Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο ο ρυθμός αποψίλωσης των παρθένων δασών του Αμαζονίου, με την συνολική έκταση που καταστράφηκε να είναι σχεδόν διπλάσια της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα θλιβερά στοιχεία ξεσήκωσαν τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που επεσήμαναν πως η διεθνής κοινότητα έχει λησμονήσει την τραγωδία που συντελείται στον πνεύμονα του πλανήτη εν μέσω της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία από την εθνική διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας, την Inpe, έδειξαν πως μέσα σε ένα μήνα υλοτομήθηκαν 1.012,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών. Πρόκειται για μια έκταση που αναλογεί σε 140.000 γήπεδα ποδοσφαίρου και αποτελεί το μεγαλύτερο από το 2015.

Με το νούμερο αυτό και η συνολική έκταση του Αμαζονίου που έχει καταστραφεί για το πρώτο τρίμηνο άγγιξε νέο ρεκόρ τετραμήνου, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 69% σε σχέση με πέρυσι.

Μαύρο τετράμηνο 

To τραγικό δε, είναι πως ο Απρίλιος είναι ο τρίτος μήνας της φετινής χρονιάς που ο ρυθμός της καταστροφής των δασών αγγίζει νέα ρεκόρ. Σε νέα υψηλά είχε φτάσει η υλοτόμηση τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο.

Το νέο θλιβερό ρεκόρ έρχεται απλά να προστεθεί στη μαύρη σελίδα που γράφεται για την πορεία του Αμαζονίου επί των ημερών του Ζαϊρ Μπολσονάρου. Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας, που οδεύει προς νέες εκλογές τον Οκτώβριο, δεν έχει κρύψει πως είναι αρνητής του φαινομένου του θερμοκηπίου και πως διαθέτει ελάχιστες περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες κρίνοντας πως προτεραιότητα είναι η οικονομία της χώρας και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν από την εκμετάλλευση των πόρων του Αμαζονίου. Έτσι, υπό την προεδρία του ο ρυθμός καταστροφής των παρθένων δασών κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Θορυβημένοι οι ακτιβιστές 

«Η αιτία και για το νέο αυτό ρεκόρ έχει όνομα και επώνυμο: Ζαίρ Μπολσονάρου» σχολίασε οργισμένα ο επικεφαλής της ακτιβιστικής οργάνωσης Climate Observatory, Μάρσιο Αστρίνι.

Από την πλευρά τους οι αρχές έχουν υποστηρίξει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει τα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα και φαινόμενα παράνομης υλοτόμησης του Αμαζονίου. Όμως, τα στοιχεία αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ακτιβιστικές οργανώσεις εμφανίστηκαν άκρως προβληματισμένες με τα στοιχεία, καθώς τόσο υψηλά επίπεδα υλοτόμησης τόσο νωρίς, μέσα στη χρονιά, είναι σπάνια. Τον Απρίλιο τα τροπικά δάση βρίσκονται ακόμη σε περίοδο βροχοπτώσεων, οπότε οι συνθήκες, μέσα στη βροχή και την έντονη λάσπη, δυσκολεύει το έργο των υλοτόμων και την μετακίνηση τους, οπότε η παραγωγή είναι συνήθως χαμηλή. Επομένως η κλιμάκωση της αποψίλωσης των δασών σε περίοδο βροχών δεν προμηνύει τίποτε καλό για το ρυθμό της καταστροφής τους επόμενους μήνες.

Ο ρόλος των εκλογών 

Αναλυτές βρίσκουν πιθανή εξήγηση στις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στο γεγονός ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Δεδομένου πως ο Μπολσονάρου συναντά έντονο ανταγωνισμό από τον κεντροαριστερό υποψήφιο Λούλα ντα Σίλβα και βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις για την προεδρική κάλπη του Οκτωβρίου σημαίνει πως όσοι εκμεταλλεύονται παράνομα ή νόμιμα τον Αμαζόνιο θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την παραγωγή πριν τις εκλογές, ώστε να προλάβουν τυχόν αλλαγή στον προεδρικό θώκο.

Δεν είναι τυχαίο πως το θέμα της προστασίας του Αμαζονίου βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που είναι γνωστός για την έντονη περιβαλλοντολογική του δράση, κάλεσε με ανάρτηση του στο Twitter τους ψηφοφόρους της Βραζιλίας να λάβουν υπόψη το θέμα και να ψηφίσουν αναλόγως στις προεδρικές εκλογές.

H παρέμβαση του Αμερικανού ηθοποιού έκανε, όπως ήταν φυσικό, έξαλλο τον Μπολσονάρου, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του, ζήτησε από τον Ντι Κάπριο να… βγάλει τον σκασμό και να σταματήσει να λέει ανοησίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα