Στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Damco Energy κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.
Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Διαχειριστής στη Σαντορίνη, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου Υποσταθμού, ο οποίος θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Με την ηλεκτρική διασύνδεση που ξεκινά στην ώρα της και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο 2023, θα ενσωματώσουμε και τη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, εξασφαλίζοντας ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Με το έργο αυτό ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το 2024 θα έχουμε διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμε ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια. Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ».
«Η Hellenic Cables είναι αρωγός στο μεγάλο όραμα του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή θωράκιση των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας τα έργα διασύνδεσης τους. Η έναρξη των εργασιών διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού της Σαντορίνης οδηγώντας το σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου. «Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσω των καλωδιακών λύσεών μας συμβάλλουμε καθοριστικά στην ποιοτική, αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού αυτού που αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως».
«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων, και εμείς στην Damco Energy είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών μας με όρους ασφάλειας και αυτονομίας. Κατασκευάζουμε σε συνεργασία με τον κινέζικο όμιλο Xian Electric τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έργο σύνθετο και απαιτητικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα αντιστάθμισης άεργου ενέργειας προηγμένης τεχνολογίας. Το έργο αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές, την κοινωνία και το περιβάλλον, αφού η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει τη Σαντορίνη ένα νησί με σταθερή και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος.
Το «παρών» στη θεμελίωση του Υποσταθμού και τη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της νέας διασύνδεσης που θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του. Εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο όπως ανέφερε «σέβεται απόλυτα την μοναδικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου και την τοπική αρχιτεκτονική».
Έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων
Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις κατασκευαστικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει το 60% του συνολικού φορτίου της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.
Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (Static VAR Compensator – SVC) με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium