Ούτε σήμερα κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση στο πτωτικό σερί το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και προσπάθησε τις πρώτες ώρες, καθώς η έντονα πτωτική πορεία των μεγάλων αγορών του πλανήτη υπαγορεύουν (παραδοσιακά) και τη μείωση του κινδύνου και σε πιο περιφερειακές αγορές, όπως είναι το ΧΑ.
Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 859,18 μονάδες, οδεύοντας πλέον προς το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.
Ο τζίρος έφτασε σήμερα στα 84 εκατ. ευρώ, ήτοι στο μέσο όρο του τελευταίου διαστήματος.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά
Με την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών να μην σταματά, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκιάζουν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη. Αναπόφευκτα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο διεθνή παράγοντα, με τις αγορές παγκοσμίως να αναμένουν την 11η Μαΐου, όταν ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου σε Γερμανία και ΗΠΑ. Και τα δύο ποσοστά θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, άρα και την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών.
Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν αναπόφευκτα σημαντικά τους τζίρους αρκετών εταιριών, με την αγορά να προσπαθεί να βρει εκείνους τους τίτλους που και θα επωφεληθούν από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και θα αντέξουν στις διεθνείς πιέσεις. Αλλά αυτή η εξίσωση προϋποθέτει μεγάλες ανακατατάξεις στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, προκαλώντας έντονες αναταράξεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην αγορά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πτωτική κίνηση στο ΧΑ δεν φαίνεται να έχει εξαντληθεί ακόμη, καθώς οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υπερβολής. Στα επίπεδα των 850 μονάδων, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση. Μια αντίδραση που θα πρέπει να ανακτήσει τις 900 μονάδες, εάν θέλει να αλλάξει την τάση στη Λ. Αθηνών, με τις ελπίδες πλέον να εστιάζουν στο βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, όταν και θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley με ισχυρή πιθανότητα συμπερίληψης δύο νέων εισηγμένων εταιριών προς εισαγωγή στον δείκτη MSCI Standard.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Σαράντης με -6,74%, Jumbo με -4,77% και Βιοχάλκο με -3,50% βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Quest, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Titan, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Λάμδα.
Στον αντίποδα θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΘνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ ο Ελλάκτωρ κέρδισε 13,88%.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου