανδημία χαρακτηρίστηκε από «υγειονομικό σαμποτάζ», η τακτική του σήμερα θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «κοινωνικό σαμποτάζ». Γιατί επιστρατεύει και πάλι αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα. Ζητώντας εθνικές ευθύνες για μία διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο. Κατασκευάζοντας την εικόνα μιας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας που μόνο ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης βλέπει και υποσχόμενος ξανά ότι, με ένα νόμο και με ένα άρθρο, θα ανακουφίσει έναν πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται.
Οι αντίπαλοί μας αναζητούν, βέβαια, το δικό τους «κομματικό» φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας. Όμως, είναι αλήθεια πως μέσα σε ένα βαρύ από τις οικονομικές δυσκολίες κλίμα, αυτή η τακτική γίνεται διπλά επικίνδυνη. Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά. Αλλά φυλακίζουν μυαλά. Και τότε γεννιούνται οι πλαστές προσδοκίες. Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν, αφήνοντας μόνους τους πολίτες να ζουν κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα. Είναι κάτι που το ζήσαμε, το πληρώσαμε, μας δίδαξε πολλά. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε.
Η χώρα γύρισε σελίδα. Όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει συνώνυμο της μιζέριας και της άρνησης. Αυξάνουμε εμείς γενναία τον κατώτατο μισθό; «Είναι ψίχουλα», μας απαντούν. Προστατεύουμε τα εθνικά σύνορα; «Ναι, αλλά δεν προστατεύετε τους μετανάστες». Οργανώνουμε υποδειγματικά δωρεάν εμβολιασμούς; «Δεν υπάρχουν τα εμβόλια». Υποδεχόμαστε επενδύσεις και νέες δουλειές; «Ευνοείτε συμφέροντα». Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και περισσότερο για τους ασθενέστερους; «Βοηθάτε τους έχοντες και κατέχοντες», απαντούν. Στηρίζουμε τους ταχυδιανομείς, τα παιδιά των delivery, τις εργαζόμενες μητέρες, τα άτομα με αναπηρία; «Είστε ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι», λέει η κασέτα. Φέρνουμε Rafale και φρεγάτες; «Ούτε γραβάτες, ούτε φρεγάτες», λέει η άλλη πλευρά.
Εύκολο να λες «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα. Και αυτή ήταν και θα είναι η τακτική τους. Με επικεφαλής ένα αρχηγό που δεν ξέρει ούτε καν να υπολογίσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα, ούτε καλά-καλά να μετρήσει τα ποσά έως τα 600 ευρώ που θα επιστραφούν. Αλλά τολμά να μιλά για «λογαριασμούς Μητσοτάκη», επειδή πολύ απλά δεν τολμά να μιλήσει για «λογαριασμούς Πούτιν» που είναι και η πραγματική αιτία των αυξήσεων.
Γι’ αυτό και σας προειδοποιώ πως έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα που θα ποντάρουν πάνω σε αληθινά προβλήματα. Απέναντι στα οποία εμείς διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής μας, αλλά και το ήθος της παράταξής μας.
Μακριά, λοιπόν, από κάθε έπαρση. Οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν μέσα σε λίγο χρόνο, ζυγίζοντάς τα, όχι μόνο με βάση το μέγεθος, την ταχύτητα, αλλά κυρίως με την αφετηρία τους. Να ξέρουμε δηλαδή όχι μόνο πού πάμε, αλλά να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019. Και ας μην ξεχνάμε ότι χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο, κλείνοντας ταυτόχρονα και τις πληγές του χθες, σε ένα δρόμο όχι χωρίς λάθη τα οποία με θάρρος αναγνωρίζουμε.
Γι’ αυτό και το σύνθημα «Το είπαμε. Το κάναμε» συμβαδίζει και θέλω να συμβαδίζει, και στο δικό σας λόγο, πάντα με το ρήμα «Προσπαθούμε» και με δύο ακόμα: «Νοιαζόμαστε» και «Δρούμε». Κάτι που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια, ενώ το κόμμα τη σημαία ενός πιο δυναμικού ανοίγματος στην κοινωνία.
Και σας ζητώ πραγματικά να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε, να μελετήσετε τα δύο φυλλάδια τα οποία συνοδεύουν την παρουσία σας σήμερα στο Συνέδριό μας για να θυμηθείτε, να θυμηθούμε μαζί, αυτά τα οποία πετύχαμε αυτούς τους 33 μήνες.
Και το πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στην αξιοπιστία του πολιτικού λόγου ώστε να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, διότι δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες, διότι εκλεγήκαμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το υλοποιούμε βήμα-βήμα. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε και πάλι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στην πολιτική, η οποία είναι και η βάση της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει κάθε οργανωμένη δημοκρατική κοινωνία.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, στην έναρξη του Συνεδρίου μας, περιέγραψα τα έξι μεγάλα κεφάλαια αλλαγών, των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, και το έργο το οποίο κάναμε πράξη σε 33 μήνες. Νομίζω ότι είναι σημαντικές κατακτήσεις. Δεν ήταν ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες. Όπως αυτονόητοι δεν υπήρξαν και οι χειρισμοί αλλά και τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα χάρη στα οποία σταθήκαμε όρθιοι σε τόσες αλλεπάλληλες δοκιμασίες.
Ναι, έχεις δίκιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όταν λες ότι επιδιώκουμε την αναμέτρηση και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού με τους αντιπάλους μας. Την επιδιώκουμε, την αποζητούμε αυτή τη σύγκριση.
Για σκεφτείτε λίγο την κα. Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση.
Και δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, με στόχο να ναρκοθετήσουν το πολιτικό τοπίο: την απλή αναλογική, που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά τότε με την Χρυσή Αυγή. Ένα εκλογικό σύστημα που επικαλείται την αντιπροσωπευτικότητα για να υπονομεύσει την κυβερνησιμότητα. Ρωτήστε λίγο τους δημάρχους πόσο πολύ δυσκολεύονται με την απλή αναλογική η οποία ίσχυσε στις δημοτικές εκλογές. Και αυτή η κυβερνησιμότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και αυτό θα είναι και το πρόβλημα των εκλογών με την απλή αναλογική.
Γιατί, όπως σας είπα και προηγουμένως, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Αυτά που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή στήριξη αλλά μπορούν και ταυτόχρονα να αποφασίζουν και να δρουν γρήγορα και δυναμικά. Είναι ο λόγος αρχής για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστήριζε συστήματα που συνδυάζουν την αναλογικότητα με την αποτελεσματικότητα.
Η θέση μας αυτή σήμερα δικαιώνεται. Γιατί ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.
Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας και οι χρήσιμες επιλογές να κυκλοφορούν, να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους. Για να συζητιούνται αντί να πραγματοποιούνται. Και για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη. Την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία.
Συνεπώς, η σταθερότητα, η συνέχεια, η συνέπεια γίνονται εθνικά ζητούμενα ώστε την κατάλληλη στιγμή οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν πως έζησαν άλλοτε και πως ζουν τώρα. Και ταυτόχρονα να ενσωματώσουν στην ατομική και κομματική τους προτίμηση, και την ευθύνη που έχουν για την επόμενη μέρα.
Έχουμε, ήδη, άλλωστε αποδείξει ότι μια κοινοβουλευτικά μονοκομματική Κυβέρνηση μπορεί να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορεί να είναι ανοιχτή σε ιδέες που ξεπερνούν τα παραταξιακά της όρια. Και σίγουρα μπορεί να είναι πρόθυμη να αξιοποιεί στελέχη, ικανότητες, ταλέντα χωρίς παρωπίδες, χωρίς στεγανά, χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δυναμώνει τον ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα. Απευθύνεται στη δημόσια ζωή ως το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα όπου θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα που αναζητούν μια χώρα με ανάπτυξη για όλους. Και θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη Κυβέρνηση, όχι ως μια απλή κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.
Αυτό δηλώνει και η ιδρυτική μας διακήρυξη. Το κείμενο αναφοράς του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οποία διαβάζω:
«Είμαστε η παράταξη η οποία συγκροτείται από έμπειρες και υγιείς αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις συντονισμένες στον ίδιο σκοπό», έγραφε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, «να κάμουν στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παρατάξεως. Να δώσουν δηλαδή στη χώρα μια νέα Δημοκρατία».
Και αυτό ακριβώς υπηρετούμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Γιατί αυτό το ιστορικό κόμμα έχει πλούσιο παρελθόν. Έχει ελπιδοφόρο παρόν, κυρίως όμως έχει λαμπρό μέλλον.
Όπως λαμπρό μέλλον έχει και η πατρίδα μας.
Αγαπητοί σύνεδροι, σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι, είμαστε υπερήφανοι για τις εργασίες του Συνεδρίου που ολοκληρώνονται. Και πιστεύω δικαιολογημένα. Η ορμή και το κουράγιο της παράταξης πηγάζουν από το δυναμισμό και από τον παλμό που δίνετε εσείς. Και το αποδείξατε σε αυτό το χώρο, με τη δημιουργική, με τη δυναμική συμμετοχή σας.
Είμαι, λοιπόν, και εγώ πολύ περήφανος για όλους σας. Την ολοζώντανη βάση της παράταξης, τα πολύπειρα στελέχη με δεκαετίες αγώνων στην πλάτη, αλλά και τα νέα στελέχη μας, τους νέους μας που βρίσκονται πάντα στην πρωτοπορία. Το ξαναλέω, λοιπόν, σας θεωρώ πρεσβευτές της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε γωνιά της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ρόλο θα τον τιμήσετε. Στο εξής πρέπει να είμαστε δυναμικοί αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Ο κυβερνητισμός και ο παραγοντισμός καραδοκούν πάντα. Αλλά και ο εγκλωβισμός μας σε αντιλήψεις που πρέπει να ανανεωθούν και σε επιχειρήματα που πρέπει να αναδιατυπωθούν.
Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι. Ναι, να αναγνωρίζουμε με θάρρος τα λάθη μας αλλά, προς Θεού, να μην υποτιμάμε τις επιτυχίες μας και το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε πετύχει. Και με το προσωπικό παράδειγμα του καθενός σας, να μπορείτε να προβάλετε το κυβερνητικό έργο δίπλα στη σεμνότητα της παράταξής μας. Γιατί όσο ο πολιτικός χρόνος συστέλλεται, τόσο η δική μας πολιτική ευθύνη διαστέλλεται.
Το είπα και στην πρώτη μου ομιλία, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Ναι, έχουμε πρόγραμμα 4ετίας, αλλά έχουμε σχέδιο 8ετίας και έχουμε όραμα 10ετίας για την πατρίδα μας.
Ήδη, με την ανακοίνωση του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, που υψώνει ένα πολύ σημαντικό ανάχωμα στις αυξήσεις του ρεύματος, οι πολίτες ανακουφίστηκαν. Είδαν στην πράξη πως η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους. Είδαν στην πράξη πως η Κυβέρνηση αισθάνεται τις δυσκολίες τους και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Και το ίδιο αισθάνθηκαν οι πολίτες και με τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου.
Είδαν, ειδικά οι νέοι, μία Κυβέρνηση που έχει το θάρρος να αναγνωρίσει μία μεγάλη αλήθεια: πως οι μισθοί στη χώρα μας, μετά από 10 χρόνια κρίσης, είναι ακόμα χαμηλοί. Πως ο νέος που πιάνει την πρώτη του δουλειά, ειδικά αν είναι και στο νοίκι, δύσκολα τα βγάζει πέρα. Οι πολίτες είδαν, όμως, και μία Κυβέρνηση που κάνει κάτι επιτέλους για να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.
Και τώρα είναι η σειρά μας να κάνουμε αυτή την περίοδο μία νέα αρχή. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για την παράταξη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς κάθε κύκλος που συμπληρώνεται ανοίγει και έναν άλλο, ίσως πιο δύσκολο αλλά πιο συναρπαστικό. Και αυτή τη νέα δημιουργική τροχιά της χώρας θέλω να τη χαράξουμε μαζί.
Και θα κλείσω με την αισιόδοξη διαπίστωση πως το 14ο Συνέδριο της παράταξής μας επιτέλεσε και με το παραπάνω το στόχο του. Μας ένωσε ακόμα περισσότερο. Έγινε βήμα δημιουργικού και ουσιαστικού διαλόγου, αλλά μας όπλισε ταυτόχρονα με ξεκάθαρες θέσεις για τον αγώνα μας και μας έδωσε νέα δύναμη για να τον συνεχίσουμε. Γιατί στον οδικό χάρτη του επόμενου 12μηνου ο ρόλος σας θα είναι κρίσιμος και η αξία των μαχών που θα χρειαστεί να δώσουμε, μεγάλων και μικρών, θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Θα εκλέξουμε σε λίγο τη νέα Πολιτική Επιτροπή μας. Και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και σε αυτά τα συστρατευμένα μέλη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Θα είμαστε σήμερα ακόμα πιο έτοιμοι. Έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με οδηγό αυτές τις τέσσερις λέξεις που τα λένε όλα για παράταξη: «Δίπλα στον κάθε πολίτη».
Καλό αγώνα, λοιπόν. Καλή δουλειά, καλή δύναμη. Όλες οι μάχες κερδίζονται στην κάλπη. Για την πατρίδα, για τη Νέα Δημοκρατία, για την Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει.
Σας αγκαλιάζω, σας σφίγγω το χέρι, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ήσασταν καταπληκτικοί. Αυτή η παράταξη μπορεί να πάει την πατρίδα πολύ μπροστά, με την δική σας στήριξη.
Να είστε καλά. Καλή δύναμη και στο επανιδείν.
Latest News
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη
Μειωμένο προβάδισμα CDU-CSU βλέπει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία - Άνοδος για το AfD
Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι Όλαφ Σολτς και Αλίς Βάιντελ για τις εκλογές στη Γερμανία
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ζητούν από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα»
Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.
Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας
Ο ΥΠΕΞ από την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Το Κέντρο βγάζει Πρόεδρο
Οι παράμετροι της συναίνεσης για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας
Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Αλλάζει ο καιρός από αύριο καθώς έρχονται χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Λος Άντζελες: Οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή - Γιατί επιμένουν στα ξύλινα σπίτια
Οι πυρκαγιές ακόμα καίνε στο Λος Άντζελες που αποδεικνύεται ότι ήταν ανοχύρωτο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής