Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος, που περιπλανιέται στην παγωμένη τούνδρα και τις ψυχρές θάλασσες της Ανταρκτικής, κινδυνεύει σοβαρά να εξαφανιστεί τα επόμενα 30 με 40 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ένας ειδικός από το Argentine Antarctic Institute (IAA).

Σύμφωνα με το Reuters, ο μεγαλύτερος πιγκουίνος στον κόσμο και ένα από τα δύο μόνο είδη πιγκουίνων που είναι ενδημικά στην Ανταρκτική, γεννά κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής και χρειάζεται συμπαγή θαλάσσιο πάγο από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο για να φωλιάσει νεογέννητα νεοσσούς.

Εάν η θάλασσα παγώσει αργότερα ή λιώσει πρόωρα, η οικογένεια των αυτοκρατόρων δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον αναπαραγωγικό της κύκλο.

Πεθαίνουν οι νεοσσοί

«Αν το νερό φτάσει στους νεογέννητους πιγκουίνους, που δεν είναι έτοιμοι να κολυμπήσουν και δεν έχουν αδιάβροχο φτέρωμα, πεθαίνουν από το κρύο και πνίγονται», είπε η βιολόγος Marcela Libertelli, η οποία έχει μελετήσει 15.000 πιγκουίνους σε δύο αποικίες στην Ανταρκτική στο IAA.

Αυτό συνέβη στην αποικία Halley Bay στη Θάλασσα Γουέντελ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων, όπου για τρία χρόνια πέθαιναν όλοι οι νεοσσοί.

Κάθε Αύγουστο, στη μέση του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, η Libertelli και άλλοι επιστήμονες στη βάση Marambio της Αργεντινής στην Ανταρκτική διανύουν 65 χιλιόμετρα (40 μίλια) κάθε μέρα με μοτοσικλέτα σε θερμοκρασίες από -40 βαθμούς Κελσίου (-40 °F) μέχρι την πλησιέστερη αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Ζοφερές προβλέψεις

Μόλις φτάνουν εκεί, μετρούν, ζυγίζουν και μετρούν τους νεοσσούς, συγκεντρώνουν γεωγραφικές συντεταγμένες και παίρνουν δείγματα αίματος. Πραγματοποιούν επίσης εναέριες αναλύσεις.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον για το είδος εάν δεν μετριαστεί η κλιματική αλλαγή.

«Οι προβλέψεις [για το κλίμα] υποδηλώνουν ότι οι αποικίες που βρίσκονται μεταξύ γεωγραφικών πλάτη 60 και 70 μοιρών [νότια] θα εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες, δηλαδή στα επόμενα 30, 40 χρόνια», είπε ο Libertelli στο Reuters.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αυτοκράτορα περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο κύκλο αναπαραγωγής μεταξύ των πιγκουίνων. Μετά τη γέννηση ενός νεοσσού, ο ένας γονέας συνεχίζει να τον κρατά ανάμεσα στα πόδια του για ζεστασιά μέχρι να αναπτύξει το τελικό του φτέρωμα.

«Η εξαφάνιση οποιουδήποτε είδους είναι μια τραγωδία για τον πλανήτη», είπε η Libertelli. «Είτε μικρό είτε μεγάλο, φυτικό ή ζωικό – δεν έχει σημασία. Είναι απώλεια για τη βιοποικιλότητα».

Η εξαφάνιση του αυτοκρατορικού πιγκουίνου θα μπορούσε να έχει δραματικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ανταρκτική, ένα ακραίο περιβάλλον όπου οι τροφικές αλυσίδες έχουν λιγότερα μέλη και λιγότερους κρίκους, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»