
Tις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου θα απαγορεύσει «επί της αρχής» η Ιαπωνία στο πλαίσιο μιας εκστρατείας της ομάδας χωρών G7, σε αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μετά τη χθεσινή διαδικτυακή διάσκεψη με τους ηγέτες της αναφερόμενης ομάδας κρατών.
Οι χώρες-μέλη της G7 δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια της Δύσης να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τις θανατηφόρες συνέπειες που αυτή προκάλεσε.
«Για μία χώρα που εξαρτάται σοβαρά από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά, ο συντονισμός της G7 είναι πιο σημαντικός σε μία περίοδο, σαν και αυτή που διανύουμε», δήλωσε ο Κισίντα, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιαπωνική κυβέρνηση.
Ο Κισίντα εξέφρασε ευθέως την κριτική του στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία ενήργησε γρήγορα, ακολουθώντας τις χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
Λιγότερο απαιτητικό
Ωστόσο, το Τόκιο μέχρι τώρα, ήταν λιγότερο απαιτητικό για μία πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η φτωχή σε φυσικούς ενεργειακούς πόρους Ιαπωνία, εξαρτάται από τις εισαγωγές ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την ενεργειακή της ισορροπία. Η ανάγκη αυτή, είναι μεγαλύτερη, μετά την απενεργοποίηση του μεγαλύτερου αριθμού των πυρηνικών της αντιδραστήρων, που ακολούθησε την πυρηνική κρίση το 211 στη Φουκουσίμα.
Η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας σε αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Κατάργηση
«Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης ή της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε αυτό, με συντονισμένο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο», ανέφεραν σε μία κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7.
H ιδέα της σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου θα δώσει στην Ιαπωνία το περιθώριο μείωσης σταδιακής μείωσης των εισαγωγών, καθώς αναζητάει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και εταιρίες έχουν πακέτα μετοχών σε υποδομές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων στη νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία, οι συνεργάτες των Ιαπώνων Exxon Mobil Corp και Shell PLC ανακοίνωσαν ότι θα εξέλθουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση