Ένα σενάριο που ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία εξετάζουν στη δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted: την καλλιέργεια κοραλλιών στα θεμέλια υπεράκτιων ανεμογεννητριών με απώτερο σκοπό να ανακαλύψουν εάν η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Σε συνεργασία με ταϊβανέζους εταίρους της, η ιδέα της Oersted θα δοκιμαστεί στα «τροπικά νερά της Ταϊβάν» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της εταιρείας, ReCoral, την οποία άρχισε να σχεδιάζει το 2018.
Πέρυσι, οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα ReCoral κατάφεραν να καλλιεργήσουν νεαρά κοράλλια σε μια τοποθεσία δίπλα στην αποβάθρα σε υποστρώματα από χάλυβα και σκυρόδεμα.
Οι δοκιμές που έχουν σχεδιαστεί για τον Ιούνιο του 2022 θα περιλαμβάνουν μια προσπάθεια εγκατάστασης προνυμφών και στη συνέχεια καλλιέργειας κοραλλιών στο Greater Changhua 1 Offshore Wind Farm, μια σημαντική εγκατάσταση σε θαλάσσια ύδατα 35 έως 60 χιλιόμετρα (22 έως 37 μίλια) μακριά από τις ακτές της Ταϊβάν. Το έργο θα χρησιμοποιήσει χώρους έκτασης ενός τετραγωνικού μέτρου σε τέσσερα υπόβαθρα.
Κατά την Orsted, οι στόχοι του έργου είναι «να προσδιοριστεί εάν τα κοράλλια μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία σε θεμέλια υπεράκτιων ανεμογεννητριών και να αξιολογηθεί η πιθανή θετική επίδρασή τους στη βιοποικιλότητα από μια πιθανή επέκταση της πρωτοβουλίας αυτής».
Ο ρόλος των κοραλλιογενών υφάλων
Εκτός από τη εκπληκτική ομορφιά τους, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον φυσικό κόσμο.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), περίπου το ένα τέταρτο των ψαριών του ωκεανού βασίζεται σε υγιείς κοραλλιογενείς υφάλους. «Τα ψάρια και άλλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο και τροφή, αναπαράγονται και εκτρέφουν τα μικρά τους στις πολλές εσοχές και σχισμές που σχηματίζονται από τα κοράλλια», αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία.
Σύμφωνα δε με τη NOAA, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προσφέρουν προστασία στις ακτές από τη διάβρωση και τις καταιγίδες, καθώς και θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινότητες.
Παρά τη σημασία τους, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του πλανήτη απειλούνται άμεσα κυρίως από τη διαδικασία της λεύκανσης των κοραλλιών. Τον Μάρτιο, η Αρχή Προστασίας του Θαλάσσιου Πάρκου Great Barrier Reef της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε ένα τέταρτο γεγονός μαζικής λεύκανσης από το 2016.
Η γενική ιδέα του έργου ReCoral είναι ότι η σταθερότητα στη θερμοκρασία του νερού θα περιορίσει την πιθανότητα λεύκανσης των κοραλλιών, επιτρέποντας την υγιή ανάπτυξη των κοραλλιών στα θεμέλια των στροβίλων.
Είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα η αλληλεπίδραση των ανεμογεννητριών με τον φυσικό κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ζωής ή της ζωής των πτηνών – είναι πιθανό να αποτελέσει πεδίο μεγάλης συζήτησης και αντιπαράθεσης στο μέλλον.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα