
«Οι κραυγαλέες προσπάθειες της Ρωσίας να ξανασχεδιάσει χάρτες και να ξαναγράψει ακόμη και τα πιο τραγικά μέρη της ιστορίας μας, μας υπενθύμισαν τους κινδύνους της χαλάρωσης του ελέγχου μας τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον μας. Να ζεις σε ένα αιώνιο παρόν και να σκέφτεσαι ότι τα πράγματα δεν μπορούν ποτέ να είναι διαφορετικά. Ότι δεν μπορούν να υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να κάνεις πράγματα. Και ακόμη χειρότερα: Ότι τα πράγματα θα παραμένουν πάντα ίδια αν δεν αλλάξουμε εμείς. Αυτό είναι τόσο λάθος!»
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρασβούργο.
Απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές, η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μαζί, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το σωστό με τις δυνάμεις που ήδη υπάρχουν – ακόμη και εν μέσω πανδημίας ή πολέμου. Είτε, μέσω της προμήθειας δισεκατομμυρίων εμβολίων για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη είτε δίνοντας ώθηση στην οικονομία του μέλλοντος μέσω του NextGenerationEU. Είτε χαράσσοντας μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, ορίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού στον ψηφιακό κόσμο είτε υποστηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
«Τίποτα από αυτά δεν προβλεπόταν ρητά στη Συνθήκη, αλλά ήταν δυνατό. Και το κάναμε μαζί – γιατί οι Ευρωπαίοι περίμεναν ότι η Ένωσή τους θα ενισχυόταν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ήδη πολλά που μπορούμε να κάνουμε χωρίς καθυστέρηση. Και αυτό ισχύει επίσης για εκείνες τις συστάσεις που θα χρειαστούν να αναλάβουμε νέα δράση. Για να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε γρήγορα, θα ανακοινώσω τις πρώτες νέες προτάσεις που ανταποκρίνονται στην έκθεσή σας στην ομιλία μου για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο. Αλλά ακόμη και πέρα από αυτό, υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, πάντα υποστήριζα ότι η ομόφωνη ψηφοφορία σε ορισμένους βασικούς τομείς απλώς δεν έχει νόημα εάν θέλουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ή ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο – για παράδειγμα στην υγεία ή την άμυνα. Και πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία μας σε μόνιμη βάση».


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων