Δουλειά στο λάπτοπ και μετά γραμμή για ρομάντζα με τη γόνδολα! Έπειτα από την πρωτοφανή άνοδο των υδάτων το Νοέμβριο του 2019, που έπνιξαν τη Βενετία, και μετά «καπάκι» τη φονική πανδημία, η διάσημη Πόλη των Δόγηδων προσφέρει κίνητρα για να προσελκύσει τηλεργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Θέλει να τους εντάξει στη μαγευτική της κοινότητα. Αλλά… με μέτρο! Διότι η εποχή της κοσμοπλημμύρας στις πλατείες και τις γέφυρες παρήλθε ανεπιστρεπτί. Παρήλθε μαζί με τα πολυώροφα κρουαζιερόπλοια, που έκρυβαν τον ήλιο στα κανάλια.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από τις πλημμύρες (ανθρώπων και νερού) και μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, η πόλη ερήμωσε. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι δημότες υποχώρησαν εφέτος στις 258.000 – προ δεκαετίας ήταν 261.000. Αλλά εκείνο που άδειασε από κόσμο είναι το ιστορικό κέντρο, όπου πλέον δεν κατοικούν περισσότεροι από 50.000 Βενετσιάνοι. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο ένα τρίτο της δυνατότητας στέγασης που έχει η παλαιά πόλη.
Οικοσύστημα τηλεργαζομένων
Οι νέοι τρόποι απασχόλησης των ανθρώπων – η δυνατότητα να δουλέψει κανείς εξ αποστάσεως ακριβέστερα – ενέπνευσε τη δημοτική αρχή της Βενετίας για να δημιουργήσει ένα πειραματικό πρόγραμμα προσέλκυσης τηλεργαζομένων και για να «στήσει» την πλατφόρμα Venywhere. Στόχος των αρχών είναι να δημιουργήσουν ένα «οικοσύστημα τηλεργαζομένων».
Με εργαλείο τη διαδικτυακή πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν στέγη, να κλείσουν εργασιακούς χώρους εφόσον χρειάζονται μεγαλύτερη «άνεση» από αυτή που θα τους παρέχει το διαμέρισμά τους για να εργαστούν, να εγγραφούν σε αθλητικούς ή πολιτιστικούς ομίλους, να εγγραφούν σε σχολές εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας ή για την απόκτηση οποιασδήποτε άλλης γνώσης (συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων για την αδειοδότηση χρήσης πλωτών μέσων).
«Basta» ο φθηνός τουρισμός
Μέσω της πλατφόρμας Venywhere θα μπορεί επίσης ο ξένος – πλην μόνιμος – κάτοικος της Βενετίας να εγγραφεί ακόμα και σε ομάδες εθελοντών για τη διάσωση της… ίδιας της πόλης από τους τουρίστες! Παρεμπιπτόντως, έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει μια νέα μάχη: να απαλλάξει την πόλη από το φθηνό, τουριστικό εμπόριο.
«Μικρές πλαστικές γόνδολες ή μινιατούρες μάσκες καρναβαλιού που πωλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και από αυτόματα μηχανήματα για σουβενίρ που λειτουργούν με κέρματα των 2 ευρώ… Αυτή είναι η απαράδεκτη εικόνα που δίνει σήμερα η Βενετία», έγραφε προ μηνών η «La Repubblica».
Η δημοτική αρχή αποφάσισε να βάλει τέρμα στην εικόνα αυτή. «Ως εδώ και μη παρέκει: δεν δίνονται πλέον άδειες για να ανοίξει κάποιος τουριστικά καταστήματα με εμπορεύματα χαμηλής ποιότητας», διαβεβαιώνει η «Corriere della Sera».
Με την αρωγή της Cisco
Για την ακρίβεια, τέσσερις ιστοσελίδες είναι αφιερωμένες (μέσω της Venywhere πάντα) σε όσους θέλουν να μετοικήσουν στη Βενετία για να τηλεργαστούν. Μεταξύ αυτών η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari. Και εκείνη του Βενετσιάνικου Ιδρύματος (Fondazione di Venezia).
Τεχνικός συνεργάτης του Δήμου της πόλης στην όλη προσπάθεια είναι η ειδικευμένη στα δίκτυα πληροφορικής Cisco. Μέσω της αμερικανικής εταιρείας όσοι αποφασίσουν να ζήσουν και να εργαστούν για κάποιο διάστημα στη Βενετία έχουν τη δυνατότητα να βρουν πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες συσκέψεων, εφόσον τούς είναι απαραίτητες. Και κάθε τεχνολογική διευκόλυνση στο έργο τους.
Ήδη 16 τεχνικοί της Cisco (εκ των οποίων έξι Γάλλοι, επαίρεται η «Le Figaro») έχουν ήδη εγκατασταθεί στη «Γαληνοτάτη» και τηλεργάζονται επί τρίμηνο – ή για όσο χρόνο χρειαστεί τέλος πάντων, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα. Οι τηλεργαζόμενοι της Cisco συνεισφέρουν και οι ίδιοι στη βενετσιάνικη πρωτοβουλία, συμμετέχοντας σε έρευνες και συμπληρώνοντας διαρκώς ερωτηματολόγια στα οποία εκφράζουν τις εντυπώσεις τους από την εμπειρία που βιώνουν.
Latest News
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Από το «βερεσέ» των κρατών στο «τεφτέρι» των καταναλωτών - Πώς αλλάζει η τάση BNPL
Το μεγάλο όφελος του BNPL είναι επίσης το μεγαλύτερο πιθανό του πρόβλημα
Το νέο παράδοξο στην αγορά εργασίας: Θέσεις «χωρίς πτυχίο» που απαιτούν... πτυχίο
Ορισμένοι εργοδότες παραιτούνται από τις απαιτήσεις πτυχίου, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί σε εκτεταμένες προσλήψεις.
Η πενταετία που ανέτρεψε τα πάντα - Από την τηλεργασία έως την AI
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Adecco Group για τις συνθήκες εργασίας και τις νέες τάσεις - Η έρευνα έγινε σε 82.800 εργαζόμενους σε 25 χώρες
Πώς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά - Οι τρεις κινήσεις
Μπορείς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά σου, απ’ όλους τους συναδέρφους σου. Αρκεί να να το θέλεις…
Καραδοκεί η «σιωπηλή παραίτηση» - Από τι κινδυνεύουν οι εταιρείες
Η απώλεια κινήτρου στην εργασία και η μη υβριδική εργασία αποτελεί σοβαρή απειλή για την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων